Sportlovsmat
Just nu är jag uppe i Jämtland och hälsar på släkt och vänner.
Det har inte blivit så mycket tid över att hitta på nya recept sista tiden, har en hel del annat att ta tag i när jag är på hemmaplan.
Så idag får du ett av mina kokboksrecept, en smakrik soppgryta på 3 sorters kål med bogfläsk och färska korvar.
Jag kokar den på hemgjord kycklingbuljong, så här är det verkligen mycket näring i en och samma gryta.
Receptet kommer från Långkok för LCHF och Paleo som tyvärr är slutsåld på svenska.
Den finns på biblioteken och så hittar du den här på engelska.
Kålsoppa med korv och fläsk 4-6 port
400 g korv med hög kötthalt, jag hade färsk lammkorv och salsiccia
200 g färskt bogfläsk
1 huvud spetskål ca 400 g
ca 200 g vitkål
10 st brysselkål
2 gula lökar
50 g smör
2 dl kycklingfond + 6 dl vatten
1-2 msk äppelcidervinäger
2 tsk torkad timjan
1 tsk stött kummin
ca 1-2 tsk salt
ca 1 krm vitpeppar
Skär bort rotstocken på kålen, skär i skivor och sen i grova strimlor.
Skär bogfläsket i tärningar på ca 1×1 cm. Skala och skär löken i skivor.
Fräs fläsktärningarna i smör i en stekgryta, krydda med salt och peppar.
Börja med den mindre mängden salt om du använder buljongtärning.
När fläsket fått lite färg tillsätter du löken och låter fräsa en stund.
Häll så i vitkål, spetskål, timjan och kummin, fräs i fem minuter utan att det får för mycket färg, rör då och då.
Häll över buljong och vinäger, koka upp och låt puttra på svag värme i 45 minuter.
Skär brysselkålen i fyra delar och lägg ner i soppan tillsammans med korvarna, låt sjuda i 15-20 minuter.
Smaka av om du vill ha mer syra eller sälta.
Du kan antingen låta korvarna vara hela och duka med kniv och gaffel förutom skeden vid serveringen eller skär dem i bitar.
Lägg på en klick majonnäs blandat med riven pepparrot i soppan.
Den här glutenfria limpan passar bra till soppan.