En hektiskt vecka, bokstavligen. Men jösses va mycket vi hunnit med. Joline som nu slutat 9:an var i onsdags iväg på supé och dans i slottsruinen med avgångseleverna. Mycket planering med kompisar om klänningar och skor och accessoarer och gud vet allt. Torsdagen var det avslutning på kvällen, också i slottsruinen. Efteråt samlade vi familj och släkt på restaurang Sörens i Borgholm, där min lillasyster jobbar dessutom. Och ikväll fredag – har dom FEST såklart. Så otroligt skönt att det snart är lördag…😉
Max har också slutat 1:an på gymnasiet denna vecka och i eftermiddags kom han till oss. (Bor varannan vecka) Skönt för dom nu med lite skol-ledighet. Och framför en lugn och stilla helg!
Jag sitter nu och kopplar av efter kvällens runda med hundarna och inväntar midnatt då hon ska hämtas igen. Mycket skjutsande och farande när allt händer samma vecka. Har haft fullt sjå med att hålla isär dagar, tider, skjuts hit och hämtning där osv men alla har vi hjälpts åt, både föräldrar och släkt och det är jag tacksam för. Nästa vecka börjar Joline sommarjobba och då är det moppe som gäller!😉
Är ni i Borgholm och vill äta god mat så rekommendera jag Sörens på Slottsgatan nere mot hamnen. Jag har skrivit om dom förut men det tål att upprepas.
Vi äter där titt som tätt och har alltid varig nöjda, de har dessutom ett fint lunchutbud, även för avhämtning. I torsdags kväll provade jag nåt från menyn jag inte gjort tidigare och nu har jag plötsligt en stående favorit.
Grillat lammentrecote-spett med wokade grönsaker, tzatziki, rödvinssås och klyftpotatis/gratäng. 135kr och så vansinnigt gott och perfekt tillagat kött med rosa kärna. Prova om ni har vägarna förbi. En mysig, liten restaurang och trevlig personal som alltid.
(Översta bilden)
Önskar er en fortsatt trevlig fredagkväll. På återseende i helgen!😊
Pistageglass till dessert.
I fredags förra helgen öppnades portarna för en ny restaurang i 50-tals-stil! Ett fint förvärv för den bortglömda paviljongen belägen i Rälla på mellersta Öland längs väg 136.
Som de bilentusiaster vi är och inbitna i 50-tals-stilen med nostalgi, rock a billy, bilträffar och livsstilen i helhet har vi besökt många liknande ställen tidigare genom åren och blev glatt överraskade att något sådant äntligen öppnat på Öland. Förväntningarna var höga!
Vi åkte dit för att fira vår 11:e bröllopsdag med förhoppning om mysig 50-tals-atmosfär och GOD mat.
Blev inte imponerad för fem öre. Det var några bilar på den extremt blåsiga och sandiga parkeringen (inget som uppskattas av entusiastfordon som tvättats, polerats och kör nedcabbat, ni som vet förstår vad jag menar) Lite folk satt på deras veranda och åt. Jag försökte snegla och tjuvtitta hur maten såg ut på deras tallrikar som serverats men dom väntade idogt så jag hann aldrig se något. Vi bestämde oss för att sitta inne och äta och det var en väldigt liten lokal där en sk ”kakbuffé” (som för övrigt var väldigt minimal och dessutom urplockad för att ens vara värt att lägga pengar på) som upptog största ytan.
Läsken var också näst intill slut och det fanns två alternativ att välja på, Zingo eller Loka i burk. Inga glas erbjöds eller ställdes fram.
Nicke som varit nyfiken på deras hamburgare valde en av deras specialare och tyckte den var riktigt god och det var det positiva i detta inlägg. Fick dock smaka på hans burgare men det var knappast nötfärs som en riktig amerikansk burgare ska göras av, utan helt vanlig blandfärs. Stekt ägg, bacon en nån rökigt ketchupröra i en liten plastburk och totalt oätliga sk ”french fries” serverades till. Dom åt han aldrig och det var en väldigt konstig bismak av frityrolja.
