Julfavoriter
Idag får du tips på en av mina favoriter på julbordet som jag gjort många gånger under våra resor till Turkiet.
Många väljer idag bort julskinkan, en del på grund av hälsoskäl, andra av religiösa skäl.
Då passar min rimmade kalkon väldigt bra att bjuda på, den är dessutom mycket enkel att göra.
Rimmat kalkonbröst
1 bit kalkonbröst på ca 500 g
2 msk salt
1 msk valfri sötning
Lite mald vitpeppar
Gnid in kalkonen med salt och valfri sötning så det blir jämnt fördelat runtom.
Sötning används traditionellt när man rimmar, men du kan utesluta det om du vill.
Lägg köttet i en form, täck över och ställ i kylen ett dygn, två dygn om du vill ha den extra salt, vänd köttbiten ett par gånger under tiden.
Torka av och bryn kalkonsteken 2 minuter på var sida i smör i en stekgryta, peppra lite på båda sidor.
Låt kalkonen bräsera på svag värme under lock i ca 30 minuter, vänd ett par gånger under tiden.
Låt kallna, ställ i kylen innan du skär den i skivor och servera med rödbetssallad och senap.
Du kan tillaga kycklingbröst på samma sätt, det blir också saftigt och gott.
Här hittar du mitt recept på en traditionellt kokad, rimmad julskinka.
Rödbetssallad på gammaldags vis
2 dl skivade, inlagda rödbetor
½-1 dl tärnad saltgurka
1 dl majonnäs
1 juläpple
½ dl crème fraiche/kokosgrädde
1 tsk Dijonsenap
Salt och peppar
Lägg rödbetorna att rinna av i durkslag, skär dem i små tärningar och tärna äpplet lika fint.
Tips: Lägg först ett smörpapper på skärbrädan, så blir den inte röd.
Rör ihop majonnäs, crème fraiche, senap och kryddor.
Rör ner tärningarna i majonnäsen, blanda försiktigt.
Rödbetssalladen tjocknar när den står i kylen, rör i mer majonnäs om du vill ha den lösare.
Du kan utesluta äpplet om du vill, men i min ingår den alltid, den ger en syrligt fräsch smak till salladen.
Vill du göra en god macka med kalkon eller skinka och rödbetssallad så hittar du mitt glutenfria vörtbröd här.
Fler tips på rätter som passar till jul hittar du både här i bloggarkivet och i mina kokböcker, de passar förstås extra fint även som julklappar.
Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken