Istället för julskinka
Idag får du tips på några av mina egna favoriter på julbordet.
Först ut är en rimmad kalkon som jag gjort många gånger under våra resor till Turkiet.
Många väljer idag bort julskinkan, en del på grund av hälsoskäl, andra av religiösa skäl.
Då passar min kalkon väldigt bra att bjuda på, den är dessutom mycket enkel att göra.
Tillbehöret till kalkonen blir min variant av den rödbetssallad min mamma alltid gjorde till jul, ett mycket gott smakminne.
Rimmat kalkonbröst
1 bit kalkonbröst på ca 500 g
2 msk salt
1 msk valfri sötning
Lite mald vitpeppar
Gnid in kalkonen med salt och vald sötning så det blir jämnt fördelat runtom.
Sötning används traditionellt när man rimmar, men du kan utesluta det om du vill.
Lägg köttet i en form, täck över och ställ i kylen ett dygn, två dygn om du vill ha den extra salt, vänd köttbiten ett par gånger under tiden.
Torka av och bryn kalkonsteken 2 minuter på var sida i smör i en stekgryta, peppra lite på båda sidor.
Låt kalkonen bräsera på svag värme under lock i ca 30 minuter, vänd ett par gånger under tiden.
Låt kallna, ställ i kylen innan du skär den i skivor och servera med rödbetssallad och senap.
Du kan tillaga kycklingbröst på samma sätt, det blir också saftigt och gott.
Rödbetssallad på gammaldags vis
2 dl skivade, inlagda rödbetor
½-1 dl tärnad saltgurka
1 dl majonnäs
1 juläpple
½ dl crème fraiche/kokosgrädde
1 tsk Dijonsenap
Salt och peppar
Lägg rödbetorna att rinna av i durkslag, skär dem i små tärningar och tärna äpplet lika fint.
Tips: Lägg först ett smörpapper på skärbrädan, så blir den inte röd.
Rör ihop majonnäs, crème fraiche, senap och kryddor.
Rör ner tärningarna i majonnäsen, blanda försiktigt.
Rödbetssalladen tjocknar när den står i kylen, rör i mer majonnäs om du vill ha den lösare.
Vill du göra salladen på rödbetor som inte är inlagda med socker så prova det här receptet.
Du kan utesluta äpplet om du vill, men i min ingår den alltid, den ger en syrligt fräsch smak till salladen.
Julklappstips
Mer inspiration till både jul och vardag hittar du i mina kokböcker, länkarna nedan går till dem på Bokus och Adlibris.
De inbundna kan du också beställa hem till din lokala bokhandlare, kanske kan någon av dem bli en fin julklapp till släktens matintresserade?
Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Inbunden på Bokus, skriven med Lars-Erik Litsfeldt)
Stora diabeteskokboken på Adlibris
Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden på Bokus)
Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden på Adlibris)
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv (E-bok på Bokus)
Gröna, sköna tillbehör (E-bok på Adlibris)
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok på Bokus, skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok på Adlibris)
Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok på Bokus, skriven med Annika Dahlqvist)
Gammaldags husmanskost (E-bok på Adlibris)