Joline och jag valde kebabtallrik som dom utannonserat som ”deras omtalade kebabtallrik” så den tänkte jag att vi måste prova. Har ingen aning om dessa ägare huserat på nån tidigare restaurang för att kunna skylta före öppning med just OMTALAD kebabtallrik??!
Allt som kom in i så kallad ”kebabtallrik-väg” var en liten korg med bakplåtspapper i botten, samma oätliga ”fries” som serverades gill Nickes burgare som bestod av brända klyftpotatis blandade med vanliga tunna strips. Och det var inte kebab utan GYROS som låg i korgen (billigt, fryst och påstekt gyroskött. Även den med en konstig smak av bränt stekbord och rengöringsmedel) Såsen till serverad i liten plastburk och uteblev på en av våra två beställda. (Naturligtvis påpekade jag detta och en tillhörande sås i plastburk kom efter fem minuter)
Klassiska tillbehör till en kebabtallrik känner väl dom flesta till; Sallad, lök, fefferoni, tomat mm – saknades helt. Och som pricken över i:et fick vi små korta, vita gatuköksgafflar att äta med???!?!
Tyvärr. Det här blev inget dragplåster för vår del i i vår rosa Cadillac.
Nickes burgare med ägg, bacon o Texas hot sås.
Min och Jolines ”kebabtallrik”……..
Ofta när vi har ärenden över bron brukar vi luncha i Kalmar nånstans. Snabbmatskedjorna som McDonalds, Burger King eller Max lockar inte direkt. Vi brukar välja nåt grekiskt eller asiatisk ställe med lunchbuffé och är man sugen på just kinamat är restaurang Peking vid centralstation i särklass den bästa. Men vad är det som gör kinamaten sååå speciell i smaken? …Förmodligen glutamat! Jag undrar hur den smakar utan denna tillsats, just på restaurang. Det finns ju massor med galet goda recept på kinamat man kan göra hemma och då vet man ju vad det innehåller och det blir verkligen precis lika gott. Men vill man äta ute hade jag nog velat veta vilka ställen som använder sig av det och inte. Märkningen ”No MSG” har jag sett på en del restaurangdörrar men aldrig på en Kinarestaurang. Och hur skadligt det än för kroppen med diverse biverkningar har jag aldrig upplevt att kinamat fått mig att må dåligt, få ont i magen etc. Däremot McDonalds… Hur som så är Peking i Kalmar svårslagen i sin bransch. Biff med bambu och champinjoner är en favorit, liksom stark kyckling i röd curry… Friterat fläsk o honungsmarinad filé…och de wokade grönsakerna med krispiga vattenkastanjer… Det är bara sååå GOTT! O så en massa sambal oelek på de också. Den får man inte missa!
Vilken är din favorit på en kinabuffe?
Tipsa gärna läsarna om bästa restaurangen nära dig!
Nu blir det mycket fisk här två dagar i rad men måste bara tipsa er om ett restaurangbesök inför helgen ni som huserar här eller har vägarna förbi Öland. Kårehamans Fisk och Havskök hittar ni på östra sidan, norr om Löt nere vid den vackra hamnen. Vi har besökt restaurangen och även fiskaffären flertalet gånger och senaste besöket var fredagen under skördefesten då Nicke bjöd ut mig på lunch. Det serverades bland annat rödingfilé med murkelsås så det valde jag direkt. Tror inte jag har ätit murkelsås sen jag var liten och bodde i Norrland då vi kunde plocka dom själv. En otroligt god svamp, men lite ”meckig” att tillaga då den ska förvällas några gånger för att inte vara giftig. Såsälskare som jag är kan jag tycka att dom kunde haft lite mer sås på tallriken dock.
Nicke valde en lammburgare med olivröra och aioli och även han var nöjd med smakerna. Ett rekommenderat besök med andra ord om ni vill njuta av en god lunch i mysig atmosfär.
Tidigare besök kan ni läsa om och se bilder på HÄR och HÄR!
Nya delen av restaurangen är riktigt mysig med större ytor samt sittplatser. Fin service som alltid.
