Hemgjord paté
Idag bjuder jag på en smakrik paté, när jag jobbade som restaurangkock gjorde vi alltid olika sorters patéer till julbordet.
Det är lite pyssel med blir väldigt gott, den passar riktigt bra att förbereda nu i god tid innan julen.
Jag serverar patén med cornichons, lingoncumberland som du hittar längre ner i inlägget och inlagd svamp, ett recept på det hittar du här.
Julpaté med lingoncumberland
500 g kycklinglever
500 g fläskfärs
1 liten burk ansjovis
1 gul lök
3 msk smör
2 ägg
2 dl grädde
½ dl konjak
1½ msk psylliumhusk
2 tsk torkad timjan
1 krm riven muskot
2-3 tsk salt
1 tsk nymald vitpeppar
Bryn kycklinglevern snabbt på båda sidor, krydda med salt och peppar.
Levern ska bara brynas och vara röd inuti, den steks färdigt i ugnen.
Ta upp lever och fräs den hackade löken mjuk i smöret.
Häll över hälften av konjaken och låt den koka in lite i löken, ta från värmen och låt svalna.
Ta undan några fina bitar lever att baka in i patén.
Mixa resten till en fin smet, tillsammans med ägg, ansjovis, kryddor och konjak.
Blanda i en bunke fläskfärs med grädde, husk och lök, vänd ner leversmeten och blanda väl.
Låt smeten stå och svälla en stund. Stek en lite biff i smör och smaka av om det behövs mer salt och kryddor.
Smörj två ugnsfasta formar på ca 1 liter.
Lägg ett lager smet i botten på formarna och lägg de stekta levrarna längs mitten.
Täck med resten av smeten, platta till ordentligt. Täck med lock eller smord ugnsfolie.
Grädda i vattenbad i ca 1 timme på 200° eller tills en ugnstermometer visar 70°.
Låt patén kallna i formen, ställ sen in i kylen för att stelna över natten.
Du kan frysa in patéerna ogräddade för att ta fram och grädda innan jul, tina dem då i kylen över natten.
Lingoncumberland
4 dl lingon
1 ekologisk apelsin
2-3 msk valfri sötning
1 tsk Colemans senapspulver
½ tsk mald ingefära
½ tsk vit balsamvinäger/äppelcidervinäger
1 knivsudd cayenne
Några droppar Worcestershiresauce
Skala av det yttersta skalet på apelsinen med potatisskalare och strimla fint. Eller dra av strimlor med ett zestjärn.
Pressa ur saften och bland med lingonen i en kastrull. Tillsätt skalet och de övriga ingredienserna.
Rör om ordentligt så kryddorna löser sig och koka upp. Låt koka i 15 minuter, rör då och då.
Fyll upp på burk och förvara i kyl, såsen håller i minst en månad.
Tomtens jultips
Du hittar fler av mina recept som passar till julen i mina kokböcker, läs mer om dem i länkarna nedan.
Någon av dem kanske kan bli en fin julklapp till släktens matintresserade?
Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker Inbunden (Skriven med Lars-Erik Litsfeldt)
Birgitta Höglunds bästa grilltips Inbunden
Gröna, sköna tillbehör (E-bok)
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)
Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)