Glutenfritt för alla
Du har väl inte missat de senaste dagarnas massiva pådrag i tidningar, TV och radio, där läkare och dietister gått ut och varnat för den nya ”trenden” att äta glutenfritt?
Är det då en trend eller modediet som snabbt kommer att gå över?
Nej, inte om du frågar mig; Människan har ätit glutenfritt under hela sin evolution, ända till för sisådär 10000 år sedan.
Här i Norden har vi bara odlat spannmål i ca 4000 år och då i form av korn, vete växte inte i vårt kalla klimat.
Så den glutentrend som spritts över världen de senaste 50 åren saknar helt motstycke i vår historia.
Många med mig har ju märkt att vi mår så mycket bättre sen vi började med LCHF eller Paleo.
Helt enkelt av att återgå till en mer ursprunglig kost och utesluta gluten ur vår mat.
Jag har dragits med magproblem ända sen jag var riktigt liten och fått den undersökt på allehanda sätt.
Senaste gången togs, på min begäran, ett glutentest. Det var negativt, men den läkaren var påläst och sa att diagnosen var klar ändå.
Jag var glutenintolerant, det visade alla symptom jag haft genom livet. Bland annat svår migrän, jag fick mitt första, stora anfall när jag var 13 år.
Men jag kunde inte få någon diagnos på min glutenintolerans eftersom provet inte visade något. Jag undrade då varför jag skulle behöva diagnosen på papper?
Läkarens svar blev att om jag hade det så kunde jag få köpa glutenfria produkter billigare på apoteket.
De bröd som fanns där ville jag ju ändå inte ha, eftersom jag hade börjat med LCHF och de är minst lika sprängfyllda med kolhydrater och socker som vanligt bröd.
Jag slutade då också med det surdegsbröd och Finn Crisp som jag hade fortsatt äta trots LCHF och tackade även nej till alla bakverk på kalas, om de inte var glutenfria.
Öl slutade jag förstås också att dricka, det är ju egentligen bara bröd i flytande form.
Jag hade blivit bättre i min ledvärk och mage när jag började med LCHF, men efter att jag uteslöt allt gluten blev jag ännu mycket bättre.
Jag har inte heller haft ett enda migränanfall, det är förstås en stor lättnad.
Det här var för mig ett tillräckliga bevis på att jag inte tål gluten, så jag kommer aldrig att äta mjöl mer, saknar det inte det minsta idag.
Vill du lära dig mer om LCHF och Paleo, två likartade vägar att följa en naturlig och glutenfri livsstil?
Då är det ett bra tips att gå in på Bokrean, mängder av böcker i detta intressanta ämne finns nu till vrakpriser.
Jag hade två kokböcker med på Bokus på rean, Grillmat LCHF och Långkok för LCHF och Paleo, de har sålt som smör enligt topplistorna.
Redan första dagen på rean tog Långkok tyvärr slut och det verkar inte som förlaget tänker trycka upp fler, den är listad definitivt slut hos dem, precis som LCHF för seniorer.
Böckerna kan finnas kvar på en del vanliga bokhandlar, fråga efter dem där.
Men det finns ändå chans att köpa alla mina kokböcker, de översätts just nu till engelska och kommer ut till sommaren, här finns de att förhandsbeställa på Amazon.com.
Grillmat finns fortfarande kvar i svensk upplaga men kan säkert riskera att ta slut den närmsta tiden, den säljs även på Adlibris bokrea för 45 kr.
Tack till alla som köpt och köper mina kokböcker och till dig som sprider dem i sociala medier :)
Bilden är från skrivandet av Långkok, höll på några månader på vårvintern för två år sen för att få till den.
Lagade 1-2 rätter per dag och stoppade i en stor restaurangfrys jag hade stående i hallen, för att sen kunna ta fram allt inför fotograferingen.
Med minutiös planering och gott om tid, då funkar det även för mig som har ryggproblem att skriva kokböcker.
Har under de senaste åren hittat på en hel del glutenfria brödsorter, som passar även för oss som äter lågkolhydratkost.
Jag fortsätter experimentera fram nya recept, så att så många som möjligt ska kunna njuta av ett gott bröd.
Det som fått mest spridning och som jag naturligtvis är väldigt stolt över, är de Spröda frökex som Huså Bröd nu bakar och säljer i Sverige och Norge.
Dagens recept på ett mjukt fröbröd är också det helt och hållet gjort med frön.
Inga nötter eller mandlar är inblandade, eftersom många allergiker efterfrågat just såna bröd.
Inte heller några mjölkprodukter ingår i det här brödet.
Det blev resultatet av en skafferirensning innan vi for hem från Turkiet, så att alla små fröpåsar skulle ta slut.
Jag smaksatte brödet med soltorkade tomater och timjan, det blev riktigt gott.
Fröbröd med soltorkade tomater och timjan
6 stora ägg
2 dl hett vatten
10 soltorkade tomater
2 dl pumpakärnor
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
½ dl kokosolja
½ dl tahini, sesampasta
½ dl finhackad timjan
½ dl svartkummin
2 msk vallmofrön
1 tsk salt
Skär tomaterna i små tärningar. Koka upp vattnet och blanda ner tomathacket.
Rör ner kokosolja, tahini, timjan och salt.
Blanda alla frösorter och rör ner i vattnet. Låt svälla i en halvtimme.
Vispa äggen fluffigt och blanda med fröröran. Smeten är lös men stelnar till bra i ugnen.
Häll allt i en smord brödform på ca 1 liter. Grädda i mitten av ugnen på 150º i 1 timme och 15 minuter.
Låt svalna en stund i formen innan limpan stjälps upp på galler.
Förvara i plastpåse i kylen och ta fram och skär skivor eftersom. Brödet går också bra att frysa.