Sallad, bröd, kaffe och kaka ingår.
Kårehamns vackra havsutsikt. Mer info hittar ni bland annat på deras facebooksida >>
Sista dagen på julhelgen idag och då kom den första snön!
Jag hoppas ni alla haft en underbar jul med god mat, familj och vänner! Vi har firat julen i liten skala med bara familjen. Inget överflöd av julmat utan precis sådär lagom så man slipper stå med rester i oändlighet.Ni ska dock ändå få ett gott tips på recept med prinskorv lite senare. Söndagsmiddan idag blev rester i alla fall men sen ska de nog vara slut…
God fortsättning på er! ♥
Måste bara få höra med er vilken julskinka ni valde i år? Köpte ni färdigkokt, rimmad, orimmad eller plånboks-skinka? Kanske från gårdsbutik? Jag fick prova två skinkor från Scan, en gorumet & en rapsgris, bägge färdigkokta, bara att griljera! Den stora gorumetskinkan är ännu inte öppnad vi tog den lilla rapsgrisskinkan nu i jul då vi inte blev så många. Men jösses så god den var! Har alltid gillat köttet från rapsgris och denna skinka får av mig högsta betyg av alla jag provat tidigare. Bra sälta och så mör och saftig!
Den andra skinkan ska jag laga till i veckan och göra diverse rätter av samt frysa in till skinklådor, pastasåser, schnitzel mm.
På Annandagen åkte vi in till Kalmar till mellandagsrean. Vi fyndade en hel del på på EKO:-, Biltema, Mediamarkt och Djurkompanet. Galet mycket folk så efter Kalmar landade vi på Robertos i Färjestaden – Ölands helt klart bästa kebab och gyrostallrikar!
Ja, i lördags tog vi en sista ”raggarsväng” till Emmaboda, end of summer POWER MEET. Favoritstället näst efter Västerås. Det är så galet roligt att se så otroligt många bilar, putsade entusiastbilar, pilsneråk, högljudda trimmade vrålåk, gamla T-fordar, amazoner, och så massor av guldkorn av Cadillacs förstås. Nicke hittade nog den snyggaste av alla, bilden längst ner.
Som alltid så stannade vi i Nybro och åt på Juventus. Bästa restaurangen i stan. Alltid trevlig personal och maten är riktigt bra. Dom hade dessutom en ny grillmeny så den provade vi. Det var ju bara Nicke, Max och jag den här gången då Joline var iväg med en kompis på annat håll så därav tre tallrikar. Min ser ni överst. Black n White med fläskfilé/oxfilé, bearnaisesås och rödvinssky. Köttet helt perfekt och så som jag beställde. Så ska de gå till!
Vi åkte i vår rosa Cadillac cab – 63. Nicke körde dit och jag hem!
Barnmeny till Max med fläskfilé, pommes och bearnaises.
Nicke tog grillad lax med stekta grönsaker och aioli. Den fick verkligen tummen upp!
Här har ni pärlan Nicke hittade. En Cadillac. Pärlemo-vit med röd inredning.
Ett par fynd från marknadsgatan. Som tradition måste jag få med mig EN coca cola-pryl hem till samlingen varje år. Är extra nöjd med den fulsnygga ”pomfritt-klockan” för 60 kr också!
Hej hopp Kryddburken-läsare!
Nu är vi hemma igen från en tokrolig helg på High Chaparall.
Inget var planerat. Nicke och jag var ensamma i fredagskväll då Joline skulle sova över hos sin moster i Kalmar och Max åkt till sin mamma, så vi satt ute vid elden och tänkte på hur vi ”gjorde förr” då vi bara helt spontant drog iväg både hit och dit och levde livet liksom. Det gör vi ju än idag men det krävs mer planering med både hund och barn för att göra impuls-grejer bara sådär. Men så vi sa till varann;
– ”Vi åker imorgonbitti då!!”
Och det gjorde vi. Joline kom hem senare samma kväll och somnade gott helt ovetande om att vi skulle iväg.
Vi gick upp tidigt och packade bil med väskor, förnödenheter, hund och ett barn!
