Höstmat
Tycker du om vår traditionella husmanskost så är en söndagsstek något du måste prova att laga.
Det tar lite tid men resultatet blir fantastiskt gott, särskilt med en gräddsås eller kantarellsås till.
Jag har tur att ha släkt och vänner som jagar, men annars finns det nyttiga och goda viltköttet att köpa i välsorterade matbutiker.
Rådjur, älg och ren är riktigt näringsrikt, de äter löv, kvistar, lavar och annan naturlig mat i skog och mark.
Det ger också en betydligt mustigare smak till köttet.
Mina favoriträtter inom vår traditionella mat hittar du här i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
Söndagsstek med äppelgräddsås
1 kg stek med ben, jag hade rådjur
2 msk torkad rosmarin
2 msk salt
1 tsk peppar
5 dl grädde/kokosgrädde
1 gul lök
1 äpple
3 msk smör
1 dl calvados, kan uteslutas
1 dl vatten
3 msk viltfond
1 msk ekologiskt buljongpulver
Gnid in steken med finhackad rosmarin, salt och peppar.
Lägg i plastpåse på ett fat i kylen i ett dygn, vänd efter halva tiden.
Skär lök och äpple i tärningar.
Bryn smöret och lägg i steken, låt den försiktigt brynas till vacker färg runt om.
Lägg ner äpple och lök runt om och låt dem få lite färg.
Häll på calvados, vatten, viltfond och buljongpulver.
Koka upp och låt steken småputtra på lägsta värme i 1½-2 timmar under lock.
Vänd ett par gånger under tiden.
Ta upp steken och svep in den i folie ett tag, så behåller den all god köttsaft.
Låt skyn koka ihop på hög värme en liten stund, till det återstår ca 3 dl.
Häll den reducerade skyn genom nätsil ner i en tjockbottnad kastrull.
Passera äpplet och löken med en slev eller ballongvisp genom silen.
Låt skyn koka upp, häll i grädden och låt puttra på svag värme tills den tjocknar.
Ju längre den kokar, desto godare blir såsen.
Smaka av om du vill ha mer calvados.