Skördetid
Jag har fått en del frågor från läsare som undrar vad de ska göra av all zucchini som frodas i grönsakslanden, så idag får du tips på hur du gör ett riktigt saftigt formbröd med den goda grönsaken.
Har du inget eget grönsaksland så är zucchinin billig just nu, så passa på att baka bröd och frys in till vintern.
För att få ett sånt här bröd riktigt gott är konsten att man gräddar det lite längre tid och på lite lägre temperatur i ugnen.
Då blir zucchinin bakad och ger en mustig saftighet till brödet.
Jag är inte så förtjust i kokosmjöl annars, det ger ofta ett torrt bröd med tydlig kokossmak.
Men bakat på det här viset så kamouflerades mjölet väl och fuktigheten i zucchinin sugs upp bra.
Att salta bröd är också väldigt viktigt för smakupplevelsen, ett för dåligt saltat bröd får en väldigt fadd smak.
Smaka av smeten tills du får en nivå på sältan som passar just dig.
Jag smaksatte den här med tahini (sesampasta), sesamfrön och kanel, så det smakar gott både som smörgås och fikabröd.
Då det är både glutenfritt och mjölkfritt passar det många, du kan variera smaksättningen med t ex brödkryddor och pomeransskal eller soltorkade tomater och örter.
Jag förvarar brödet i en plastpåse i kylen och tar fram och skivar eftersom, det håller sig i upp till en veckan.
Du kan annars skiva det och frysa in, ta fram eftersom och tina i brödrost.
Brödskivorna blir också riktigt goda att steka som en toast i smör.
Efter receptet följer lite bilder från mitt besök på Skansens Höstmarknad i lördags.
Det är en härligt gammaldags marknad, där både utställare, mat och produkter påminner om hur det kunde se ut på en matmarknad för 100 år sen.
Jag trivs så bra med att vandra omkring i de lugna och vackra miljöerna på Skansen, det är knappt man kan förstå att det ligger mitt i storstan.
Tycker du som jag om vår traditionella mat, ta då gärna en titt på min kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
Där finns många av mina bästa recept på glutenfritt bröd, både till vardags och till fest.
Zucchinibröd med kanel 1 formbröd
4 ägg
3 dl grovriven zucchini
1½ dl kokosnötmjöl
50 g sesamfrön, ca 1 dl
½ dl tahini, sesampasta
2 msk kokosolja
2 msk linfrön
2 msk kanel
2 msk fiberhusk
ca 1 tsk salt
Vispa äggen tjockt med elvisp några minuter. Blanda de torra ingredienserna väl.
Blanda ner zucchinin och kokosoljan i äggsmeten och rör ner mjölblandningen med stora tag.
Smaka av med salt och om du vill ha mer kanelsmak.
Fyll i en smord, avlång form på ca 1 liter, min var låg och i ugnsfast glas.
Grädda på 175º i ca 45 minuter. Låt svalna i formen en stund innan du stjälper upp brödet på galler.