Den godaste utematen
Nu när vårvinterns sol börjar visa sig och värma mer och mer så passar det fint att ta med maten och äta ute.
Många är sportlovslediga just nu, att vara på utflykt tillsammans med släkt eller vänner och grilla korv vid en sprakande brasa hör ju verkligen till de njutbara stunder som skapar värdefulla minnen.
Med näringsrika och mättande tillbehör så blir även en korv en riktigt bra måltid, för att inte tala om hur gott det blir.
Gör i ordning tillbehören i god tid därhemma och ta med i burkar så får ni en riktigt härlig picknickmåltid.
Grillkorv med tomatkeso och avokado 4 port
4 korvar med hög kötthalt
2 dl keso
2 dl crème fraiche eller smetana
8 soltorkade tomater i olja
10 cm purjolök
½ dl hackade, färska örter eller 2 tsk torkade
2 msk chilisås
2 tsk äppelcidervinäger
1 tsk paprikapulver
Salt och cayennepeppar
2-4 välmogna avokado
Finhacka tomaterna och strimla purjolöken riktigt fint.
Blanda keso och crème fraiche och rör ner alla ingredienser, smaka av så du får lagom syra, sälta och sting.
Snitta korven, så den inte spricker och grilla den över öppen eld, på utegrill, i ugnen eller i grillpanna.
Ett gott tillbehör till korven är grönkålschips, här kommer ett av mina recept på dem.
Tacokryddade grönkålschips
4 stora grönkålsblad
1 msk olivolja
1-2 tsk ekologisk tacokrydda, eller hemgjord
Salt efter smak
Riv grönkålsbladen i chipsstora bitar och lägg i en bunke.
Ringla över oljan och krama bladen så oljan blir jämnt fördelad överallt och sprid ut dem på plåtar.
Strö kryddan och salt över, jag gjorde det bara på ena sidan men vill du ha mycket smak så vänd och krydda där med.
Ställ in att torka i ugnen på 100º i cirka en timme, de ska bli riktigt torra och spröda.
Har du högre temperatur blir grönkålen lätt bitter.
Du kan också köra dem strax under 50º i ett par timmar, då passar de även för de som äter rawfood.
Ett av de mest klassiska tillbehören till grillad korv här i Sverige är ju räksallad, här kommer en riktigt god variant.
Hemgjord räksallad till grillkorv 4 port
2 dl skalade räkor
½ dl finhackad gurka, färsk eller inlagd
½ dl majonnäs
½ dl crème fraiche
1 msk finhackad gräslök
1 tsk senap
Några droppar pressad citron
Salt och cayennepeppar
Blanda crème fraiche och majonnäs.
Hacka räkorna grovt och låt dem rinna av väl i durkslag om de varit frysta, färska kan du hacka direkt.
Rör ner övriga ingredienser och smaka av.
På bilden nedan från min stuga i Dalarna får grillkorven sällskap av varma mackor, här hittar du ett riktigt bra recept på formbröd och macktips.
Fler tips på mackor, röror och andra tillbehör som passar fint till vårvinterns utflykter hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv (just nu kostar den bara 59 kr på Bokrean) och Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt (som nu kostar 79 kr på Bokus i länken ovan.)