Chicken Nuggets med två sorters dip

Healthy Junkfood

Chicken Nuggets är mångas favorit men ofta har de man köper på snabbmatsställen väldigt tveksamt innehåll.

Jag funderade hur jag skulle göra en god, glutenfri variant av de panerade kycklingbitarna.

En som även passar oss som inte vill ha ultraprocessade produkter utan ren och naturlig mat på bra råvaror.

Dipsåserna till har kanske en lite mer vuxen smak, vill du göra några mer barnvänliga så hittar du här en Rhode Island-sås och här en rödbetstzatziki.

Rödbetstzatziki från Gröna, sköna tillbehör

Mina glutenfria Chicken Nuggets gjorde jag av skivat kycklingbröst och panerade dem i sesamfrön.

Jag använder psylliumhusk istället för vetemjöl som grund i paneringen för att få ägget att fastna bättre.

Den här paneringen fungerar förstås lika fint till fisk eller grönsaker.

Kom bara ihåg att inte ha för varm stekpanna, för då bränns sesamfröna lätt.

Här nedan följer recept på både nuggets och de två dipsåserna, gör dem först så hinner smakerna utvecklas mer.

Chicken Nuggets 2 port

1 stort ekologiskt kycklingbröst

1 ägg

1 dl sesamfrön

Psylliumhusk

Salt och peppar

3 msk smör

Skär kycklingen i mindre skivor. Vispa upp ägget i en skål och häll sesamfrön i en annan.

Krydda köttet på båda sidor med salt och peppar.

Här kan du även använda mer kryddning om du vill, t. ex curry, paprikapulver, örter eller chili.

Häll psylliumhusk i ett saltkar, då är det lättast att få det jämnt på bitarna.

Strö sen ett tunt lager husk på var sida. Doppa bitarna i det uppvispade ägget och sist i sesamfröna.

Jag använder en tång att hålla bitarna i, annars blir det ganska kladdigt.

Lägg på ett fat och låt fröna torka fast en stund. Stek i rejält med smör på medelvärme.

Det går väldigt fort att steka, cirka en minut på var sida.

Ta pannan från värmen och låt bitarna ligga kvar på eftervärmen medan du lägger upp grönsaker och såser på tallriken.

Är ni fler som ska äta så är receptet enkelt att dubbla, tänk bara på att inte steka för många i pannan samtidigt.

De kan förberedas i god tid före middagen, värm dem då på 175 gr i ca 10-15 minuter.

Fetaoströra med örter

50 g fetaost

1 dl grekisk yoghurt

1 msk finhackad bladpersilja

1 tsk finhackad rosmarin

½ tsk finhackad timjan

Lite salt och peppar

Hacka örterna riktigt fint. Mosa fetaosten grovt med en gaffel och rör ner yoghurten.

Blanda ner örter och smaksätt försiktigt med salt och peppar. Osten kan vara väldigt salt så prova dig fram.

Saffransaioli

1 dl av min enkla majonnäs

½ dl yoghurt 10%

1 riven vitlöksklyfta

½ kuvert saffran

1 tsk olivolja

Några droppar balsamvinäger

Lite smulat flingsalt

Stöt saffranet i mortel med lite flingsalt och rör ihop det med olivolja, vinäger och vitlök.

Rör samman yoghurt och majonnäs och blanda ner saffransröran, smaka av om det behövs lite mer salt.

Fler såser, röror och andra goda tillbehör hittar du i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

På bilden längst ned ser du en ärtdressing från kokboken som också passar fint till mina nuggets.

I länken ovan till den inbundna utgåvan på Bokus kan du läsa mer om innehållet, här hittar du samma kokbok att ladda ned som E-bok för bara 99 kr.

Boken finns precis som mina övriga kokböcker även i den övriga nätbokhandeln, att beställa hem hos din lokala bokaffär och på Biblioteket.