Nyttig och god majonnäs
Jag har nu i sommar börjat göra majonnäs på ghee, klarnat smör.
Det är så gott och betydligt nyttigare blir det ju att göra majonnäsen på smör istället för rapsolja.
Den blir fantastiskt smakrik, serverar du den kylskåpskall så blir den som ett krämigare kryddsmör.
Att använda ghee fungerar oftast även för dem som inte tål mjölkprodukter, då mjölkproteinet försvinner vid kokningen av smöret.
Läs mer om ghee och hur du lagar till det här på Paleoboggen Under vårt tak.
Här på bilderna hade jag med örtmajonnäs till min stuga i norra Dalarna och bjöd min syster på suovasrökt renskav till middag efter en dag på Nipfjället.
Som du ser så använde jag majonnäsen kyld och skedade upp den som kryddsmör.
Örtmajonnäs på ghee
2 äggulor
2 dl ghee, klarnat smör
1 dl finhackade örter, jag hade citrontimjan och persilja
1½ tsk osötad senap
1 tsk äppelcidervinäger
½-1 krm salt
½ krm peppar
Blanda rumstemperade äggulor, senap, vinäger och salt med stavmixern i en smal, hög bunke.
Tillsätt rumstemperad ghee i en smal stråle, lite i taget och mixa ordentligt mellan.
Efter att majonnäsen tjocknat, kan du hälla i en lite större mängd åt gången.
Arbeta upp och ner i bunken med mixern, så allt blir ordentligt blandat.
Blanda ner örterna och krydda med peppar, smaka av om det behövs mer vinäger eller salt.
Lägg över majonnäsen i en burk, den håller sig minst en vecka i kylen.
Ta fram den en stund i rumstemperatur innan serveringen så mjuknar den.