Tillbaka från lite julledighet!

julafton_julbord_öjkroken
Hej alla fina vänner därute!
Jag hoppas ni alla haft en riktigt skön och avkopplande jul med tid för nära och kära och en smula lugn och frid. Vi firade vår julafton hemma med bara familjen i lugn och ro utan ståhej och farande fram och tillbaka, mycket skönt. Vi började morgonen med grötfrukost och julskinksmörgås, därefter en tog vi det lugnt, tittade på Kalle Anka, en tomte kom förbi, ;-) och framåt kvällen dukade vi upp julbordet. Lite kalla rätter och lite varma. Lagom mycket av allt ändå kändes det som magarna stod i fyra hörn så vi hade en skön, slapp kväll i TV-soffan efter det.

Efter veckor av förberedande planer med både mat, adventspynt och julklappar behövs allt lite vila. Men sen drar snurrar upp sig till fullo igen när det är dags för REAN!!!

Och då menar jag med STORA bokstäver den f-b ”mellandags-rea”!
Finns det nåt värre?? Seriöst?!

Att trängas i allehanda affärer för att upplåta diverse presentkort och byten av storlekar och fyndade i klädbutiker är INTE min melodi men ändå var jag en av dom idag! Det rådande lugnet byts snabbt ut mot HÄRJ!!!
Men lovat är lovat… Tog barnen med mig o körde över bron… Köpte mig själv en extra laddsladd till iphonen på Mediamarkt. That’s it!

Joline hade presentkort lite här och där och var såklart shoppingsugen som tjejer i hennes ålder. Max fick ett par nya gardiner till ditt rum som jag till slut hittade på Jysk. Sista anhalt blev enligt Jolines önskemål och mitt värsta mardrömsställe av alla som jag helst inte tillbringat längre stund i än vad det tar att följa karuselldörrarna in och sen fort UT igen! – modehuset…. Gahhh!!! ;-)

Ikväll ska jag knåpa ihop lite goda snittar med bland annat lax och rökt rådjur, jag återkommer till det! :-P God fortsättning på er alla! ♥

jultomte_öjkroken

Årets julgran och lite bilder

julgranen_2013
Nu äntligen är granen på plats här hemma. Nu får den stå tills den ”slokar”. Kungsgranar tappar ju liksom aldrig barren dom blir bara hängiga och ser lite trötta ut! :-P Och det är nog bara första veckan som man egentligen kommer ihåg att vattna den, sen glöms det bort och granen ser mer och mer hängig ut, men än så länge är det långt kvar dit. ;-)

Vi tog in våran i söndags och den är sååå fin tycker jag men maken till stingsligare gran har jag aldrig brottats med. Jag hade varit duktig förra året och lagt varje slinga och nät i separata påsar, pumlorna för sig och glittret för sig. Så duktig så… Men det ska ju ändå alltid krångla så man är helt genomsvett när granen väl är klar.

Jag höll på få ett smärre sammanbrott och hjärnblödning på samma gång när julgransfoten, en bastant grej i smide gick sönder och granen svajade fram och tillbaka och välte omkull både sig själv och mig och det rann vatten från foten över hela golvet och Kean tyckte jag hade en riktigt trevlig uppvisning där ett tag. Sen trasslade näten ihop sig iallafall trots mitt förutseende förra året… Efter mycket om och men och kilometerlånga svordomsramsor så blev den till slut klar… :-P

julgranskulor_glitter
De långa glittertrådarna är jag extra nöjd med, jag brukar hålla utkik efter det men har inte hittat det innan men i år så fanns de på ICA! ;-)

julpynt_granris
Även verandan blev lite julpiffat med granris och juläpplen till fåglarna.

pepparkakshus
Det här med pepparkakshus fick jag lägga ner i år då jag brutit vänsterhanden igen och det är totalt omöjligt att spritsa med höger som ni ser… Ett litet hemmabygge till köksfönstret men inte mer avancerat än så. Har ni fortfarande inte limmat ihop något hus hittar ni allt ni behöver och lite till under kategorin ”Pepparkakshus” HÄR >>.

pepparkakshus_annorlunda_knäckebröd_godis
Barnens godishus är även det ett hemmabygge, fast med vanligt, hederligt wasa-knäcke! De går de också.. ;-)

Ris a la malta med hallonsås

ris_a_la_malta_hallonsås
10 dagar kvar till julafton. Det är verkligen en härlig tid vi har nu. Igår firades lucia på skolan där Joline var årets lucia. Hon var så stolt och hade övat så mycket och en smula nervös på morgonen men allt gick så bra så. ♥

Det var så vackert och duktiga var dom med både sånger och dikter. Dom lussade även på mitt gamla jobb på Soldalen och för flyktningbarnen så hela tre tåg igår och ett nästa vecka väntar.

