Luciafika
Tomten och jag önskar alla våra läsare en riktigt trevlig Lucia och tredje Advent, med gott fika, ljus och värme.
I dag är det mina fina bloggvänner Jenny och Magnus Andersson från Paleobloggen Under vårt tak som delar med sig av ett recept från sin bakbok Nyttigare Gott.
Vi har haft kontakt på nätet nästan ända sen jag började blogga, en mångårig vänskap som även sträckt sig ut i verkliga livet med flera trevliga möten.
Här hittar du deras bakbok hos Adlibris och här kan du köpa ett signerat exemplar direkt från parets blogg, där finns även den läckra kokboken Ren & Naturlig mat.
Vill du ta del av fler av deras juliga recept på en gång, så finns E-boken Adventsmys & Glöggfest att ladda ner här.
Här kommer en julhälsning från Jenny och Magnus;
Vi älskar adventstiden och alla vackra ljus som nu lyser upp i decembermörkret, vi älskar också smakerna av jul och att baka.
Något som smakar extra mycket jul är saffran, så vad passar då inte bättre än att baka våra goda och omtyckta Saffransrutor med pistagenötter. Mums!
Sätt på en kopp kaffe och njut av en god fika med smaker av jul.
Jenny & Magnus Andersson
Saffransrutor med pistagenötter
Ger 1 kaka, 12 rutor
Total baktid:
40 minuter
Ingredienser:
4 st ägg
4 msk kokossocker
1 dl smält kokosolja
3 dl mandelmjöl
2 tsk nystött kardemumma
1,5 tsk bakpulver
0,5 g saffran
Topping:
50 g pistagenötter
Ugnsformen, storlek ca 25×20 cm
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader
Vispa ägg och kokossocker pösigt i en bunke
Tillsätt den smälta kokosoljan och vispa ihop snabbt
Blanda samman de torra ingredienserna i en skål
Vispa försiktigt eller vänd ner de torra ingredienserna i äggsmeten
Klä formen med bakplåtspapper
Häll ner smeten i formen
Hacka pistagenötterna grovt och strö över kakan
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter tills kakan börjar få fin färg och känns torr när du kollar med en provsticka i mitten av kakan
Ta ut kakan och låt den svalna
Lyft upp kakan på en skärbräda och skär i fina rutor