Candy cane Melting moments
 
Orginalrecept från Mary-Anne Boermans http://timetocookonline.com/2011/09/08/melting-moments/

Melting Moments blir 12-14 dubbla kakor

250g mjöl
58g maizena
58g florsocker
250g rumstempererat osaltat smör
1 tsk vaniljextrakt
 
Ugn 180°C
 
Vispa smör och florsocker vitt och fluffigt, tar minst 5 minuter.
Tillsätt vaniljen och vispa lite till.
Sikta mjöl och maizena ner i skålen och vispa tills alldeles slätt.
Använd en stjärntyll i spritspåse för att sprits ut 24-28 kakor.
Jag använde Wiltons 1M och gjorde lite rosor.
Om du vill ha tydligt mönster på kakorna sätt in plåten i kylen tills de stelnat, man kan skippa detta moment.
Baka ca 12 minuter till kanterna blivit ljust bruna.
Låta kallna helt
 
Depression Era Buttercream Filling 
Kommer bli smörkräm över men svårt att göra mindre sats.
125 ml mjölk
2 msk mjöl
112,5 gr osaltat smör
112.5 gr strösocker
1 tsk vaniljextrakt
2 st Polkagriskäppar krossade
 
Värm mjölken med mjölet under vispning till det tjocknar.
Fortsätt bubbla under 1 minut, detta gör att mjölsmaken försvinner bättre.
Ta bort från värmen.
Täck över med något för att förhindra skinn, och låt svalna helt annars riskerar du att smöret smälter.
Vispa smör och socker i minst 10 minuter tills vitt och fluffigt. 
Ju mer du vispar desto slätare smörkräm.
Tillsätt mjölkblandningen, krossade polkagriskäppar och vaniljextrakt.
Vispa ytterligare 10 minuter till vitt och fluffigt.
Spritsa smörkräm på den andra kakhalvan.
Lägg ihop de två halvorna.
Candy cane Melting moments
 
Orginalrecept från Mary-Anne Boermans http://timetocookonline.com/2011/09/08/melting-moments/

Melting Moments blir 12-14 dubbla kakor

250g mjöl
58g maizena
58g florsocker
250g rumstempererat osaltat smör
1 tsk vaniljextrakt
 
Ugn 180°C
 
Vispa smör och florsocker vitt och fluffigt, tar minst 5 minuter.
Tillsätt vaniljen och vispa lite till.
Sikta mjöl och maizena ner i skålen och vispa tills alldeles slätt.
Använd en stjärntyll i spritspåse för att sprits ut 24-28 kakor.
Jag använde Wiltons 1M och gjorde lite rosor.
Om du vill ha tydligt mönster på kakorna sätt in plåten i kylen tills de stelnat, man kan skippa detta moment.
Baka ca 12 minuter till kanterna blivit ljust bruna.
Låta kallna helt
 
Depression Era Buttercream Filling 
Kommer bli smörkräm över men svårt att göra mindre sats.
125 ml mjölk
2 msk mjöl
112,5 gr osaltat smör
112.5 gr strösocker
1 tsk vaniljextrakt
2 st Polkagriskäppar krossade
 
Värm mjölken med mjölet under vispning till det tjocknar.
Fortsätt bubbla under 1 minut, detta gör att mjölsmaken försvinner bättre.
Ta bort från värmen.
Täck över med något för att förhindra skinn, och låt svalna helt annars riskerar du att smöret smälter.
Vispa smör och socker i minst 10 minuter tills vitt och fluffigt. 
Ju mer du vispar desto slätare smörkräm.
Tillsätt mjölkblandningen, krossade polkagriskäppar och vaniljextrakt.
Vispa ytterligare 10 minuter till vitt och fluffigt.
Spritsa smörkräm på den andra kakhalvan.
Lägg ihop de två halvorna.
Candy cane Melting moments
 
Orginalrecept från Mary-Anne Boermans http://timetocookonline.com/2011/09/08/melting-moments/

Melting Moments blir 12-14 dubbla kakor

250g mjöl
58g maizena
58g florsocker
250g rumstempererat osaltat smör
1 tsk vaniljextrakt
 
