Värmande höstmat
Nu när höstmörkret lägger sig över oss är det en riktigt bra tid att laga långkok.
Dagens recept blir ett exempel på riktigt gammaldags matlagning, men med en liten tillsats av moderna smaker.
Oxlägg i skivor med märgfyllt ben i mitten ger en mustig och näringsrik gryta.
En enklare styckdetalj som man ofta kan få till bra pris, dessutom är köttet mycket gott och mört om det får koka riktigt länge.
Långkokt oxlägg med trattkantareller och örter ca 4 port
1 kg oxlägg i skivor eller oxsvans
2-3 dl smörstekta trattkantareller
2 dl av min enkla buljong
50 g smör
2 stora morötter
2 gula lökar
1-2 msk torkad timjan
½-1 msk torkad rosmarin
1 dl vitt vin
Salt och peppar
Vatten så det täcker
Bryn köttskivorna väl på båda sidor i en stekgryta, skär under tiden morot och lök i grova bitar.
Lägg ner dem bredvid köttet och låt allt puttra under några minuter, salta och peppra väl.
Rör ner örterna och svampen, häll på vinet och buljongen.
Har du inte vin så går det bra med 1-2 tsk balsamvinäger istället, det ger en god smakbrytning till köttet.
Fyll på med kallt vatten, så köttet nätt och jämnt täcks, koka upp och låt sjuda under lock i ca 2½-3 timmar.
Vänd köttbitarna någon gång under tiden och fyll på lite mer vatten och vin om det kokar torrt.
Grytan sköter sig annars helt själv, samtidigt som den sprider ljuvliga dofter omkring sig.
Jag serverade köttet med grönsakerna och en klick smör i en djup tallrik, kokt blomkål eller broccoli smakar gott till.
Lingon är också gott till, här hittar du min sockerfria lingonsylt.
Fler recept på mustiga långkok och annan typ av vår traditionella mat hittar du i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt som jag skrev tillsammans med Annika Dahlqvist.
Ännu fler finns i Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker, skriven med Lars-Erik Litsfeldt som ligger bakom många populära böcker om diabetes.