Jag la ut en bild för cirka en vecka sen på Instagram – @kryddburken med nya favorit-köttfärssåsen. Ni var en del som frågade om receptet och självklart ska ni få det. En del rynkade också på näsan och undrade om citron i såsen??!
Det är inte så knasigt faktiskt. Om jag tillsätter citron i en kycklinggryta, eller i en pastasås med fläskfilé, renskav etc. då är det inget konstigt alls. Men jag förstår att vissa rynkar på nästan till just citron i en köttfärssås då den ofta förknippas med tomatiga smaker.
Citron ger syra och fräschör till en rätt. Liksom vinäger och vitt vin gör. Dock tycker jag vinäger ger en mer pikant och lite för besk smak och föredrar då vin om jag inte är ute efter en balsamicosås etc.
Vill man inte använda vinäger, och man har ju såklart inte alltid vitt vin hemma då är citronen perfekt och faktiskt godare än vin.
Naturlig, frisk syra och något man ofta har hemma.
Prova så får ni se! Det är som sagt mina nya favorit-köttfärssås och där håller också resten av familjen med.
4 – 6 port
Det här behöver du :
400 gram blandfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk torkad timjan
1 msk tomatpuré
2 dl vatten
3 msk grönsaksfond
3 dl grädde
Maizenamjöl till redning
Salt och vitpeppar
1 pressad citron
GÖR SÅHÄR :
Bryn färsen tillsammans med finhackad gul lök, vitlök och torkad timjan samt tomatpurén. Tillsätt vatten, fond och grädde och låt koka ihop ca 20 minuter. Red av med maizenamjöl utrört i lite vatten. Pressa i saften av en citron, smaka av med salt och vitpeppar.