Älskad rotfrukt
Ända sen jag var barn så har rödbetor varit nummer 1 bland rotfrukterna för mig.
Något jag på senare år förstått betydligt mer av är att de förutom att vara väldigt goda, även är väldigt nyttiga knölar,
De innehåller precis som många andra mörka frukter och rotfrukter mängder av antioxidanter och fytonutrienter, växternas näringsämnen med enklare ord.
De är bra för bland annat blodtryck, hjärta, tarm och lever, så i dessa dagar när alla (inklusive jag själv) jobbar på att förbättra hälsan, så är den en riktigt supergrönsak.
Här kan du läsa mer i en intressant artikel om rödbetans hälsoeffekter på Kurera.
På bilden ovan ser du de mjölksyrade rödbetor som Ylva Forsberg på Huså Bröd bidrog med recept på till min senaste bok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.
Inlagda rödbetor har alltid varit något jag tyckt mycket om, men de köpta är tyvärr alldeles för söta för mina smaklökar idag.
Här hittar du ett recept på inlagda rödbetor jag publicerat härinne som kommer från en av mina gamla kokböcker från 50-talet.
Då användes betydligt mindre socker till inläggningar än det matfabrikanterna säljer idag.
Numer äter jag helst just de mjölksyrade, de här från Solsyrans eller Tistelvinds Borsjtj är de godaste, tycker jag.
I dagens recept har jag använt citrussaft istället för ättika eller mjölksyrning, det ger också en mycket god smak till rödbetan.
Hållbarheten blir förstås kortare, men den håller sig fint upp till en vecka i kylen.
Jag använder ofta min Wonderbag när jag kokar grönsaker i lägenheten i Alanya, då vi bara har gasspis.
Då behövs bara ett kortare uppkok och så kan jag gå ut på promenad medan de lagas klart i långkokningsbagen, helt utan tillsyn och med minimal energiåtgång.
På bilden nedan den i storlek Mini-Lunchwarmer som jag brukar ha med varm eller kall mat i på picknick, den fungerar också fint att laga till en mindre mängd i grytor på ca 1 liter.
Citrusmarinerade rödbetor med dill
1 kg jämnstora rödbetor
ca 1 msk salt
Vatten så det täcker
Till marinering
2 citroner
2 mandariner
1 dl finhackad dill
ca ½ tsk salt
Lagen som blev över när vi ätit upp rödbetorna använde jag som smaksättning till en läckert rosa ayran, som jag blandade på kefir, lite vatten och salt.