Melting Moments blir 12-14 dubbla kakor
58g maizena
58g florsocker
250g rumstempererat osaltat smör
1 tsk vaniljextrakt
Kommer bli smörkräm över men svårt att göra mindre sats.
2 msk mjöl
112,5 gr osaltat smör
112.5 gr strösocker
1 tsk vaniljextrakt
Efter att jag gjort den mycket lyckade mjuka pepparkakan häromveckan började jag fundera hur jag skulle kunna göra något liknande med saffran.
Jag ville göra en kaka som utöver att den är glutenfri också skulle vara helt sockerfri.
Saffran ger så distinkt smak till kakor så det behövs inte mycket sötma för att lyfta den till höga höjder.
Här blev det sötning med morot och mandarinsaft istället för pumpa och äpple som jag hade i pepparkakan.
Den blev mycket saftig och fin, perfekt till en kopp glögg i morgon eller till kaffet i julhelgen.
Klicka på bilderna nedan så kommer du till några av mina tidigare julkakor.
Mjuk saffranskaka
3 ägg
100 g normalsaltat smör
2 pressade mandariner, 1 dl saft
1 finriven morot, 3 dl rivet
2 dl mandelmjöl
2 msk kokosnötmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
1 kuvert saffran, 0,5 g
Smält smöret tillsammans med saffranet. Tillsätt pressad mandarinsaft med fruktkött och de finrivna morötterna.
Låt puttra i fem minuter, rör då och då. Ta från värmen och låt svalna en stund.
Blanda samman de torra ingredienserna och vispa äggen riktigt tjockt, ca 4-5 minuter med elvisp.
Rör ner det torra i kastrullen, blanda väl. Tillsätt en tredjedel av äggsmeten, rör om ordentligt.
Blanda ner en tredjedel till, rör försiktigt så det blir en jämn smet.
Vänd så ner den sista äggsmeten, lyft in den i degen med lätta tag med en slickepott eller slev.
Häll upp smeten i en form som du smörjt med smör och ”bröat” med sesamfrön.
Grädda i mitten av ugnen på 175º i ca 25-30 minuter. Känn med handen ovanpå kakan, känns den fast är den klar.
Känns den lite gungig så grädda en liten stund till. Stjälp upp efter några minuter och låt svalna på galler.
Min form rymmer 1 liter, den är låg och bred så därför blev kakan inte så hög.
Gräddar du den i en vanlig, avlång bakform så lägg till ca 10 minuter på gräddningstiden.
Använder du osaltat smör, som jag gör här i Turkiet, så tillsätt 1 kryddmått salt. Då blir kakan betydligt godare.
Som många säkert redan känner till så hittade jag häromåret på ett frökex som nu bakas och säljs av Huså Bröd.
Nu när de frökex jag tagit med hit till Alanya var slut, så kom jag på en ny variant som passar perfekt till jul.
Degen blev väldigt bra, den fungerar fint att kavla ut mellan bakplåtspapper och stansas till pepparkakshjärtan.
Så nu kan alla vi som inte äter gluten eller kakor med mycket kolhydrater också njuta av ett pepparkakshjärta till Lucia och jul.
Jag kryddade smeten med färdig pepparkakskrydda som jag tog med hemifrån, men du kan också blanda egen av mald kanel, kardemumma, ingefära och nejlikor.
Sötman i mina pepparkakor kommer från 1 msk honung, vill du inte ha det så hoppa bara över.
Honungen ger både färg, smak och sprödhet till de här kexen, jag vet inte hur det skulle fungera med björksocker eller sukrin.
Som Kostdoktorn så klokt påpekade häromveckan så är den här mängden honung i ett kakbak närmast homeopatisk ;)
Pepparkakor med frön och kokos
2 dl vatten
50 g smör
1 dl sesamfrön
1 dl linfrön
1 dl blå vallmofrön
½ dl kokosflingor
2 msk fiberhusk
2 msk pepparkakskryddor
1 msk honung
ca ½ tsk salt
Smält smöret i en kastrull och bland i kryddorna. Låt koka upp. Tillsätt vatten och honung och ta från värmen.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll över smörblandningen och rör om väl. Smaka av om du vill ha mer sälta.
Bred ut degen över ett smörat bakplåtspapper till en jämntjock kaka.
Lägg över ett nytt bakplåtspapper och kavla tunt till en storlek som passar din plåt. Min plåt är ca 35×35 cm.
Antingen gräddar du kakan som den är och skär i fyrkanter eller stansar ut figurer. Ta bort överflödig deg och kavla ut på nytt.
Grädda på 150º i ca 15 minuter. Titta efter så de inte får för mycket färg, det är olika på hur snabba ugnar är.
Gräddar du en stor kaka över hela plåten så ta ut plåten och markera fyrkanter med en kniv eller bakskrapa av metall.
Sänk värmen till 50º och grädda en timme till. Känn efter om kakorna torkat, det beror lite på hur tunt du kavlat.
Är de fortfarande mjuka så grädda en stund till. Stäng av värmen och låt pepparkakorna torka klart på eftervärmen. Förvara i lufttät burk.
Den här satsen gav en plåt fyrkantiga kex och 5 mellanstora hjärtan.
Vi avnjöt våra pepparkakshjärtan med smör och Roquefort-ost inköpt i den fina frukostbutiken som är den första till höger när man kommer in i Saluhallen.
Jag vill passa på att göra reklam för en god väns blogg, som inte har med mat att göra.
Therese Renåker skriver så många tänkvärda tankar som ger själen den näring den så väl behöver <3