Påsken är, tillsammans med julen, årets viktigaste religiösa högtid över hela världen, då man firar Jesu uppståndelse. Men trots det religiösa ursprunget, är det idag ett i första hand sekulärt firande i många länder. Under påsken får familjer möjlighet att vara tillsammans och njuta av en välförtjänt vila. Man ägnar sig också åt gamla och trevliga traditioner, och de kulinariska fröjderna som hör till de här dagarna i varje region.
Kokkonsten som karakteriserar den här högtiden är starkt influerad av de ortodoxa katolikernas djupt rotade tradition av att inte äta rött kött. Därför är det i hela Europa vanligt att fira påsk med fiskbaserade delikatesser, såsom Potaje de Vigilia i Spanien, en exceptionell kombination av saltad torsk med kikärter och spenat, eller inlagd sill i Sverige. Lammbaserade rätter är också en favorit till påsk, såsom Osterlamm i Tyskland (lammpaj) eller grillad lammstek på Island och “Le gigot D’agneau Pascal” i Frankrike.
Men desserten är definitivt en hörnpelare i påskens gastronomi i europeiska länder. Torrijas (fattiga riddare) i Spanien, Simnel cake (en fruktkaka) i Storbritannien, Mämmi i Finland. Choklad spelar också en huvudroll under den här högtiden, framförallt i påskäggen, en tradition som är spridd i merparten av Europa, i synnerhet i de nordiska länderna. I Sverige och Finland är traditionen, förutom chokladpåskäggen, också att barnen klär ut sig till häxor och går från hus till hus för att be om godis.
Oavsett meny samlas hela familjerna runt bordet vid den här speciella tiden för att njuta av ett fint vin, spela online casino tillsammans, eller bara se på TV. Det här är vad påsken handlar om, att njuta av maten, umgås och ha trevligt.
Påsk i de nordiska länderna
Medan påsken är en mycket religiös högtid i länder som Spanien och Portugal, kombineras de religiösa traditionerna med sekulära sådana i de nordiska länderna. Snön har smält, solen skiner och våren är här. Många njuter av korta ledigheter på upp till fem dagar som de gör det bästa av, och som vid andra högtider så utgör maten en stor del av firandet.
Norrmännen spenderar sina lediga dagar i fjällen med att åka skidor, läsa deckare och dricka varm choklad. I Finland innehåller en typisk påsksöndagsmeny grillat lamm och den traditionella desserten Mämmi, medan en typisk familj på Island samma dag festar på grillad lammstek med glaserad potatis.
Danskarna bjuder in varandra till en påskmåltid eller Påskefrokost där de antagligen serverar lammstek med potatis kryddat med flera kryddor, och som dryck blir det påsköl eller en god dansk snaps.
I Sverige står barn och godis i centrum
Påskfirandet i Sverige är ett tillfälle att samla familjen och återvända till sommarstugorna, som har varit stängda över vintern. Religion är inte centrum för festen här.
När de har anlänt till sommarstugan, kommer en typisk svensk familj att inleda påskfirandet. Barnen kommer att roa sig med att klä ut sig till häxor med gamla kläder, färgglada sjalar och målade röda kinder, för att sedan gå från hus till hus för att tigga godis. En traditionell lunch kommer med säkerhet att innehålla olika varianter av inlagd sill, rökt lax och en utsökt Janssons frestelse, och potatis med lök, ansjovis och grädde. Påsken förknippas också enligt traditionen med att dekorera och äta ägg. Till middag äter man grillat lamm. Som dryck kommer du inte att sakna en god konjak.
Även om påsken har större eller mindre inslag av religion beroende på var man befinner sig, så är den i alla länder där den firas ett tillfälle för återförening, trivsamhet med familjen, och kontakt med förfädernas traditioner.
Hej på er! Hoppas ni alla haft en fin påsk såhär långt. Skönt med långhelg! Idag har varit en riktig njutardag här hemma. Sovmorgon, lite pyssel i köket på förmiddan och sen åkte vi hem till min mamma och lämnade lite påskgodis och drack kaffe. Joline ville stanna kvar så Nicke och jag fortsatte till fiskaffären i Kårehamn och sen ner till Mellösa en sväng med Kean i vårsolen. Vilket väder alltså!Kean badade i alla vattentag han kunde hitta i vanlig ordning… Det luktar ju så himla gott när dom badat ute i leran…!! *NOT*
Väl hemma bakade vi rulltårta tillsammans och förberedde lite påskmat som janssons, köttbullar, prinskorv, ägghalvor mm. Inget vidunderligt påskbord utan i väldigt liten skala men ack så gott! Fastän vi tyckte att vi lagade till väldigt lite till bara oss två så blev det mer än hälften över… Att man aldrig lär sig!?!
Efter det tog vi en sväng ut i skogen med Kean innan det började skymma. Skönt att röra på sig efter maten, annars blir man lätt fast i ett soffhörn… NU däremot är det slappa framför TV:n som gäller. Fler goda recept kommer imorgon, bland annat en hemmagjord glass ni inte får missa. So long sålänge. /Puss!
Hej å hå, nu var jag tvungen att sätta mig en stund. Måste ju hinna med att dela med mig av allt pyssel i köket också. Först ut har vi dessa söta små fågelbon, helt ätliga små söta ägg i. Det enklaste godis man kan göra faktiskt! Smält choklad, bryt ner salta pinnar i chokladen och skeda ut på bakplåtspapper. Toppa med ett par påskägg i choklad. Låt stelna. Klart!
