Nedladdningsbara kokböcker
Idag bjuder jag på recept från tre av mina kokböcker som finns att ladda ned som E-bok, direkt till din dator, platta eller telefon.
Jag tillhör den gammalmodiga typen som helst läser böcker i dess fysiska form, men det är ju förstås riktigt smidigt att kunna ha med sig en hel receptsamling till affären i mobilen
Först ut bli fetaostmuffins med kidneybönor från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.
Jag skrev den kokboken tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson, som tidigare gett ut succéboken Låt bönor förändra ditt liv.
Det blev succé även för bönkokboken, bland annat så fick den en titeln Best in the World i sin kategori på kokboks-VM i Kina.
Matmuffins med olika fyllningar brukar jag ofta ha med som färdkost eller på utflykter.
Fyll muffinsen med lite av vad du har hemma i kylen, så blir de en riktigt bra rätt för att ta hand om resterna.
Fetaostmuffins på kidneybönor ca 12 st
8 ägg
3 dl kokta kidneybönor
2 dl smetana
150 g smulad fetaost
2 dl strimlad purjolök
½ dl finhackad persilja
½ dl finhackad timjan
1 tsk chiliflingor
Ca ½ tsk salt
Sätt ugnen på 175˚. Mixa bönorna grovt, det blir gott med lite bitar kvar.
Vispa samman ägg, smetana, smulad ost, purjo, örter och kryddor. Vänd ner bönorna i smeten. Smaka av om du vill ha mer sälta eller sting från chilin.
Smörj en muffinsform väl, jag använder en form med plats för 12 muffins. Om du vill kan du klä muffinsformarna med baconskivor eller rökt lax som du lindar runt kanten innan gräddningen.
Grädda muffinsen i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
Har du ingen plåtform så går det lika bra att grädda muffinsen i lite kraftigare formar av papper eller i dubbla bullformar.
Vill du ha en mjölkfri variant av muffinsen, använd då kokosgrädde istället för smetana och grovhackade cashewnötter istället för fetaosten.
Nästa recept kommer från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.
Den picklade rödlöken passar fint till exempel till hamburgare, tacobuffén, löjromstoast, stekt fisk, grillad kyckling eller halloumi.
Picklad rödlök med lingon
2 stora, röda lökar
1 dl lingon
1 dl äppelcidervinäger
1 dl vatten
Saft av 1 apelsin
Ca ½ tsk salt
Rör samman vatten, vinäger, apelsinsaft och salt. Skala och skär löken i tunna klyftor. Varva lökklyftor och lingon i en burk, slå över vätskan. Låt stå till nästa dag.
Tips: Den här picklade/inlagda löken håller sig länge i kylen trots att den saknar socker.
Lingon, vinäger och salt har riktigt bra konserverande effekter, så en inläggning behöver inte vara så söt som vi svenskar vant oss vid på senare år.
En annan variant som också håller sig riktigt bra är om du saltar löken, kramar den så löksaften kommer ut och den blir lite mjuk. Pressa sen över citron eller lime och låt den dra till sig i kylen.
Det sista receptet för dagen kommer från Gammaldags husmanskost på nytt sätt för glutenfri LCHF och Paleo.
Jag skrev den tillsammans med Annika Dahlqvist och den innehåller även ett förord av Ann Fernholm om fettets betydelse i vår mat.
Den inbundna kokboken har varit väldigt populär och såldes slut häromveckan, så nu finns den bara som E-bok i länken ovan.
För dig som föredrar inbundna kokböcker så finns bönkokboken med här på Bokrean och Gröna, sköna tillbehör hittar du här hos Adlibris.
Festfisk ca 4-5 port
600 g torskfilé eller annan fisk
75 g rumsvarmt smör
3 äggulor
3 dl riven, lagrad ost t.ex grevé
3 dl grädde
½ dl mandelmjöl
ca 2 tsk salt
ca 1 tsk vitpeppar
200 g räkor med skal
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj av fisken i kallt vatten, låt rinna av i durkslag och torka torr med hushållspapper.
Krydda med salt och peppar på båda sidor och lägg i en smord ugnsform.
Rör samman äggulor och smör och stryk det över fisken.
Strö över mandelmjöl jämnt fördelat över filéerna. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter så paneringen får lite färg.
Ta ut och sänk värmen till 175 grader.
Strö över den rivna osten och häll grädden runtom, ställ in formen i ytterligare 30 minuter.
Garnera fisken med skalade räkor. Gott till är blomkål och en grönsallad på rucola, tomat, sparris, purjolök och citronolja.