Hälsosamt godis fyllt med energi
Kärt barn har många namn, jag tillhör dem som alltid gillat ett syrligt gelégodis.
Här hittar du den marmelad med äpple som min mamma gjorde till jul förr, men nu i en betydligt mindre söt variant.
Idag får du ett nypåhittat recept på ett riktigt nyttigt och gott godis som funkar bra både med och utan träning ;)
Jag har tagit fram det till Restaurang PriMaten i Uppsala, de ville ha ett bättre alternativ till bars att erbjuda dem som tränar på gymmet bredvid.
Gelatin innehåller aminosyror, det är det som gör att en hemkokt buljong blir så hälsosam.
Körsbär har antiinflammatoriska egenskaper som liknar den i acetylsalicylsyra. Naturens egen Treo, med andra ord.
De innehåller också antocyaniner vilket kan reducera risken för diabetes och hjärtsjukdom.
Läs mer om det här på bloggen Ett mindre sött blod, som också länkar till en intressant diabetes-sida på engelska.
Receptet går fint att göra helt sockerfritt om du vill och med sitt tillskott av kokosolja ger det energi länge.
Så här har du ett godis som du kan äta med riktigt gott samvete.
Gelégodiset smakar bäst att äta rumstempererat, då kokosoljan blir lite mjukare.
De blir också goda att blanda i en kopp te till en varm energidryck, dosera efter smak.
Perfekt att ha med i väskan när man är bortbjuden på fika eller går på kafé.
Eller i en liten ask i fickan på springturen, på gymmet eller i skidbacken, närhelst du behöver lite extra energi.
Gelégodis ca 50 bitar
3 dl frysta, urkärnade surkörsbär
10 gelatinblad eller 5 tsk gelatinpulver
2 lime
½ dl kokosolja
ev 1 msk honung eller annan sötning
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
Använder du pulver så blandas det direkt i den varma vätskan.
Koka upp körsbären. Du kan också använda till exempel vinbär eller blåbär.
Pressa limefrukterna, det blir ca ½ dl saft.
Ta bärkastrullen från värmen och rör ner kokosolja och urkramade gelatinblad.
Låt svalna en stund och mixa slätt, det här gör att kokosoljan blandas väl med bärmassan och fördelas fint i hela gelén.
Söta eventuellt lite grann om du tycker det smakar för surt.
Häll upp i en form, ca 10 x 20 cm. Låt stå i kylen att stelna helt.
Lyft upp gelén och skär i mindre bitar. Förvara i kylen, gelén håller ca en vecka.
Har du en silikonform för godishjärtan så blir det ju extra bra i den nu till Alla Hjärtans Dag.
För dig som är riktigt hardcore kan det vara kul att göra eget gelatin, då blir godiset dessutom ännu nyttigare.
Följ mitt recept på kalvfond men uteslut kryddor och grönsaker, koka ihop fonden kraftigt så blir den geléartad.