Fyllda Ägghalvor, Zumbaresa och LCHF-Camp med Anna Hallén

Ett måste på varje Påskbuffé

Här kommer en liten extra godsak inför Påsken. Kom på att jag inte hade något recept på ägghalvor i min receptsamling.

Om Du missat det, så kommer här en länk till mina övriga 85 tips för en läcker LCHF-buffé.

Kokta ägghalvor var bland det som gick mest på buffé när jag jobbade på restaurang, så gör en stor sats.

Om Du bor i Jämtland och vill läsa lite mer om mig, så blir det ett långt personporträtt skrivet av Sara Strömberg i helgbilagan som kommer med Länstidningen på Påskafton.

Vet inte om artikeln kommer att finnas på nätet, men länkar dit om så blir fallet.

Någon gång under april dyker jag också upp i tidningen Land. Den når lite fler läsare, 534000 per nummer enligt en undersökning i fjol.

I och med det här inlägget tar jag semester från skrivandet ett tag och vilar fingrarna inför kommande uppdrag.

Njuter av värme och ledighet i Turkiet tillsammans med Särbo L, efter en intensiv period här hemma.

Ska bli så skönt att återvända till vår hyrda lägenhet i Alanya, marskylan och blåsten har gjort mig ordentligt stel i muskler och leder.

Men det har varit en riktigt spännande månad här hemma. Flera intressanta och roliga möten med journalister och en hel del att göra med de olika projekt jag är inblandad i.

Den 16 april öppnar Sveriges första snabbmatsrestaurang med inriktning på LCHF/Paleo, Restaurang Primaten i Uppsala, med bara naturlig mat på ekologiska råvaror.

Där har jag fått vara med på ett rätt stort hörn och skapat menyn, vilken utmaning.

Samma typ av roligt och kreativt arbete som jag sysslade med när jag jobbade som Köksmästare för sådär en 15 år sen.

Nu helt på villkor som min rygg klarar, med bara tankearbete och skrivande av recept.

Men Du blir ändå inte utan läsning om god och nyttig mat härinne.

Har förinställt inlägg för de närmaste veckorna, så Du inte ska sakna mig alltför mycket…

Reklam för Hälsoresor med Anna Hallén

Dagens äggrecept har jag gjort inför min Tapaskurs på Anna Hallén’s Zumbaresa till Gran Canaria i maj.

Resan går den 12-19 maj. Bilderna här ovan kommer från förra årets resa, den översta från den härliga bergsvandringen med Rocky Adventure.

Har Du eller någon Du bryr Dig om en stor övervikt som är besvärlig att få bukt med? Då finns chansen att följa med på en Hälsoresa också i juni.

Anna Hallen arrangerar då LCHF-Camp, en tvåveckors intensivkurs för att förändra både kropp och själ till det bättre.

Den resan går också till Gran Canaria och kan vara just det avstamp som behövs, för att bli av med den besvärliga övervikten för gott.

Anna Hallén, Marie Erlandsson-Tordsjänta, Eva Larsdotter och undertecknad kommer att göra allt för att deltagarna ska få en nystart.

Ny kunskap på vägen till ett bättre förhållande till mat, träning, sockerberoende och allt som följer i överviktens spår.

Resan med helpension, läcker LCHF-mat och mängder med föreläsningar och träningspass äger rum 2-16 juni.

Mer om LCHF-Camp och hela programmet finns att läsa här hos researrangören Gran Canaria Experten.

Resan kostar 24900 och möjlighet till räntefri avbetalning på 24 månader finns att ansöka genom arrangören.

Kanske Du också kan få ett friskvårdsbidrag som hjälp från Din arbetsgivare?

Det blir många resor för min del under vår och försommar, något jag verkligen ser fram emot.

Har alltid älskat att resa, se nya platser och möta andra kulturer.

I kväll flyger vi iväg mot Turkiet, så det får bli fina lantägg köpta på grönsaksmarknaden till vårt Påskbord.

GLAD PÅSK

Fyllda Ägghalvor

6 hårdkokta Ekologiska Ägg

1 dl Aioli

3 msk finhackade, Ugnstorkade Tomater i olja

1 tsk finhackad Chili

Havssalt

Dela äggen och plocka ur gulan. Mosa dem i en skål med en gaffel.

Blanda äggulorna med aioli, tomater och chili. Smaka av med lite salt.

Lägg en klick äggröra på varje ägghalva.

Servera på Påskbuffén eller som Tapas med Spanska korvar och skinkor.

Lite extra njutning från mitt kök till Påsken, hittar Du idag här hos Kostrådgivarna.


Fetaostbullar med Sesamfrön

En kopp kaffe till tidningen Land

Häromveckan hade jag besök från tidningen Land härhemma. Ett mycket trevligt besök av den duktiga Journalisten Inger Palm.

Börjar faktiskt vänja mig lite vid att bli intervjuad nu, det har varit en hel del av den varan sen min kokbok kom ut.

Idag är det dags igen, nu är det Länstidningen som kommer på besök inför en artikel i helgbilagan.

Har fått berätta mycket i vinter om hur jag lyckats ta mig från att vara riktigt dålig efter min ryggskada till dagens friskare jag.

En väg som varit rätt krokig via steloperation med nervskadat ben och Fibromyalgi som följdproblem.

Det kändes väldigt avslappnat och naturligt att sitta och prata om min hälsoresa över en kopp kaffe med reportern från Land.

