Nöt-, mandel-, mjölk- och glutenfritt bröd
Jag får ibland frågor om bröd för dem som inte tål nötter och mandel.
Här kommer ett mycket smakrikt bröd som istället är baserat på frön.
Tål du inte kokosnöten heller, så byt ut kokosoljan mot olivolja.
Brödet är dessutom mjölkfritt och glutenfritt, så det passar utmärkt för alla som äter mejerifri LCHF och Paleo eller måste utesluta det på grund av intolerans/allergi.
Svartkummin, Nigella sativa, som jag använder i brödet kan du hitta i kryddbutiker.
Här kan du läsa mer om dess fantastiska hälsoeffekter.
Fröbröd med soltorkade tomater och timjan
6 stora ägg
2 dl hett vatten
10 soltorkade tomater
2 dl pumpakärnor
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
½ dl kokosolja
½ dl tahini, sesampasta
½ dl finhackad timjan
½ dl svartkummin, Nigella Sativa
2 msk vallmofrön
1 tsk salt
Skär tomaterna i små tärningar. Koka upp vattnet och blanda ner tomathacket.
Rör ner kokosolja, tahini, timjan och salt.
Blanda alla frösorter och rör ner i vattnet. Låt svälla i en halvtimme.
Vispa äggen fluffigt och blanda med fröröran. Smeten är lös men stelnar till bra i ugnen.
Häll allt i en smord brödform på ca 1 liter.
Grädda i mitten av ugnen på 150º i 1 timme och 15 minuter.
Låt svalna en stund i formen innan limpan stjälps upp på galler.
Förvara i plastpåse i kylen och ta fram och skär skivor eftersom.
Brödet går också bra att frysa in i skivor, det blir gott att tina i ugn eller brödrost.