Kvällen gick i lugnets tecken, vi gjorde lite fler julklappar (julgodis) och lagade till hasselbackspotatis med fläskfilé och bearnaisesås. Det blev filmkväll i soffan med julklassikern ”Ensam hemma” och ris a la malta. En alldeles överträffligt bra fredag och avslut på veckan.

Idag pysslar vi på här inne för att senare ikväll gå på vårt årliga julbord, denna gång på Halltorps gästgiveri, men innan dess vill jag förstås dela med mig av den godaste efterrätten i jultid; Ris a la maltan! :-P

Hallonsåsen gjorde av gelén jag fick från ”Butik Solrosen”, spädde ut den med en gnutta vatten, värmde på och slog sen över maltan… Vansinnigt gott blev det!

4 port
Det här behöver du : 
500 gram risgrynsgröt
2½ dl lättvispad grädde
1 tsk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR : 
Blanda ihop risgrynsgröten med den lättvispade grädden och vaniljsockret. Servera med hallonsylt eller gelé lätt uppvärmd med lite vatten för mer ”såsig” konsistens.

Risgrynsgröt 6 port :
2½ dl grötris
5 dl vatten
½ tsk salt
ca 1 liter mjölk
En klick smör
1 tsk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR :
Mät upp riset och vattnet i en kastrull och låt koka upp. Sänk värmen och låt småkoka ca 10 min. Slå på mjölken och fortsätta småkoka på låg värme ca 45 min – 1 timme. Rör om väl med träslev då & då. När gröten tjocknat dra av från spisen. Rör ner en klick smör och vaniljsocker. Slå ev. på lite mer mjölk om du inte vill ha den så tjock.

Hemmagjord daim

hemmagjord_daim_godis_recept
Gomorron vänner! Idag är det onsdag och dags för julgodisutmaning igen med Jenny precis som förra veckan. :-P Vad vi har lyckats koka ihop hittar ni som vanligt både här och på Jennys matblogg.

Den här gången letade jag fram ett gammalt recept från barndomen på världens mest busenkla daim. Den görs i micron, allt i en djup tallrik och med väldigt enkla ingredienser. Sen tar den inte mer än 10 minuter att bli klar och sånt gillar vi. Snabbt och gott!

Varsågoda! ;-)

Det här behöver du : 
4 msk strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk sirap
2 msk smör
1 msk kakao
100 gram smält mjölkchoklad

GÖR SÅHÄR : 
Blanda alla ingredienser i en djup tallrik. Ställ in i micron på högsta effekt och kör tills smöret smält. Ta ut och rör om. Kör igen nån minut tills allt börjar bubbla. Rör igen och kör ytterligare 2-3 minuter.

Rör med en träkniv eller träsked, (plast smälter va värmen). Prova att köra ett kulprov genom att skölja träkniven under kallt vatten. Kan du forma kolan till en ”boll” eller att om kolan stelnar och är jättehård på kniven så är det klart. Annars kör en minut i taget tills du får det resultaten.

Häll sedan ut kolan på bakplåtspapper. Forma med kniven den form du vill ha på kolan. Det är ganska lätt då den är seg och stelnar fort. Skär i längder om 6-8 st. Efter nån minut kan du lyfta upp och sära på dom med hjälpt av metallspatell eller stekspade. Lägg dom med sånt mellanrum att du enkelt kan pensla på choklad sen. Naturligtvis behöver man inte göra såhär, det är mest för att jag vill att de ska få formen som en vanlig daim. Det går alldeles utmärkt att också bara hälla ut kolan, låta den stelna och sen pensla på chokladen.