MOT HIGH CHAPARALL!!
Det är nu nio år sen vi gifte oss, jag och Nicke. Vi älskar ju USA och ville att vår bröllopsresa skulle gå till Texas men har man inte tillräckligt med pengar så åker man till High Chaparall och det var dit vår bröllopsresa gick. Haha!! Man ska inte vara kräsen av sig…
Vi åkte sent i maj när dom precis hade öppnat och vi var i princip dom enda gästerna på området. Vi stod i baren på kvällarna på Saloon Cheyenne och skålade med personalen och det var hur mysigt som helst och precis den miljö och stämning som vi älskar.
Såklart vill vi återkomma och har varit där flera gånger efter det. Denna gång blev ett så totalt spontantbesök mitt i varmaste augusti med galet mycket folk och evenemanget ”Sveriges starkaste man” på plats så vi var inte direkt ensamma där.
Vi ringde på fredagkvällen och hörde oss för om ledig stuga och bokade direkt. Guldbyn som alltid och denna gång med tillåtelse av hund så vi tog naturligtvis Kean med oss.
Vilka fina dagar vi haft och så mycket intryck, upplevelser, både god mat, och DÅLIG mat (??!, återkommer till det längre ner i inlägget.) Bröderna Daltons, tågluff, banditer, bufflar, Mexico City och andra sevärdheter…
Bjuder nu på ett bildregn och ska försöka skriva bildtext till samtliga….
(Nästan alla i all fall…)
Keans första intryck av stugan!
– ”Jaja, vi ska BO HÄR nu?=
Han gillade soffan…
Del av stugan med soffa och bord. TV mittemot i hörnet.
Pentry med kyl, några kokplattor, kaffebrygg, melitta och koppar/glas/skålar i överskåpen. Kastruller och bestick nedre. Toalett med dusch i vänstra dörren och dörren till höger ett sovrum med två våningssängar.
Dom har rustat upp sen sist vi var här, så gott betyg!
Här ser man sovrummet med två vångingsängar.
Efter lång kö i entrén är vi inne på området. Nu ska vi utforska!
Nu följer några bilder av westernstadens gata.
Favoriten och hela höjdpunkten enligt Nicke är Big Bengts museum med retro prylar, pinaler, bilar, motorcyklar, maskiner och allt därtill man kan önska om man gillar gamla ting! Här gick vi länge… Det är STORT och så enormt mycket på flera våningar men absolut en höjdpunkt man inte får missa på High Chaparall.
Den här figuren möttes vi av i början av museet. Jag trodde det var en avbild av Big Bengt men de var det inte utan en avbild av antingen Stalin eller Lenin?! Ryska dikatorer, nån som vet bättre?
Retro och riktig nostalgi med denna ”mack” med både Esso och Caltex-pump.
Det här ser ut som en hybrid av barnstol, moped eller tre-hjuling, men jag vet inte!?
Och DETTA??!! Vad Är det?? Ser smått grotesk ut…
Många fina bilar…. MÅNGA i sitt slag skall tilläggas.
Nån som minns? Inte jag i alla fall men tycker dom är grymt coola!
En bil…?? Eller? Som man kliver in i genom framrutan, eller är det en framdörr??!
Gamla trotjänare som står på ålders höst och bara ÄR… Vackert!
Om det fanns många cyklar?? Ehh.. Jo…
Här kommer vi till dom spejsade van-hedarna! Så pimpade och coolt inredda så man blir mållös.
Ett litet vardagsrum i bak-skuffen!
Inte lite flådigt för att vara en BIL!
Fast denna är värre…
Och som synes vunnit MÅNGA priset i olika tävlingar. GRYMT imponerande! Ser ni Nicke som passerar vänster fram?… Man skulle kunna tro att han sitter i bilen…
Skrivmaskiner tycke jag är kul! Min farfar Gunno hade nån sån här maskin man FAKTISKT fick leka med när jag var liten men den var utan papper. Undrar om det kunde vara en STOR miniräknare, tung som bly var den i alla fall men med spakar och siffror man kunde dra i och trycka ner. Men hittade den inte här dock.
