Kryddigt bröd à la Paleo

Paleobröd

Glutenfritt och mjölkfritt

Idag får du ett av mina favoritrecept när det gäller Paleobröd, med mustiga kryddor och frukt.

Det är gott både som smörgås eller som kaffebröd, perfekt att ta med som matsäck på skidturen nu i vår.

Kaffe fanns inte på stenåldern kanske du invänder, ta då bara vatten istället för kaffe i receptet.

Är du väldigt känslig för kolhydrater så byt ut fikonen mot en mosad avocado.

Mörkt mandelbröd

3 ägg

3 dl mandelmjöl

1 dl kokosnötmjöl

3 msk fiberhusk

4 torkade fikon

1 dl granatäppelkärnor

1 dl kokosolja

1 dl starkt kaffe

1 pressad citron

2 tsk bikarbonat

ca 2 tsk salt

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald kardemumma

1 tsk mald ingefära

Skär fikonen i små tärningar och koka upp tillsammans med olja, kaffe, citronsaft och kryddor.

Låt puttra några minuter och sen svalna en stund.

Blanda all torra ingredienser i en bunke, rör ner äggen och kryddblandningen, blanda om väl.

Häll upp degen i en smord brödform på ca 1 liter.

Täck med folie och grädda i nedre delen av ugnen på 175º i 30 minuter.

Ta av folien och grädda ytterligare 40 minuter.

Låt svalna en stund i formen och stjälp upp på galler för att kallna.

Förvara i plastpåse eller burk i kylen och ta fram och skär skivor eftersom.

Du kan också forma degen till bullar, jag fick till 10 stycken av den här satsen.

Grädda bullarna på 200º i 20-30 minuter.

Vill du lära dig mer om Paleo så har Jenny och Magnus på bloggen Under vårt tak en Paleo-helg 13-14 maj.

Där kommer jag och Therese Renåker att delta, hon föreläser om Hormoner i maten och jag bjuder på buljong långkokt i Wonderbag och frökex med nässla, libbsticka och vitlök från Huså Bröd.

Läs mer om kurshelgen genom att klicka dig vidare via bilden nedan.

Paleohelg hos Under vårt tak...

Paleohelg hos Under vårt tak…