* Självklart man kan göra den i kastrull på spisen också för den som vill. Samma tillvägagångssätt som i receptet. 

daim_nostalgi
Såhär såg daim ut när jag var liten, snacka om 80-tals-nostalgi! :-P
Bildkälla; marabou.se 

daim
När kolan hällts ut på bakplåtspapper är den enkel att forma med kniv eller spatell till önskad form. Den stelnar väldigt fort.

hemmagjord_daim
Innan den blivit riktigt hård så passa på att skära ut längderna, blir den för hård spricker den lätt i bitar.

daim_recept_godis_hemmagjord
Smält mjölkchoklad i micron och bred på varje längd med en kniv. Kantskär när den stelnat.

hemmagjord_daim_recept
Det perfekta julgodiset att ge bort till nära och kära! ♥

banan_chokladfudge
Jennys recept då!
Detta mina vänner som hon har gjort låter så otroligt gott med banan och choklad i en fudge, måste bara prova receptet själv, det verkar vara en riktig höjdare. För recept, klicka här >>

Hemmagjord daim

hemmagjord_daim_godis_recept
Gomorron vänner! Idag är det onsdag och dags för julgodisutmaning igen med Jenny precis som förra veckan. :-P Vad vi har lyckats koka ihop hittar ni som vanligt både här och på Jennys matblogg.

Den här gången letade jag fram ett gammalt recept från barndomen på världens mest busenkla daim. Den görs i micron, allt i en djup tallrik och med väldigt enkla ingredienser. Sen tar den inte mer än 10 minuter att bli klar och sånt gillar vi. Snabbt och gott!

Varsågoda! ;-)

Det här behöver du : 
4 msk strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk sirap
2 msk smör
1 msk kakao
100 gram smält mjölkchoklad

GÖR SÅHÄR : 
Blanda alla ingredienser i en djup tallrik. Ställ in i micron på högsta effekt och kör tills smöret smält. Ta ut och rör om. Kör igen nån minut tills allt börjar bubbla. Rör igen och kör ytterligare 2-3 minuter.

Rör med en träkniv eller träsked, (plast smälter va värmen). Prova att köra ett kulprov genom att skölja träkniven under kallt vatten. Kan du forma kolan till en ”boll” eller att om kolan stelnar och är jättehård på kniven så är det klart. Annars kör en minut i taget tills du får det resultaten.

Häll sedan ut kolan på bakplåtspapper. Forma med kniven den form du vill ha på kolan. Det är ganska lätt då den är seg och stelnar fort. Skär i längder om 6-8 st. Efter nån minut kan du lyfta upp och sära på dom med hjälpt av metallspatell eller stekspade. Lägg dom med sånt mellanrum att du enkelt kan pensla på choklad sen. Naturligtvis behöver man inte göra såhär, det är mest för att jag vill att de ska få formen som en vanlig daim. Det går alldeles utmärkt att också bara hälla ut kolan, låta den stelna och sen pensla på chokladen.

* Självklart man kan göra den i kastrull på spisen också för den som vill. Samma tillvägagångssätt som i receptet. 

daim_nostalgi
Såhär såg daim ut när jag var liten, snacka om 80-tals-nostalgi! :-P
Bildkälla; marabou.se 

daim
När kolan hällts ut på bakplåtspapper är den enkel att forma med kniv eller spatell till önskad form. Den stelnar väldigt fort.

hemmagjord_daim
Innan den blivit riktigt hård så passa på att skära ut längderna, blir den för hård spricker den lätt i bitar.

daim_recept_godis_hemmagjord
Smält mjölkchoklad i micron och bred på varje längd med en kniv. Kantskär när den stelnat.

hemmagjord_daim_recept
Det perfekta julgodiset att ge bort till nära och kära! ♥

banan_chokladfudge
Jennys recept då!
Detta mina vänner som hon har gjort låter så otroligt gott med banan och choklad i en fudge, måste bara prova receptet själv, det verkar vara en riktig höjdare. För recept, klicka här >>

Plockmat och delikatesser från julmarknaden

plockmat_ostbricka_krustader_chark
Igår åkte till julmarknaden på Ekerum som vi besöker varje år. Förra året hade vi finsällskap dit av fina Pernilla med familj som också firade sin födelsedag här den helgen. Och vad är det då för dag idag – jo det är Pernillas födelsedag!
♥ GRATTIS till dig fina systra mi! ♥ Ni vet hon som kan scrappa som en gudinna! :-P

Det är så mysigt med julmarknad, marschaller och hela stämningen inne i ladorna. Julmarknaden är dock inte lika stor i omfattning som när det är skördefest men även det lilla är mysigt.