Big Bengt med sin vita häst som är helt riktigt uppstoppad och äkta. (Inte Bengt dock)
Big Bengt. Grundaren av High Chaparall.
Inne på området i westernstaden.
Vi åkte tåget som vi fick uppleva med både rånare, pikadoller och banditer…
Vackra, levande omgivningar överallt…
En liten Kryddburken-gåva från Nicke. Han tycke Chili-väskan passade mig! ♥
Efter att nöjesparken stängt kl 18.00 så fanns TRE alternativ om man ville äta eller dricka utanför området. Restaurang Diligensen som erbjöd a la carte, Pizzeria Manolino som bakade pizza och så puben; Saloon Cheyenne med öl, vin och drinkar och div. tilltugg. Vi valde första alternativet och satte oss på Diligensens uteservering.
Vi var hungriga så menyn som denna lockade oss till lite dyrare alternativ som Colorado Steak bla….
Det här är colorado steak.
Vilket vi sent skulle både ångra och vilja förtränga. Inte en restaurang jag rekommenderar, och nu ska jag förklara VARFÖR.
Efter 20 minuters väntan på att få beställa dryck (en cider, en öl, en isvatten) och ytterligare 20 min till för att beställa varmrätt så tog det ytterligare 20 min innan vi fick inte maten. Totalt en timme. Eller ja… Maten o maten!?!
Jag är inte speciellt kräsen men med dessa priser och personal som dessutom frågar hur man vill ha köttet så fick jag ändock lite hopp om läget.
Jag valde Colorado Steak och ville ha den medium rare. (JA – serveringspersonalen frågade hur jag ville ha min biff!)
Jag fick in en 1 cm tjock, platt nötskiva av något slag. Stenhårt, segt och bränt stekt. Inte medium utan snarare WELL-WELL-WELL-DONE… Så jag skickade tillbaka min tallrik och bad om NY ryggbiff och NU bad jag om blodig biff så jag tänkte att dom borde lyckas få den medium.
Efter ca 15 minuter då både Nicke och Joline ätit upp sina varmrätter trots kalla pommes frites (Nej, vi klagade inte på dem, men borde ha gjort.) så kommer min 2:a sk ryggbiff in. Den här gången ca 2 cm tjock och i helt annat utseende. (Glömde fota för jag blev så arg).
Dessutom med rödvinssås på denna tallrik som även utlovades i menyn från början. (Som i övrigt var en blaskig sky på typ soya och socker, och inget mer).
När då den nya ”Blodiga eller sk medium” biffen kom ut var den typ halstrad och helt rå och kall i mitten. Och som en liten bonus fick jag med TVÅ långa hårstrån. NAJS!
HÄR nånstans i min matnörds-sinnesförvirrade-totalt-vill-inte-äta-nånting-mer-här-nu-går-vi” så fick det räcka. För andra gången så gick jag och letade personal med min tallrik i handen och alla såg lika frågande ut. Jag upplyste en sista gång om att nån ny tallrik eller maträtt ville jag inte ha och jag kommer inte betala för maten. Punkt slut.
En kille från bordet intill oss kom fram till mig som hade sett mig skicka tillbaka maten… Han var inte heller nöjd om man uttrycker sig milt så jag var inte ensam. Han ville bara få bekräftat min åsikt. Och JA – det fick han.
Nicke och Joline valde schnitzel respektive angusburgare. Bägge med saggig potatis och sladdriga, mjuka pommes. Såserna totalt smaklösa, för att inte nämna den så kallade ”rödvinssåsen” igen som jag smakade även från Joline tallrik. Soya och vatten skulle jag säga. No more!
Hela upplevelsen av denna sista kvällsmiddag på High Chaparall blev alltså inte som vi tänkte. Vi gick mot utgången och skulle betala och där upplyste jag den stackars servitrisen (som vi inte hade haft kontakt med) att nån mat betalar jag inte för utan enbart det vi drack i väntetiden. Efter lite spring fram och tillbaka för att höra med kollegor och kockar så blev det tre drickor jag drog kortet för och inget annat. Tack för de!! Hade nån av dom påpekat eller motsagt sig så vet jag inte vad jag hade gjort för det rök lite ur öronen på mig när jag stod vid kort-maskinen kan jag säga.
