Två recept på kolbulle, en glutenfri och en mjölkfri

Bästa utflyktsmaten

Kolbulle är bland det godaste jag vet att laga till ute över öppen eld, så passa på att testa det här receptet om du är på skidutflykt nu i helgen.

Det här är ett fint exempel på riktigt gammaldags husmanskost, sånt som min pappa gjorde när han jobbade i skogen som kolare och vid Fuluälven i norra Dalarna som flottare på 30-40-talet.

De var båda riktigt tunga jobb som krävde mycket energi, då var kolbullen väldigt bra att ta till.

På pappas tid gjordes kolbullarna på riktigt fett Amerikafläsk och med vatten och kornmjöl, här kan du läsa mer om ett sånt recept.

Har du inte möjlighet att laga till kolbullen ute i naturen över öppen eld så kan jag lova att den blir riktigt god även hemma i stekpannan.

Du får i dagens inlägg två varianter av kolbullen, en med mjölkprodukter och en utan.

Pannkakor från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Receptet i dagens inlägg är från början min pannkakssmet från E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

I den kokboken har jag omvandlat många recept på vår traditionella mat, till en mer uppdaterad upplaga.

Alla recept är utan gluten, de flesta också anpassade för mejerifritt.

Den innehåller betydligt färre kolhydrater än i vår traditionella mat, en kosthållning som passar bättre för den moderna människan som inte rör sig lika mycket som förr.

De flesta bilderna i inlägget fick jag för några år sen från Catarina och Martin Puranen i Östersund, de hade använt pannkakssmeten från boken för att få njuta av en glutenfri kolbulle.

Glutenfri kolbulle Foto Lindha Vikström

Min vän Lindha Vikström som bor i Brunflo som ligger strax utanför Östersund, gör ofta kolbulle efter mitt recept när hon och familjen är uppe i fjällen.

Har du inte möjlighet att ta dig ut i naturen och laga kolbullen, så funkar det förstås lika bra att göra den hemma på spisen.

Glutenfria kolbullar 2 st

4 ägg

2 dl grädde/mjölk

2 msk psylliumhusk

ca ½ krm salt

Smör till stekning

200 g rimmat eller rökt, fett sidfläsk

Vispa äggen med grädde/mjölk och salt, strö ner husk under fortsatt vispning och låt smeten stå och svälla 10 minuter.

Vispa om ordentligt innan stekning. Skär fläsket i tärningar och bryn väl i smör.

Häll på smeten och låt kolbullen steka några minuter, tills den stelnat på ytan och fått fin färg under.

Vänd försiktigt och stek några minuter till, den ska vara välstekt och riktigt knaprig.

Den är god att äta som den är, uppskuren i trekanter och serverad i en servett.

Det passar också bra med lingon till, här hittar du min sockerfria lingonsylt.

Mejerifri kolbulle 2 st

4 ägg

2 dl vichyvatten

2 msk psylliumhusk

ca ½ krm salt

200 g rimmat eller rökt, fett sidfläsk

Vispa äggen med vichyvatten och salt, strö ner husk under fortsatt vispning och låt smeten stå och svälla 10 minuter.
 
Vichyvattnet gör att smeten blir lite fluffigare.

Skär fläsket i tärningar, bryn i stekpannan.

Börja på låg värme så fettet smälter som du sen gräddar kolbullesmeten i.

Vispa om ordentligt innan stekning, häll på smeten och låt kolbullen steka några minuter, tills den stelnat på ytan och fått fin färg under.

Vänd försiktigt och stek några minuter till, den ska vara välstekt och riktigt knaprig.

Fler recept på både gammaldags och modern mat hittar du i min senaste kokbok Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker.

Den har jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt som ligger bakom ett tiotal populära böcker om diabetes.

På bilden nedan ser du hjärtan av gröna ostvåfflor från Stora diabeteskokboken, det är också väldigt gott att ha med på utflykter med pålägg emellan.