Midsommarsill
Många har nog matjessillen som favorit på midsommarbuffén, här får du tips på min krämiga matjesmousse.
Den passar fint både som den är på silltallriken eller så kan du göra den som en matjestårta.
Antingen direkt i en form med löstagbar kant fodrad med plastfilm eller på en bädd av mixat valnötsbröd blandat med smält smör.
Matjesmousse
2 matjessillfiléer
1 dl crème fraiche eller smetana
1 dl grädde
1 dl finhackad gräslök
½ dl färskost
2 gelatinblad
2 msk sillspad
Salt och peppar
Skär matjessillen i små tärningar, blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter.
Krama ur och smält bladen på svag värme i sillspadet.
Vispa grädden rätt fast. Blanda färskosten med crème fraiche, gräslök och kryddor, rör ner sillbitarna.
Ta en matsked av röran och blanda med gelatinet, innan du blandar ner det, då minskar risken att gelatinet ska stelna i klumpar.
Vänd försiktigt ner den vispade grädden, låt stå i kylen minst 3-4 timmar, så stelnar den till en mousse.
Spola en sked i varmt vatten och forma moussen till ägg eller fyll den i glas eller små formar innan den kallnar.
Servera med kokt ägg eller på en silltallrik.
Du kan också göra den som matjesmoussetårta som jag beskriver i inledningen.
Här hittar du mina kokböcker om du vill ha fler njutbara midsommarrätter, den med sommarens bästa tillbehör kan du köpa i länken nedan för 179 kr på Bokus.
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Mina bästa grillrätter kan du beställa för 195 kr inklusive frakt direkt från det lilla förlaget Lumio.