Kokboksrecept
I går var det en stor dag för mig, jag var med i en artikel i Länstidningen i Östersund för första gången på många år.
Jag blev häromdagen intervjuad och fotograferad av Jan Andersson inför en artikel om mina kokböcker och den nya kokbok jag jobbat med här hemma i Jämtland nu i sommar.
Här ovan ser du bilden som var på omslaget, jag drog med mig Jan ut till mitt favoritställe här i Östersund, Bynäset på Frösön.
Nedanför receptet ser du några bilder från LTs nätupplaga och ett foto av artikeln i den riktiga tidningen.
Så här inleder Jan Andersson artikeln:
”Prisad Östersundskock producerar kokböcker på löpande band: ”I den stora läsekretsen är jag rätt okänd”
I åtta år har hon stått bland kastruller och pannor i sitt kök för att prova tusentals recept.
Resultatet har blivit fem kokböcker och nu är den sjätte på gång. Birgitta Höglund är nog länets flitigaste kokboksförfattare.”
Senast jag träffade Jan var i mitten på 90-talet, när jag jobbade som köksmästare på Verkö Slott, vackert beläget på en liten ö ute i Storsjön.
Den här gången fick jag vara med både på framsidan och i ett stort uppslag med bilder och text, han hade verkligen fått till bra bilder på mig i mitt rätta element, skogen.
Jan jobbade som fotograf och reporter på LT i 45 år, nu efter pensioneringen frilansar han och skriver en artikel varje fredag med sina underfundiga texter och vackra bilder till.
Han har dessutom gett ut de bästa av sina bilder från de åren i två vackra fotoböcker, läs mer om dem här.
Den här veckan fick alltså jag vara huvudpersonen i fredagsartikeln, där jag berättar om min matfilosofi och mina kokböcker.
Dessutom fick jag nu också för första gången berätta att jag håller på med min sjätte kokbok.
Boken kommer att heta ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” och ges ut av Bladh by Bladh i månadsskiftet april-maj nästa år.
Den här gången gör jag hela jobbet själv, även fotograferingen, vilket har varit väldigt roligt.
Det har dessutom gett mig en hel del motion i sommar, då jag fotograferat nästan alla bilder ute i naturen.
Dagens recept är från min senaste, prisbelönta bok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och initiativtagaren till bönböckerna, Patrik Olsson.
Här kan du läsa om Patrik, som är blind Typ 1-diabetiker, på hans hemsida Smarta Diabetiker för att lära dig mer om hur hälsan kan förbättras både för diabetiker och oss andra med hjälp av LCHF och bönor.
Receptet jag bjuder på idag är en tacopaj med kyckling, den har ett pajskal gjort på kikärtor som blir riktigt frasigt och gott.
Här har jag använt rester från ett kycklingbuljongkok till fyllningen, men du kan variera med att fylla den med stekt svamp och grönsaker, köttfärs eller varmrökt lax.
För en mjölkfri paj, byt ut smöret mot kokosolja och ost/smetana i äggstanningen mot 2 dl majonnäs och 2 extra ägg.
Tacokryddad kycklingpaj i kikärtsskal 4 port
Pajdeg:
3 dl kokta kikärtor
½ dl mandelmjöl
3 msk smält smör
Ca 1 tsk salt
Mixa alla ingredienser till degen i matberedare.
Knåda ihop till en platt kaka, svep in i plastfilm och låt vila i kylen en timme.
Ta fram och kavla ut degen mellan plastfolie, lägg den i en smord pajform med löstagbar kant.
Du kan också trycka ut degen i formen, det går enklast om du lägger plastfolie över.
Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen på 175˚ i 15 minuter.
Fyllning:
4 dl strimlat kycklingkött från buljongkoket eller från en grillad kyckling
2 dl strimlad paprika
2 dl strimlad purjolök
1-2 msk tacokrydda
25 g smör
Äggstanning:
5 ägg
2 dl riven, lagrad ost
2 dl smulad fetaost
2 dl smetana
2 tsk tacokrydda
Salt
Till garneringen:
Vispa ihop äggen med smetana och smulad fetaost.
Smaka av med lite salt och tacokrydda, tänk på att fetaosten är rejält salt.
Fräs kycklingbitar, paprika och purjo några minuter med tacokrydda och salt.
Låt svalna en stund och sprid ut jämnt över det förgräddade pajskalet. Häll äggstanningen över.
För en ännu mer mättande paj kan du strö över lite kikärtor eller bönor innan du häller på äggstanningen.
Garnera pajen med cocktailtomater och grädda i mitten av ugnen i 30-40 min på 175°.
Låt svalna en stund i formen innan pajen skärs upp i bitar.
Ska pajen serveras till många, kyl då ner den först innan den skärs upp, då blir bitarna jämna och fina.
Pajen går också bra att frysa, för att tas fram för långsam upptining i kylskåp.
Värm bitarna på en plåt på 150° i ca en halvtimme.
Här hittar du den prisbelönta bönkokboken på Adlibris och på Bokus.