Ostgratinerade champinjoner med vitlök och timjan

Gott till grillat

Dagens lättlagade sommartips är ett recept från min bloggs barndom, nästa vecka fyller den hela 15 år.

De här smakrika champinjonerna passar bra som grilltillbehör, på en tapasbuffé eller som en vegetarisk varmrätt, då blir det här receptet lagom för två.

Servera då till exempel min lättlagade ratatouille med gulbetor och zucchini till.

Ostgratinerade champinjoner ca 4 port

16 st jämnstora champinjoner

2 dl riven Manchego, Västerbottensost eller annan lagrad ost

1 dl finskuren purjolök

3 msk smör

2 tsk hackad, färsk timjan

2 vitlöksklyftor

Några droppar citronsaft

Salt och peppar

Bryt loss foten på svamparna och skär i små tärningar.

Skär purjon i lika små tärningar och riv vitlöken fint.

Bryn smöret och stek svamphacket gyllenbrunt, krydda med salt, peppar och citron.

Tillsätt purjo och vitlök, låt bryna med en stund.

Lägg champinjonhattarna i en ugnsform.

Fyll hålen med svampröran och lägg på en topp av riven ost, gratinera på 200º i 10 minuter.

Bilden nedan kommer från kokboken Birgitta Höglunds bästa grilltips, den är en nyutgåva av tidigare slutsålda Grillmat LCHF.

Där har jag gjort just det, samlat mina bästa grillrecept, du hittar något för alla smaker.

Vill du ta del av mina bästa vegetariska tips så hittar du det i min snart slutsålda kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Den har blivit mycket populär och ligger just nu på plats 18 på Bokus Topplista inom flest sålda böcker i kategorin Mat & Dryck.

Grillad portabellosvamp från min grillbok Foto Mikael Eriksson
Gröna, sköna tillbehör på Nyhetsmorgon i TV4
Ostgratinerade champinjoner med vitlök och timjan

Gott till grillat

Dagens lättlagade sommartips är ett recept från min bloggs barndom, nästa vecka fyller den hela 15 år.

De här smakrika champinjonerna passar bra som grilltillbehör, på en tapasbuffé eller som en vegetarisk varmrätt, då blir det här receptet lagom för två.

Servera då till exempel min lättlagade ratatouille med gulbetor och zucchini till.

Ostgratinerade champinjoner ca 4 port

16 st jämnstora champinjoner

2 dl riven Manchego, Västerbottensost eller annan lagrad ost

1 dl finskuren purjolök

3 msk smör

2 tsk hackad, färsk timjan

2 vitlöksklyftor

Några droppar citronsaft

Salt och peppar

Bryt loss foten på svamparna och skär i små tärningar.

Skär purjon i lika små tärningar och riv vitlöken fint.

Bryn smöret och stek svamphacket gyllenbrunt, krydda med salt, peppar och citron.

Tillsätt purjo och vitlök, låt bryna med en stund.

Lägg champinjonhattarna i en ugnsform.

Fyll hålen med svampröran och lägg på en topp av riven ost, gratinera på 200º i 10 minuter.

Bilden nedan kommer från kokboken Birgitta Höglunds bästa grilltips, den är en nyutgåva av tidigare slutsålda Grillmat LCHF.

Där har jag gjort just det, samlat mina bästa grillrecept, du hittar något för alla smaker.

Vill du ta del av mina bästa vegetariska tips så hittar du det i min snart slutsålda kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Den har blivit mycket populär och ligger just nu på plats 18 på Bokus Topplista inom flest sålda böcker i kategorin Mat & Dryck.

Grillad portabellosvamp från min grillbok Foto Mikael Eriksson
Gröna, sköna tillbehör på Nyhetsmorgon i TV4
Annorlunda twist på bakad potatis


Potatisrätter kan man aldrig få för många av och här kommer ytterliggare en favorit som landat i Kryddburkens kök. Jag har använt mig av bakpotatisar som jag tillagat i micron (ni vet väl att det är busenkelt att tillaga bakpotatis i micron ca 15 min, sen köra dom på hög värme i ugnen kanske 10 minuter få att få till den där sista bakade ytan istället för 1-1½ timme timme i ugnen totalt).

Hur som helst. Jag körde dom i micron ca 15 min. Tog ut, lät svalna lite så de gick att hantera och sedan halverade jag dom och skar ett rutmönster i dom nästan ända ner till skalet. (Ungefär som när man skär upp mango).

Vik ut dom något, placera på bakplåtspapper i en ugnsform eller på plåt. Dra några varv med pepparkvarnen, rikligt med flingsalt, några nypor skorpmjöl och skjuts in i ugnen på 225 grader ca 15-20 min.

Ta ut dom, riv över en god ost och så in igen ca 10 minuter så osten får fin färg. Ja, så va de klart!

Ett potatistillbehör, lite annorlunda mot vad man brukar göra, lite mer krisp, smak och ”åha-va-e-de-här-då??”! ;-)


Bakpotatisar som tillagats i micron ca 15 min. Här halverade…


Skurna i rutmönster…


Pepprade, saltade och skorpmjölade! ;-) In i ugnen nu på 225 grader…


Efter ca 15-20 min, ta ut och riv över ost! In igen.


Efter ytterliggare 10 minter så är dom klara! Servera till en god köttbit och hemslagen bearnaisesås! :-P

Vill du laga en god bearnaisesås från grunden?
Här finns recept & bilder steg för steg >>

 

The post Annorlunda twist på bakad potatis appeared first on Kryddburken.se.