Festliga svampar
Nu har jag delat svamprecept hela veckan, så du ska få lite inspiration till att ta tillvara på all den goda svamp som finns ute i skogarna.
Kombinera din skogspromenad med att plocka lite goda matsvampar för att förgylla höstens och vinterns måltider.
Men läs på ordentligt vilka som är goda matsvampar och vilka som inte lämpar sig i köket.
Fler tips på goda smårätter hittar du i kokboken Gröna, sköna tillbehör, som du kan köpa här på Adlibris och här på Bokus.
Har du köpt den redan på Bokus så blir jag väldigt glad om du vill skicka in en recension av boken där.
I min sjätte kokbok, som jag dessutom fotograferat själv, kan du läsa om hur mycket just skogspromenader betytt för min hälsa.
Förordet är skrivet av vetenskapsjournalisten och författaren Ann Fernholm.
Hon tar upp hur viktigt det är att vi börjar hitta tillbaka till våra rötter och tar hand om den mat vi har i vårt närområde.
Akademibokhandeln har också fått hem kokboken nu, bra för alla oss som vill stötta den lokala bokhandeln.
Gratinerade svamphattar 4 port
12-16 svamphattar, champinjon, kantarell, ostronskivling eller liknande
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
Lite salt
Fyllning
100 g rökt eller gravad
1 dl riven, lagrad ost
1 dl finhackad dill
½ dl majonnäs
Rensa och ta bort foten på svampen, skär den i små tärningar.
Bryn smör och vitlök skuren i fyra delar, stek svamphattarna lätt på båda sidor, salta försiktigt eftersom fyllningen också är salt.
Ta upp hattarna och bryn sen svamptärningarna.
Skär fisken i små tärningar, blanda väl med ost, majonnäs och dill, rör ner de avsvalnade svamptärningarna.
Lägg svamphattarna på ett ugnsfast fat och fördela fyllningen i dem, gratinera på 200º i ca 5 minuter.