På Ekerum träffade vi Mats o Gabriella från butik Solrosen som föder upp vaktlar. Av dom har jag fått många vaktelägg från tidigare, alltid lika trevligt att ses. Minns ni mina recept? Smörrebröd, minihamburgare, och minipavlova!

Jag fick med mig en fin påse med en tidig julklapp av deras hemkokta geléer, handplockat, torkat örtte och såklart vaktelägg. Tusen tack, det ska bli sååå gott! Ska tänka ut något riktigt lyxigt med vakteläggen framåt nyår.

Vi pratade lite om just vaktelägg och folk är kanske lite fega där?!

  • Har du som läser här ätit vaktelägg?

I så fall hur och med vilka tillbehör?
Det är ju en sån underbar delikatess och absolut inte svårare att hantera eller tillaga än vanliga hönsägg. De kostar inte skjortan heller utan håller riktigt bra priser; 12st för 70kr.

Jag gillar skarpt att kunna använda våra egna lokala öländska produkter. Butik Solrosen säljer sina vackra ägg bland annat till restauranger här på ön och som privatperson kan du enkelt beställa via kontakt på deras hemsida då dom levererar till hela landet – så är ni sugna på öländska vaktelägg, kika in på hemsidan och gör en beställning HÄR >>

julmarknad_vaktelägg
Vad hittade vi mer för gott? Från vänster två sorters honung, torkat örtte om man har svårt att somna (Ja, tack!). Flädergelé, hallongelé, vakteläggen. stekhällsgräddat tunnbröd, några ostar och en burk hjortronsylt.

krustader_brie_hjortronsylt
Brieost och hjortronsylt fyllde jag små kruster med och lät gräddas 10 min i ugnen.

krustader_fyllda_brie
De stora krustaderna är fyllda med champinjonstuvning och toppade med västerbottensost. Recept kommer!

plockmat_ostbricka_korv_lax
Härliga charkuterier med salami, kalmarkorv, rullsylta, breasola och varmrökt lax.

mögelost
Druvor och ost är aldrig fel. Favoriterna Roquefort, cambozola, och St.Agur.

fyllning_fyllda_krustader
Nygräddade krustader.

plockmat_ost_krustader_charkuterier
Och en härlig plocktallrik redo att avnjutas. :-P

Oreo fudge

oreofudge
Dags för lite julgodis igen! :-P  Idag kör vi en julgodisutmaning Jenny och jag. Jenny driver ”Jennys matblogg” och den har ni säkert besök tidigare, annars är det hög tid! Vi gillar bägge enkla och goda recept som alla kan göra så vårt samarbete här går hand i hand med våra egna visioner. Krångla inte till det! ;-) Vi har ju haft lite utmaningar tidigare så nu kör vi igen. Jennys recept hittar du längst ner i inlägget.

Detta godis med oreokakor tar inte mer än 10 minuter att svänga ihop sen ska det stelna ett par timmar. Ruskigt gott och verkligen något för den sötsugne för det är väldigt sött så skär små tärningar! ;-)  Med bara 4 ingredienser blir det här snabbt en favorit. Man kan naturligtvis smaksätta fudgen med annat än oreokakor, grunden är vit eller mörk choklad och en burk kondenserad mjölk sen är det bara fantasin som sätter stop.

Det här behöver du : 
1 burk kondenserad mjölk
500 gram vit choklad
1 krm flingsalt
1 förp oreokakor (154 gram)

GÖR SÅHÄR : 
Häll den kondenserad mjölken i en kastrull. Hetta upp en platta på spisen och låt mjölken bli varm.

Bryt i den vita chokladen men sänk nu värmen och rör hela tiden för att det inte ska bränna fast. Blandningen får inte bli för varm, då blir allt grynigt och separerar så dra kastrullen från platta lite då och då och bara rör.