Prova att göra både stora och små. Servera dom till påskbuffén eller dekorera påsktårtan med.
Jag har inga direkta mått eller pekpinnar till recept, bara smält choklad av valfri sort och så salta pinnar och godisägg i den mängd du själv önskar. Lätt som en plätt!
Påskens högtid närmar sig med stormsteg! Ägg, påskägg, pyntade ägg, chokladägg, godisägg, och vaktelägg! Ja, just det sistnämda; Vakteläggen hör påsken till lite extra med dess fantastiska mönster i sitt lilla miniatyrskal. Så otroligt vackra, vilda och goda! För er som aldrig någonsin har smakat vaktelägg så kan jag lovorda dom gott. Det är ett milt, smakrikt litet ägg som med fördel förtärs till förrätt, soppa, som delikatess eller dekoration på smörgåstårtor eller finare landgångar.
Jag har fått möjlighet att prova dessa vackra små ägg och jag är inte färdig än. Jag har kokat, stekt, använt som pålägg på pizza, dekoration på smörrebröd, minihamburgare och varenda litet skal har jag lyckats ta tillvara på till påskens pynt och dekoration också.
Jag är som sagt var inte färdig än och fler recept kommer!
Näst ut blir DESSERT med vaktelägg! Håll utkik!
Tills dess är jag väldigt stolt att få visa upp dessa små skönheter från de japanska vakltar som föds upp här på Öland. Det går alldeles utmärkt att beställa dessa ägg per post, klicka in på hemsida HÄR och läs mer. Perfekt nu till påsk och allt!
Vaktelägg kan beställas här >>
Vackra skal i ett litet fågelbonäste av björkgrenar och pärlhönsfjädrar från www.skapamer.se
Gjorde ett litet påskarrangemang på köksbordet med ”hjärtan på tråd”, taklök, minipåskliljor och vaktelägg.
Vakteläggen gör allt så mycket mer levande, älskar verkligen de fina bruna färgerna i äggen!
Där i garderoben mitt framför ögonen ligger det stora påskägget och det har jag ju sett varje gång jag varit i garderoben, men så blind man kan bli… Inuti det stora påskägget så hittade jag alla fjädrar (jag bunkrade nog fjädrar på halva-priset förra året ser det ut som) och några tomma påskägg också. Inte illa! Nu ska jag bara meddela påskharen inför morgondagens afton också…
Oj, oj , oj va dagarna bara flyger fram alltså! Jag har tusen och åter tusen saker att göra o fixa, posta, hämta och styra upp med, samtidigt är lillkillen sjuk och hostig och imorgon fyller älskade gubben min år! Jag har inte riktigt hunnit varva ner sen den dan jag kom på att Kryddburken skulle fira 5-års jubileum. Då tog det ”fjutt i veken” vill jag lova men de lugnar väl ner sig snart!
Lite godis för själen behöver man också ha så ikväll bjuder jag på lite påskfint till köksbordet. Kunde ju inte låta bli när jag var på Mittbrodt´s sist för nån vecka sen. Är helt galet förälskad i sån här trådslöjd? Heter det så?! Jag planterade ”hjärtan på tråd” i den stora hönan tillsammans med två andra ”pinn-höns”. Ägghållaren är ju bara för läcker till påskbordet också! Kanske skulle måla, eller färga lite ägg?! Har nog gjort det nån gång med lök och gummiband innan jag kokat dom, det blir himla fint och med rustik känsla! Tips på fler färger man kan ”koka”??
Tycker inte om porslinsfigurer och annat påskpynt, det blir så himla ”plockigt”, precis som när alla tomtar ska fram till jul, för då ska verkligen ALLA tomtar fram vare sig det är porslin, tyg eller papper! Barnens pyssel brukar dock alltid få pryda bord och väggar i köket och det blir alltid lite (läs mycket) extra kring högtiderna. Dock pysslar dom SÅ mycket att jag får ta ner och byta ut var o varannan vecka för jag blir hela tiden uppdaterad med nya teckningar och tillverkade prydnadssaker så jag skulle lätt kunna öppna ett museum! Vilken fantastisk kuriosa för dom när dom blir vuxna!
Påsken är lättsam så för jag pyntar BARA köksbordet, samt blommor inne och ute. Påskliljor och andra lökar är ju sååå vårigt och färgglatt så det kan jag inte motstå! Fick en fin gammal kopparkittel av Nicke idag, (modell STOR) på smidesställning som jag tänkte plantera murgröna och lite lökar i till helgen. Påskriset är ju också ett måste med vackra fjädrar men det tar vi inte in förrän tidigast långfredag! Brukar ni påskpynta mycket hemma hos er?
Imorgon blir det alltså födelsedag här hemma i Öjkroken! Nicke fyller 37år!! Herrejösses va gammal han har blivit, minns det som igår när han fyllde 30år och vi höll på bygga på huset! Han fick smörgåstårta och en fin ”dyr-klocka” med gravering som vi skramlade till från hela släkten. Den har han än idag, och huset är färdigbyggt och sju år har passerat! Även i äktenskap går tiden i rasande fart, det måste ju bara bero på att man har så in i helsikes roligt hela tiden så man hinner inte med!?
Självklart blir det ”pappa-middag” med KÖTTFÄRS, som är hans favorit… Börjar bli svårt att hitta på nya rätter nu tills hans födelsedagar men jag har ett ess i skjortärmen som vi ska laga till imorgon. Mer om det och dessert imorgon som sagt!
Pärlhyacinter… Men inte riktiga! Dom är såå läckra tycker jag!