Pastagratäng med strimlad julskinka

pastagratäng_recept_med_julskinka_överbliven
Vad är väl en jul utan rester och recept med överbliven mat?! Det finns säkert en ljuv mening från begynnelsen att julbordet skulle uppbringa så mycket restmiddagar de kommande veckorna efter jul att uppfinningen med just julbord EN gång om året fick sin mättande innebörd. Den som inte lever gott efter ett hemlagat julbord vette tusan om den har nån botten i magen eller inte.

Jag tycker det är roligt med rester i kylskåpet oavsett om det är jul eller inte, det blir liksom en liten utmaning i sig att trolla fram en middag av det som finns hemma, man tager vad man haver precis som att koka soppa på en spik. Nu är ju inte denna restmiddag så ofantligt påhittig utan mer väldigt slapphänt framtagen med de två vackra ingredienserna makaroner och julskinka! ;-)

Åhja, det är mat det också. Alla dagar kan ju inte vara Rolls Royce heller… :-P

Det här behöver du : 
4 port kokta makaroner
1 bit ansenlig mängd julskinka
4 ägg
4 dl gräddmjölk (lika delar mjölk som grädde)
Hyvlade ostkanter
Salt o peppar

GÖR SÅHÄR : 
Koka makaronerna. Häll av och skölj under kallt vatten. Slå över i en smord, ugnsfast form. Strimla den mängd julskinka du har över eller tycker blir lagom. Vispa ihop äggen med gräddmjölk. Hyvla över lite ost. Krydda med salt och peppar. Skjuts in i ugnen 200 grader, ca 20 min tills gratängen fått fin färg.

pasta_gratäng_pastalåda_julskinka_skinka_överbliven_recept

pasta_gratäng_julskinka_överbliven_recept_makaroner

Ost och skinkpaj med vitlöksdressing

paj_ost_skinka
Hej alla fina bloggläsare! Hur har ni det i adventstider? Planerar ni julen för fullt och kokar julgodis och köper julklappar eller har ni is i magen ett tag till? Jag är helt klar med mina inköp av julklapparna, ska bara fixa till lite smått o gott som också ska med men i övrigt helt färdig. :-P

Vi har tjuvstartat julen en hel del här hemma, både med julgodis, klappar och julmat faktiskt. Så fort julskinkorna kom ut i butik köpte jag hem en färdigkokt. Det är ju så förbenat gott den där allra första smakbiten till tunnbrödsblöta (tunnbröd doppad i kokt mjölk med en smörklick till) Recept HÄR >>
Den kombinationen kan jag inte vara utan och är nog den jag längtar mest efter i till just julskinkan.

Ett annat tips med julskinka som blir över, (man kan ju inte äta tunnbrödsblöta varje dag) ;-) är att strimla den och använda till pajer, pizza, skink och purjolåda, smörgåspålägg etc. Just här tog jag sista biten och svängde ihop en mycket enkelt ost och skinkpaj.

Till matpaj tycker jag att en kall sås eller dressing är ett måste vid sidan om salladen, jag har väldigt svårt för att släppa såser som ni vet så även här gör sig en sådan grymt bra. En kall, snabbt ihopvispad dressing av creme fraiche o vitlök och en gnutta honung är som pricken över i:et till alla slags matpajer. Ni måste bara prova om ni inte gjort det innan! :-P

Världens godaste vitlöksdressing till paj : 
1 burk creme fraiche
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 msk flytande honung
Flingsalt o malen vitpeppar

Grundrecept pajdeg :
200 gram vetemjöl
125 gram smör
2 msk kallt vatten

GÖR SÅHÄR :
Mät upp 200 gram vetemjöl i en bunke. Tillsätt kallt smör i tunna skivor och nyp snabbt ihop degen till finfördelade smulor. Tillsätt vattnet och forma till en slät deg. Slå in i plastfolie och låt vila i kylskåp en halvtimme. Ta ut degen och lägg den mellan plastfolie och kavla den till en tunn platta. Dra bort ena sidan av plasten och lyft den kavlade degen över en pajform, dra av det andra plastfoliet och tryck ut försiktigt i formen & upp mot kanterna, eller stansa ut rundlar till minipajer. Överbliven pajdeg kan förvaras i kylskåp en vecka.

Det här behöver du :
1 sats pajdeg

200 gram strimlad julskinka el. rökt skinka
3 ägg
2 dl gräddmjölk
3 dl riven ost
½ tsk chiliflakes

GÖR SÅHÄR :
Förgrädda pajskalet ca 8-10 min i 200 grader. Skär skinkan i strimlor och lägg ner i pajen. Toppa med riven ost.Vispa ihop ägg och gräddmjölk och slå över pajen. Strö över chiliflakes. och grädda ca 20-30 min tills pajen fått fin färg i 200 grader.

ost_skinkpaj_hjärtanform
Redo för ugnen.

julskinka_paj_recept
Färdiggräddad efter ca 30 min i 200 grader.

skinkpaj_ost_recept
Smaklig paj, godare än godast med denna kalla vitlöksdressing! ;-)