Ugn 180°C
 
Vispa smör och florsocker vitt och fluffigt, tar minst 5 minuter.
Tillsätt vaniljen och vispa lite till.
Sikta mjöl och maizena ner i skålen och vispa tills alldeles slätt.
Använd en stjärntyll i spritspåse för att sprits ut 24-28 kakor.
Jag använde Wiltons 1M och gjorde lite rosor.
Om du vill ha tydligt mönster på kakorna sätt in plåten i kylen tills de stelnat, man kan skippa detta moment.
Baka ca 12 minuter till kanterna blivit ljust bruna.
Låta kallna helt
 
Depression Era Buttercream Filling 
Kommer bli smörkräm över men svårt att göra mindre sats.
125 ml mjölk
2 msk mjöl
112,5 gr osaltat smör
112.5 gr strösocker
1 tsk vaniljextrakt
2 st Polkagriskäppar krossade
 
Värm mjölken med mjölet under vispning till det tjocknar.
Fortsätt bubbla under 1 minut, detta gör att mjölsmaken försvinner bättre.
Ta bort från värmen.
Täck över med något för att förhindra skinn, och låt svalna helt annars riskerar du att smöret smälter.
Vispa smör och socker i minst 10 minuter tills vitt och fluffigt. 
Ju mer du vispar desto slätare smörkräm.
Tillsätt mjölkblandningen, krossade polkagriskäppar och vaniljextrakt.
Vispa ytterligare 10 minuter till vitt och fluffigt.
Spritsa smörkräm på den andra kakhalvan.
Lägg ihop de två halvorna.
Chocolate chip cookies -pepparkaka
Chocolate chip cookies -pepparkaka
Ca 6 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
3,5 dl socker
160 gr rumstempererat smör
2 stora ägg
2 tsk vaniljsocker
2 tsk pepparkakskrydda
1,5 dl chocolate chips
1dl hackad mandel

Ugn: 150 °c
Vispa ihop mjöl, bakpulver, salt. Sätt åt sidan.
Vispa ihop smör och socker.
Tillsätt ett ägg i taget, pepparkakskrydda och vanilj.
Rör ner mjölblandningen, hackad mandel och choklad.
Lägg ca 1 msk storlek smet på en plåt, platta till något. Jag använder en metall glasskopa till detta.
Baka i 22-24 minuter, för över kakorna på kallt underlag och låt svalna.
Chocolate chip cookies -pepparkaka
Chocolate chip cookies -pepparkaka
Ca 6 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
3,5 dl socker
160 gr rumstempererat smör
2 stora ägg
2 tsk vaniljsocker
2 tsk pepparkakskrydda
1,5 dl chocolate chips
1dl hackad mandel

Ugn: 150 °c
Vispa ihop mjöl, bakpulver, salt. Sätt åt sidan.
Vispa ihop smör och socker.
Tillsätt ett ägg i taget, pepparkakskrydda och vanilj.
Rör ner mjölblandningen, hackad mandel och choklad.
Lägg ca 1 msk storlek smet på en plåt, platta till något. Jag använder en metall glasskopa till detta.
Baka i 22-24 minuter, för över kakorna på kallt underlag och låt svalna.
Chocolate chip cookies -pepparkaka
Chocolate chip cookies -pepparkaka
Ca 6 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
3,5 dl socker
160 gr rumstempererat smör
2 stora ägg
2 tsk vaniljsocker
2 tsk pepparkakskrydda
1,5 dl chocolate chips
1dl hackad mandel

Ugn: 150 °c
Vispa ihop mjöl, bakpulver, salt. Sätt åt sidan.
Vispa ihop smör och socker.
Tillsätt ett ägg i taget, pepparkakskrydda och vanilj.
Rör ner mjölblandningen, hackad mandel och choklad.
Lägg ca 1 msk storlek smet på en plåt, platta till något. Jag använder en metall glasskopa till detta.
Baka i 22-24 minuter, för över kakorna på kallt underlag och låt svalna.
Mjuk saffranskaka till Lucia och Tomtens adventskalender lucka 13

Saffranskaka

Nytt bakexperiment

Efter att jag gjort den mycket lyckade mjuka pepparkakan häromveckan började jag fundera hur jag skulle kunna göra något liknande med saffran.