Allting gott så långt och vi tog med oss en nygräddad vesuvio till stugan och delade på.
Då vet ni det…
Bilder på våra rätter vi fick ser ni nedan;
En buspappa och en busdotter… Vi hade så kul i stugan innan vi gick å la oss! ♥
Nästa morgon gick vi upp vid 07 för att vara tidiga till frukostbuffén som öppnade portarna klockan 09.00. Vi var 20 min tidiga på plats så jag han fota lite omgivning också.
Och TITTA! En Kryddburken-selfie i glasrutan kom också med i bild. (Hade jag inte räknat med, men den bjuder jag på.)
Frukostbuffén stod uppdukad. Bra mycket bättre än Diligensens tidigare ansträngning kvällen innan. Vi blev både mätta, glada och nöjda.
Kean trivdes på High Chaparall men ankomsten hem till ön lockade mer och nu drömmer han gott om helgen som varit. Här är vi i Växjö-skogarna för en sista rastning innan det blev ”raka vägen hem”!
Inne i butiken ”Vapen & Läder” fanns en övervåning (Kulan) totalt fullspäckad av indian-prylar, filtar, pärlor, täcken, väskor, smycken mm…!! Gissa om jag blev lite sjuk då!? Köpte mig denna väska med fransar, symboler och lask-söm. Fullkomligt ÄLSKAR den! Är mycket för denna stil av både kläder, mönster och inredning så jag är så galet nöjd. Men jag kommer få hänga den HÖGT upp för Kean är också GALET nöjd – då han älskar läder, mocca och sämskinn… I molekyler… I munnen… I magen…
Unnade mig även ett par öronhängen som det bara råkade stå LINDA på…. " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />
Godis? Självklart äkta karameller och polka från Gränna. Vem kan undgå?
Vi har haft en supermysig helg och jag kommer leva med den i minnet länge, länge, länge. Men just nu måste jag bara sooooova, är så trött.. Men så attans lycklig! ♥
Vi hörs igen i veckan och jag hoppas ni haft en fin helg allihopa.
Det här fick bli slutet på Nickes semester – imorgon åter jobb och vardag på ut!
KRAM PÅ ER! ♥
Ni är många som efterfrågar tips på lunchställen och restauranger här på Öland. Det är superkul att ni gör efterforskningar, sånt gillar jag. Nånting jag brukar ägna mig åt själv när vi ska åka bort nånstans. Därför samlar jag nu de restauranger i ett inlägg som jag tror ni kan ha glädje av. Det är restauranger vi har besökt och som vi gärna återkommer till. Det finns hundratals fler, både bra och dåliga men jag sorterar de vi gillar bäst.
Sevärdheter frågar också många om. Vad får man inte missa?!
Mitt enda svar på den frågan är – missa inte öns egen skönhet i all sin prakt.
Alvaret, stenmurarna, havet, raukarna, vidderna, naturen, de betande boskapen och det platta landskapet som bjuder på fägringar i både färg och djurrike. Nån större sevärdhet än så är knappast möjlig.
Här följer ett urval av de restauranger vi gillar.
Klicka på bilderna för större format.
Ekerum pizzeria (Ekerum, mellersta Öland längs 136:an innan Borgholm)
Verandan (Mellersta Öland, Borgholms innerstad)
Sörens (Mellersta Öland, Borgholms innerstad)
Pappa Blå (Mellersta Öland, Borgholms innerstad)
Himlagott (Mellersta Öland, Borgholms innerstad)
Roberts Coffee (Mellersta Öland, Borgholms innerstad)
Borgholms kök & bar (Mellersta Öland, Borgholms innerstad)
Klinta bykrog (Mellersta Öland, Köpingsvik)
Eva´s kroppkakor (Mellersta Öland, strax norr om Köpingsvik)
Kårehamns Fisk & Restaurang (Kårehamn, mellersta, östra Öland)