Långkokt, dragen gris
Pulled pork eller mera svenskt, draget fläsk, är väldigt hett i dessa dagar. Varje blogg med självaktning har recept på olika långkok av den här typen. Så då måste jag ju dela med mig av mina bästa också.
Namnet pulled pork kommer av att köttet tillagas mycket länge på svag värme, för att vid serveringen dras isär med två gafflar.
Köttet blir så mört så det faller sönder i trådar. Här hittar du mina recept på pulled turkey/chicken, pulled lamb och här på pulled beef.
De flesta marinader som används i recept jag sett innehåller färdigköpta marinader med både socker och glutamat.
Min dragna gris har fått inspiration av Afelia, en gryta på rödvinsmarinerat fläskkött.
Ett mustigt långkok som förekommer på traditionella restauranger i både Grekland och på Cypern, här kommer min variant från Långkok för LCHF och Paleo.
Just nu kan du köpa långkokboken för bara 49 kr Här. Mina två tidigare böcker finns också med för samma låga pris fram till och med den 17 september. Du hittar dem och mängder med andra LCHF-böcker Här.
Pulled pork ”Afelia” 8-10 port
ca 1,5 kg hel fläskkarré
2 dl rödvin
2 stora, röda lökar
1 hel vitlök
1 dl kallpressad olivolja
2 msk krossade korianderfrön
2 tsk torkad timjan
2 tsk grovmald svartpeppar
2 tsk kanel
ca 1 msk salt
Skala och skär rödlöken i smala klyftor. Dela vitlöken mitt itu. Rör samman alla ingredienser till marinaden. Stoppa två stora fryspåsar i varann och fördela hälften av lökblandningen i den.
Skölj av karrén, torka och gnid in med saltet. Lägg ner i påsen, häll resten av marinaden över. Pressa ut all luft, knyt igen och lägg köttet i en bunke. Ställ i kyl i minst 12 timmar, gärna längre.
Sätt ugnen på 125º. Häll ner köttet och marinaden i en stekgryta, lägg på tättslutande lock och ställ in grytan i nedre delen av ugnen i 5-6 timmar. På bilden har jag kokat köttet i en elektrisk långkokare, här en Crock-Pot. Köttet blev mycket saftigt och gott i den.
I en sån gryta blir köttet klart på ca 8-12 timmar på låg effekt, lite beroende på vilken gryta man använder.
Vid serveringen dras köttfibrerna isär med två gafflar och blandas väl med stekskyn.
Smaka av om det behövs mer salt. Köttet smakar mycket gott på en skiva valnötsbröd, tillsammans med fetaost, oliver, avocado och gärna en klick aioli.
Det bildas rätt mycket sky vid kokningen, använd det som blir kvar som stomme i en soppa eller sås.
Här nedan några bilder från en utflykt till Norderön i går kväll, fantastiskt väder för att vara den 15 september.