Jag ville göra en kaka som utöver att den är glutenfri också skulle vara helt sockerfri.

Saffran ger så distinkt smak till kakor så det behövs inte mycket sötma för att lyfta den till höga höjder.

Här blev det sötning med morot och mandarinsaft istället för pumpa och äpple som jag hade i pepparkakan.

Den blev mycket saftig och fin, perfekt till en kopp glögg i morgon eller till kaffet i julhelgen.

Klicka på bilderna nedan så kommer du till några av mina tidigare julkakor.

Tunna pepparkakor av frön

Tunna pepparkakor av frön

Mandelkakor med saffran och kokos

Mandelkakor med saffran och kokos

Mandelmusslor ur LCHF för seniorer  Foto Mikael Eriksson

Mandelmusslor ur LCHF för seniorer
Foto Mikael Eriksson

Glutenfri saffranskaka med morot och mandarin

Mjuk saffranskaka

3 ägg

100 g normalsaltat smör

2  pressade mandariner, 1 dl saft

1 finriven morot, 3 dl rivet

2 dl mandelmjöl

2 msk kokosnötmjöl

1 msk fiberhusk

1 tsk bakpulver

1 krm vaniljpulver

1 kuvert saffran, 0,5 g

Smält smöret tillsammans med saffranet. Tillsätt pressad mandarinsaft med fruktkött och de finrivna morötterna.

Låt puttra i fem minuter, rör då och då. Ta från värmen och låt svalna en stund.

Blanda samman de torra ingredienserna och vispa äggen riktigt tjockt, ca 4-5 minuter med elvisp.

Rör ner det torra i kastrullen, blanda väl. Tillsätt en tredjedel av äggsmeten, rör om ordentligt.

Blanda ner en tredjedel till, rör försiktigt så det blir en jämn smet.

Vänd så ner den sista äggsmeten, lyft in den i degen med lätta tag med en slickepott eller slev.

Häll upp smeten i en form som du smörjt med smör och ”bröat” med sesamfrön.

Grädda i mitten av ugnen på 175º i ca 25-30 minuter. Känn med handen ovanpå kakan, känns den fast är den klar.

Känns den lite gungig så grädda en liten stund till. Stjälp upp efter några minuter och låt svalna på galler.

Min form rymmer 1 liter, den är låg och bred så därför blev kakan inte så hög.

Gräddar du den i en vanlig, avlång bakform så lägg till ca 10 minuter på gräddningstiden.

Använder du osaltat smör, som jag gör här i Turkiet, så tillsätt 1 kryddmått salt. Då blir kakan betydligt godare.

 Lucka 13

Tomten tar sig en motionsrunda efter provsmak av julkakorna...

Tomten tar sig en motionsrunda efter provsmak av julkakorna…


Tunna frökex med smak av pepparkaka/LCHF-pepparkakor

Pepparkakshjärtan av frökex

Pepparkakshjärtan på nytt sätt

Som många säkert redan känner till så hittade jag häromåret på ett frökex som nu bakas och säljs av Huså Bröd.

Nu när de frökex jag tagit med hit till Alanya var slut, så kom jag på en ny variant som passar perfekt till jul.

Degen blev väldigt bra, den fungerar fint att kavla ut mellan bakplåtspapper och stansas till pepparkakshjärtan.

Så nu kan alla vi som inte äter gluten eller kakor med mycket kolhydrater också njuta av ett pepparkakshjärta till Lucia och jul.

Jag kryddade smeten med färdig pepparkakskrydda som jag tog med hemifrån, men du kan också blanda egen av mald kanel, kardemumma, ingefära och nejlikor.

Sötman i mina pepparkakor kommer från 1 msk honung, vill du inte ha det så hoppa bara över.

Honungen ger både färg, smak och sprödhet till de här kexen, jag vet inte hur det skulle fungera med björksocker eller sukrin.

