Min variant på Flygande Jakob
Flygande Jakob var en populär lunchrätt på 90-talet när jag jobbade som restaurangkock.
Med ris i botten, bananer och grädde med chilisås, den gick hem hos både stora och små gäster.
I dagens variant har jag ändrat om den till en rätt med lite färre kolhydrater men med mycket goda smaker.
Gratänger är ett bra sätt att ta vara på helgens rester, så i det här receptet kan du stoppa ner lite av det du har hemma.
Kycklinggratäng 2 port
100 g urbenat grillat, stekt eller kokt kycklingkött
½ paket bacon
½ grön paprika
½ dl ekologiska jordnötter
1½ dl grädde
1 dl bearnaisesås
2 msk av min rabarberchutney eller sockerfria chilisås
Salt och peppar
Skär kycklingen i mindre bitar. Skär baconet i strimlor och paprikan i bitar.
Lägg allt i en smord form och strö jordnötter över.
Rör ihop bearnaise, grädde och rabarberchutney eller chilisås.
Fördela som ett täcke ovanpå kycklingen, gratinera i 25-30 min i 175°.
Jag serverade gratängen med en grönsallad med pressad citron, olivolja och gräslök.
Fler tips på mina mest lättlagade rätter hittar du i E-boken Gammaldags husmanskost och i Stora diabeteskokboken.