Vi pratade om hur jag genom övergång till en helt glutenfri LCHF-kost och daglig träning fått tillbaks mycket av min forna muskelstyrka, kommit ifrån tröttheten och på kuppen blivit bra i magen.

Artikeln kommer in nån gång i april, är så glad om jag på det här viset kan hjälpa andra att bli bättre i sin värk och få en lugnare mage.

Inger var väldigt intresserad av LCHF, det underlättar förstås att prata med någon som inte har förutfattade meningar om fettets nyttighet i kosten.

Fika på LCHF-vis

Inför besöket så bakade jag en ny sorts glutenfritt lågkolhydratbröd med Fetaost, så vi skulle få nåt gott till kaffet.

Har ju bakat en hel del med Halloumi förut, så det blev spännande att se hur resultatet skulle bli med den syrliga fårosten.

Mycket bra, tyckte vi båda. Det blev ett fast bröd med lite smak av surdegsbröd, gott med makrill eller lufttorkad skinka till.

Det blir också gott att smaksätta brödet med timjan, riktigt läckert till en Gulaschsoppa.

Surdegsbröd är det enda jag kan längta efter ibland av allt det bröd jag bakade förr, så det här blev en god ersättare.

Nybakat eller rostat med smör som smälter ner, går det inte heller av för hackor.

Jag bjöd också på mitt Fröknäcke, för dagen smaksatt med Sukrin och Kardemumma.

Fetaostbullar 10-12 st

2 Ekologiska Äggvitor

100 gr Feta

1½ dl Sesamfrön

½ dl Psylliumfrön

1 msk Ekologisk Kokosfett utan smak

ev 2 tsk Timjan

Vispa upp äggvitorna lätt. Riv osten grovt och rör ner tillsammans med smält kokosfett.

Blanda ner fröna och rör om ordentligt. Smaka av om Du vill ha smeten mer salt, det beror lite på hur mycket sälta fetaosten ger.

Låt svälla en halvtimme i rumstemperatur. Forma till runda, små bullar och skär ett kryss på toppen med en vass kniv.

Lägg på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen på 175° i ca 15 minuter.

Bullarna blev rätt bleka i och med att det bara är äggvita i.

Vill Du ha mer färg på brödet så pensla med ett uppvispat ägg.


Fetaostbullar med Sesamfrön

En kopp kaffe till tidningen Land

Häromveckan hade jag besök från tidningen Land härhemma. Ett mycket trevligt besök av den duktiga Journalisten Inger Palm.

Börjar faktiskt vänja mig lite vid att bli intervjuad nu, det har varit en hel del av den varan sen min kokbok kom ut.

Idag är det dags igen, nu är det Länstidningen som kommer på besök inför en artikel i helgbilagan.

Har fått berätta mycket i vinter om hur jag lyckats ta mig från att vara riktigt dålig efter min ryggskada till dagens friskare jag.

En väg som varit rätt krokig via steloperation med nervskadat ben och Fibromyalgi som följdproblem.

Det kändes väldigt avslappnat och naturligt att sitta och prata om min hälsoresa över en kopp kaffe med reportern från Land.

Vi pratade om hur jag genom övergång till en helt glutenfri LCHF-kost och daglig träning fått tillbaks mycket av min forna muskelstyrka, kommit ifrån tröttheten och på kuppen blivit bra i magen.

Artikeln kommer in nån gång i april, är så glad om jag på det här viset kan hjälpa andra att bli bättre i sin värk och få en lugnare mage.

Inger var väldigt intresserad av LCHF, det underlättar förstås att prata med någon som inte har förutfattade meningar om fettets nyttighet i kosten.

Fika på LCHF-vis

Inför besöket så bakade jag en ny sorts glutenfritt lågkolhydratbröd med Fetaost, så vi skulle få nåt gott till kaffet.

Har ju bakat en hel del med Halloumi förut, så det blev spännande att se hur resultatet skulle bli med den syrliga fårosten.

Mycket bra, tyckte vi båda. Det blev ett fast bröd med lite smak av surdegsbröd, gott med makrill eller lufttorkad skinka till.

Det blir också gott att smaksätta brödet med timjan, riktigt läckert till en Gulaschsoppa.

Surdegsbröd är det enda jag kan längta efter ibland av allt det bröd jag bakade förr, så det här blev en god ersättare.

Nybakat eller rostat med smör som smälter ner, går det inte heller av för hackor.

Jag bjöd också på mitt Fröknäcke, för dagen smaksatt med Sukrin och Kardemumma.

Fetaostbullar 10-12 st

2 Ekologiska Äggvitor

100 gr Feta

1½ dl Sesamfrön

½ dl Psylliumfrön

1 msk Ekologisk Kokosfett utan smak

ev 2 tsk Timjan

Vispa upp äggvitorna lätt. Riv osten grovt och rör ner tillsammans med smält kokosfett.

Blanda ner fröna och rör om ordentligt. Smaka av om Du vill ha smeten mer salt, det beror lite på hur mycket sälta fetaosten ger.

Låt svälla en halvtimme i rumstemperatur. Forma till runda, små bullar och skär ett kryss på toppen med en vass kniv.

Lägg på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen på 175° i ca 15 minuter.

Bullarna blev rätt bleka i och med att det bara är äggvita i.

Vill Du ha mer färg på brödet så pensla med ett uppvispat ägg.