Som Kostdoktorn så klokt påpekade häromveckan så är den här mängden honung i ett kakbak närmast homeopatisk ;)

Frökex med pepparkakssmak

Pepparkakor med frön och kokos

2 dl vatten

50 g smör

1 dl sesamfrön

1 dl linfrön

1 dl blå vallmofrön

½ dl kokosflingor

2 msk fiberhusk

2 msk pepparkakskryddor

1 msk honung

ca ½ tsk salt

Smält smöret i en kastrull och bland i kryddorna. Låt koka upp. Tillsätt vatten och honung och ta från värmen.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll över smörblandningen och rör om väl. Smaka av om du vill ha mer sälta.

Bred ut degen över ett smörat bakplåtspapper till en jämntjock kaka.

Lägg över ett nytt bakplåtspapper och kavla tunt till en storlek som passar din plåt. Min plåt är ca 35×35 cm.

Antingen gräddar du kakan som den är och skär i fyrkanter eller stansar ut figurer.  Ta bort överflödig deg och kavla ut på nytt.

Grädda på 150º i ca 15 minuter. Titta efter så de inte får för mycket färg, det är olika på hur snabba ugnar är.

Gräddar du en stor kaka över hela plåten så ta ut plåten och markera fyrkanter med en kniv eller bakskrapa av metall.

Sänk värmen till 50º och grädda en timme till. Känn efter om kakorna torkat, det beror lite på hur tunt du kavlat.

Är de fortfarande mjuka så grädda en stund till. Stäng av värmen och låt pepparkakorna torka klart på eftervärmen. Förvara i lufttät burk.

Den här satsen gav en plåt fyrkantiga kex och 5 mellanstora hjärtan.

Vi avnjöt våra pepparkakshjärtan med smör och Roquefort-ost inköpt i den fina frukostbutiken som är den första till höger när man kommer in i Saluhallen.

Jag vill passa på att göra reklam för en god väns blogg, som inte har med mat att göra.

Therese Renåker skriver så många tänkvärda tankar som ger själen den näring den så väl behöver <3

Pepparkakor med Roquefort-ost

 Lucka 12

Tomten vet att man blir snäll av pepparkakor...

Tomten vet att man blir snäll av pepparkakor…


Saffranscookies med tranbär och vit choklad
 
Saffranscookies med tranbär och vit choklad
 
Ca 4 dl mjöl
2 dl mandelmjöl
1/2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
3,5 dl socker
160 gr rumstempererat smör
2 stora ägg
2 tsk vaniljsocker
1 msk saffransarom (Dr Otker)
1 dl torkade tranbär
1,5 dl vita chocolate chunks

Ugn: 150 °c
Vispa ihop mjöl, mandelmjöl, bakpulver, salt. Sätt åt sidan.
Vispa ihop smör och socker.
Tillsätt ett ägg i taget, saffransarom och vanilj.
Rör ner mjölblandningen, tranbären och choklad.
Lägg ca 1 msk storlek smet på en plåt, platta till något. Jag använder en metall glasskopa till detta.
Baka i 22-24 minuter, för över kakorna på kallt underlag och låt svalna.
Saffranscookies med tranbär och vit choklad
 
Saffranscookies med tranbär och vit choklad
 
Ca 4 dl mjöl
2 dl mandelmjöl
1/2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
3,5 dl socker
160 gr rumstempererat smör
2 stora ägg
2 tsk vaniljsocker
1 msk saffransarom (Dr Otker)
1 dl torkade tranbär
1,5 dl vita chocolate chunks

Ugn: 150 °c
Vispa ihop mjöl, mandelmjöl, bakpulver, salt. Sätt åt sidan.
Vispa ihop smör och socker.
Tillsätt ett ägg i taget, saffransarom och vanilj.
Rör ner mjölblandningen, tranbären och choklad.
Lägg ca 1 msk storlek smet på en plåt, platta till något. Jag använder en metall glasskopa till detta.
Baka i 22-24 minuter, för över kakorna på kallt underlag och låt svalna.