Här hittar du min senaste kokbok på Bokus för bara 186 kronor, en fin julklapp till alla matintresserade.
Förbered julmaten i god tid
Idag bjuder jag på ännu ett recept från min kokbok Långkok för LCHF och Paleo.
Länken går till boken på Adlibris, klicka på bilden ovan så kommer du till Bokus.
Jag blir förstås väldigt glad om du köper min långkokbok eller någon av mina andra böcker.
På det viset kan jag fortsätta att hålla bloggen fri från dagliga reklaminlägg för allehanda produkter.
Jag tycker det är rätt jobbigt att hela tiden översköljas med reklam för prylar, kläder, smink m.m, som är så vanligt i bloggvärlden idag.
Jag gör ibland ett undantag för någon matlagningsrelaterad produkt som jag verkligen gillar, men de allra flesta erbjudanden om reklamsamarbeten som kommer i mailen får nobben.
Härinne fortsätter jag att först och främst bjuda på de bästa recept jag kan få till, precis den inriktning som jag bestämde när jag började blogga för 5½ år sen.
Idag blir det en favorit som är god att äta när som helst på året, inte bara till jul.
Kalvsylta är ett exempel på traditionell husmanskost som passar mycket bra in i en modern lågkolhydratkost, den innehåller i stort sett inga kolhydrater alls.
Märgen i kalvbenen är mycket näringsrik och vid långkokning frigörs dessa nyttiga ämnen till buljongen.
Syltan är riktigt lättgjord, en väldigt bra rätt att förbereda i god tid innan jul eftersom den går fint att frysa.
Kalvsylta från Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson
Kalvsylta
1 kg kalvkött med ben
1 liter vatten + 1msk salt
1 gul lök
1 liten morot
8 vitpepparkorn
5 kryddpepparkorn
4 hela nejlikor
2 lagerblad
Till den färdiga kalvsyltan
3 blad gelatin
1 msk ättikssprit 12%
½ tsk vitpeppar
ev mer salt
Spola av köttet med kallt vatten. Lägg i en kastrull, mät upp vatten i litermått och se hur mycket som behövs för att precis täcka köttet.
Tillsätt 1 msk salt per liter vatten. Koka upp vattnet och häll över köttet. Låt koka upp på nytt och skumma väl med en hålslev.
Skär lök och morot i mindre bitar och lägg ner bland köttet tillsammans med kryddorna.
Låt koka upp och sjud under lock på svag värme i 1½-2 timmar eller tills köttet är mört.
Ta med en hålslev upp ur köttet ur grytan, låt svalna lite och plocka loss allt från benen.
Ta av brosk och fett och lägg det tillsammans med benen tillbaka i buljongen.
Koka kraftigt i en halvtimme så benen släpper ifrån sig alla gelatinämnen och spadet blir simmigt. Sila av ben, grönsaker och kryddor.
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten under tiden som benen kokar och skär kalvköttet i riktigt små bitar.
Det går också bra att grovmala köttet eller mixa det hastigt i en matberedare om man vill.
Mät upp hur mycket kött det blir i ett litermått och blanda det med samma mängd buljong i en kastrull.
Koka upp och rör ner gelatinblad, ättika och peppar. Smaka av om det behövs mer salt.
Blanda väl, låt svalna lite och häll sen upp syltan i vattensköljda formar. Ställ i kylen när de kallnat och låt stå till nästa dag.
Lossa syltan från formen genom att föra en vass kniv längs kanten. Vill den inte lossna så doppa formen hastigt i varmt vatten. Stjälp upp syltan på fat.
Den går även bra att frysa in i formarna. När den tinat smälts den om i en kastrull och hälls upp i form för att stelna igen.
Här hittar du ett gott recept på inlagda rödbetor med mindre socker än de som finns i butikerna.
Lucka 11
Tomten tycker om rödbetor inlagda på gammaldags vis…