När allt har smält ihop till en tjock massa tar du kastrullen helt från plattan och rör ner grovt hackade oreokakor och flingsalt. Häll upp smeten i en form med bakplåtspapper. Jag använde en form på ca 15*30 cm. Ställ i kylskåp över natten och skär sedan upp i mindre bitar. Förvara i kylskåp.

godis_oreo_kondenserad_mjölk
Ingredienserna.

oreo_godis_fudge
Ska erkänna att jag faktiskt aldrig ätit en oreokaka tidigare, men dom var goda! :-P

oreo_fudge_julgodis_kondenserad_mjölk
Grovt hackade ska de röras ner i smeten.

julgodis_kondenserad_mjölk_oreokakor
Det är viktigt att smeten inte blir för varm så den bränner chokladen så håll mediumtemperatur på plattan och dra ifrån ibland och bara rör.

julgodis_med_kondenserad_mjölk
Smeten blir härligt glansig och tjock när allt smält ihop.

fudge_oreokakor
Häll allt i en form med bakplåtspapper och ställ i kylskåp ett par timmar.

oreo_fudge
Skär upp i tärningar.

oreo_fudge_julgodis_recept

polkabräck
Nu till Jennys julgodis. Vad sägs om detta polkabräck med vit och mörk choklad? Ser riktigt gott och juligt ut dessutom. För recept, klicka här >>
Nästa onsdag får ni återigen hålla utkik då återkommer vi med nya spännande recept på julgodis.:-P

Julpynt och lite pyssel

julgrupp_plantera_dekoration
Nuså, äntligen är julen här på riktigt och det har julpyntats o fixats här i helgen som gått. Jag bjuder på lite bilder från köket och sista bilden ett litet julpynt som man enkelt pysslar ihop och kan hänga i granen eller i ett fönster.

Har ni något riktigt ”outstandning” julpynt ni alltid gör?
Något roligt pyssel med barnen kanske?

Här hemma pysslas det morgon, middag, kväll typ. Det är papper o klister och glitter överallt hela december. Det är en mysig månad då man sitter ner med barnen o bara uppfinner och tillverkar.

Spritsa pepparkakshus och knåda deg får vänta ett tag då jag gått o brutit handen igen… Men de e nog snart bättre. :-P

Ett par julgrupper med amaryllis och hyacinter hann jag med också, bara för att det är så förbaskat kul! Både att ha själv och att ge bort. Om ni tittar noga i ”koppen” så är det faktiskt små pärlhyacint som är på väg upp bredvid en ”våreld”… Tänk om jag får dom att blomma till jul? ;-)

julpynt_julgrupp_amaryllis_hyacint

julkorg

köksfönster_jul

julpynta_advent

första_advent_adventsljusstake

julpyssel_girlang

Sätt pepparkakssmak på julens frukostar

pepparkakskryddor_frukost_blandning_kryddor
Härliga december är äntligen här! Det känns skönt att lämna gråa, regniga november och kliva in i julmånaden med advent och allt som hör julen till. Nu kan man fritt påbörja, pynta och pyssla med allt utan att man ”tjuvstartat”. ;-)

Här hemma äter vi ofta gröt till frukost, ofta mannagryn eller havregryn. Ibland när tiden är knapp så blir det yoghurt eller filmjölk och för att piffa till dagens viktigaste mål har jag gjort en pepparkakskrydda som passar till både gröt och yoghurt-frukostar.

Med malen nejlika, ingefära och kanel rör jag ihop ett socker som enkelt kan användas för att både söta och ge julig smak på morgnarna.

Både gott och väldoftande. Du kan använda kryddblandningen utan socker om du vill och även byta ut strösocker mot muscovado, rå/rörsocker, stevia etc. Allt som faller dig på läppen. :-P

Det här behöver du : 
5 msk kanel
4 msk malen ingefära
3 msk malen kryddnejlika
Valfri mängd socker

GÖR SÅHÄR : 
Blanda kryddorna med ev. socker. Smaka av med lite filmjölk eller yoghurt. Häll upp på burk. Krydda frukosten och njut av julens smaker.

frukost_kryddor_pepparkakskrydda_julsmaker
Malda kryddor av ingefära, nejlika och kanel.

pepparkakskrydda_frukost_tips_recept_kryddor
Rörs ut tillsammans med socker.

pepparkakskrydda_filmjölk_yoghurt_gröt_frukost
En strut av bakplåtspapper när man ska hälla upp på burk förhindrar socker o kryddor i hela köket! ;-)

första_advent_adventsljusstake
Årets adventsljusstake jag hittade på fyndkällaren. (Ölands Köpstad) 

Knäckbräck med mandel och kokos
Jag tycker verkligen vi ska få lite minusgrader och snö nu, och gärna lite sol också, det är ju för sjutton advent snart och det bara regnar och regnar. Jag ska byta till julgardiner, sätta upp adventsstakarna och fixa o … Läs mer