Kär boll har många namn
Du har säkert stött på energifyllda bollar med en mängd olika namn i lågkolhydratkretsar de senaste åren.
De kallas både ketobollar och fettbomber, namn som i mina öron inte låter så särskilt lockande.
Därför får du i dagens inlägg två av mina näringsrika godisrecept, jag kallar dem hellre energibollar eller tryfflar.
Först ut är en moccatryffel med bönor som jag skapade till Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.
Boll nummer 2 är av ett syrligare slag, en citrontryffel med nötmjöl och tahini, sesampasta.
Ta en boll till fikat eller ta med några som ett energifyllt mellanmål till skogspromenaden, skidturen eller gymmet, så får du snabb återhämtning.
Häromdagen fick jag senaste numret av LCHF-magasinet, riktigt kul eftersom jag är med i det.
Lars-Erik Litsfeldt har skrivit ett personporträtt av mig och min hälsoresa, så glad att få vara med och inspirera andra med min berättelse.
Här kan du prenumerera på årets 3 nummer inklusive det här senaste numret.
De blir de allra sista i tidningens 11-åriga historia, nu när redaktionen pensionerar sig och magasinet till sommaren.
Moccatryfflar med borlottibönor ca 20 st
2 dl kokta borlottibönor
2 dl cashewnötter
50 g mörk choklad 80-90%
50 g smör/kokosolja
½ dl starkt kaffe, gärna espresso
1 tsk vanilj
ca 1 krm salt
Smält smöret tillsammans med kaffe, chokladen bruten i bitar, vanilj och lite salt.
Saltet förhöjer chokladsmaken, det behövs bara lite grann.
Smaka dig fram till hur mycket du tycker blir gott och låt chokladsmeten svalna.
Mixa bönor och cashewnötter fint i en matberedare eller med stavmixer, mixa ner chokladblandningen i bönmoset.
Du kan använda kidneybönor eller svarta bönor också, men borlottibönan är krämigare och mildare i smaken.
Ställ i kylen att kallna ordentligt, gärna till nästa dag.
Rulla små bollar av smeten, kyl en stund till.
Doppa tryfflarna i smält choklad, kakao, kanel eller kokosflingor.
Kyl igen och förvara dem i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.
Citrontryfflar ca 14 st små
1 dl mixat nötmjöl
1 msk tahini, sesampasta
1 msk smält kokosolja
½ liten banan eller ½ avocado
Saft och skal från 1 liten, ekologisk citron
½ tsk vaniljpulver
1 dl kokosflingor att rulla tryfflarna i
Jag använde paranötter, hasselnötter, valnötter och cashewnötter till nötmjölet, men du kan ta de du föredrar.
Blanda nötmjölet med övriga ingredienser i en matberedare.
Kör på fullt tills allt blandats till en smet. Ställ i kylen en timme att stelna.
Forma smeten till kulor med hjälp av två teskedar, rulla dem till släta bollar och lägg i en skål med kokosflingor.
Rulla dem runt så de blir täckta överallt. Ställ kallt en stund. Förvara i kyl eller frys.
Klicka på bilden nedan så kommer du till ett annat recept på delikata bollar, hallontryfflar.