Melonskål med fruktsallad

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.0317247668888907,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Sommarens härliga desserter är här och de blir både nyttiga och goda när man kan använda färska frukter och bär efter säsong. Såklart måste man piffa till det även till vardags och detta är ett väldigt enkelt exempel med ett par meloner och lite färska bär. Festligt att servera på buffé eller bjudning dessutom.

 

Det här behöver du : 

1 mini vattenmelon

1 nätmelon cantaloupe

200 gram fryst mango

½ liter jordgubbar

Flytande honung

 

GÖR SÅHÄR : 

Dela melonerna på mitten och gröp ur dom med ett kuljärn. Skär sedan halvorna rena inuti. Rester av fruktköttet lägger du i en påse i frysen, perfekt att ta upp till att mixa drinkar eller smoothies med. Fyll upp de två halva vattenmelonerna med kulorna från bägge, samt fryst mango och jordgubbar. Den frysta mangon håller desserter fräsch och kall. Ringla över lite flytande honung före servering.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.05511359771224456,"customExposureMode":0,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":0}

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.06174166599777742,"customExposureMode":0,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":0}

Smördegspaj med vaniljkräm, jordgubbar och glass

smördegspaj_smördeg_paj_dessert_jordgubbspaj_jordgubbar_recept_tips

Igår var det skolavslutning i Borgholms slottsruin för Joline. Hon gick ut 7:e klass på Slottsskolan. Vädret var inte det bästa kan man säga då regnet stod som spön i backen. Tyckte verkligen synd om alla fina ungdomar som hade lag timmar på att klä upp sig i kostym och söta klänningar och fixat lockar i håret och smink och hela baletten. Allt rann bort och dom var minst sagt dyngsura. Joline vred ur sin klänning av regnet… Det blev sommarlov i alla fall och hon fick eskort i rosa cadillacen trots vädrets makter. Vi åkte dock hem och bytte kläder innan vi körde ner till kondis för att fika med klasskompisar och övriga familjer. Jättetrevligt!

 

På kvällen fick Joline bestämma middagen så lagade vi helstekt fläskfilé med nypotatis, aromsmör, sallad, majskolvar och melon. Desserten blev denna busenkla smördegspaj med vaniljkräm och jordgubbar som serverade med ett par kulor vaniljglass. En toppendag på alla sätt och regnet var trots allt väldigt välkommet hit till ön men olyckligt nog just på avslutningsdagen.

 

Det här behöver du : 

1 förp färdigkavlad smördeg

3 dl vaniljkräm (färdigköpt pulver som vispas ut med mjölk)

1 liter jordgubbar

Florsocker

1 uppvispat ägg

Råsocker

 

GÖR SÅHÄR : 

Ta ut en cirkel av smördegen. Överbliven deg kan du lägga runt kanterna och nypa ihop. Vik upp kanterna lite slarvigt. Bred ett tjockt lager vaniljkräm på botten. Toppa med skivade jordgubbar och pudra över florsocker. Pensla kanterna med uppvispat ägg och strö över lite råsocker. Grädda i 200 grader ca 20 minuter.

 

smördegspaj_smördeg_paj_dessert_jordgubbspaj_jordgubbar_recept_tips_fyllning_vaniljkräm

Smördegen formad som en cirkel med uppvikta kanter och fylld med vaniljkräm.

 

smördegspaj_smördeg_paj_dessert_jordgubbspaj_jordgubbar_recept_tips_pajdeg

Toppad med skivade jordgubbar. Pensla kanten med uppvispat ägg.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.01228475756943226,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Sikta över florsocker och grädda i 200 grader ca 20 minuter.

 

smördegspaj_smördeg_paj_dessert_jordgubbspaj_jordgubbar_recept_tips_bär_bärpaj

Färdig!

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.01990197971463203,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Servera med vaniljglass och pudra över lite florsocker före servering.

 

Svalkande blå sommardröm

blåbärsdessert_blåbär_dessert_björnbär_glass_hemmagjord_3minutersglass_digestivekex_tips_efterrätt

När värmen äntligen har kommit så är glass och kalla drycker, smoothies och isvatten sånt man längtar efter, efter en lång jobb eller skoldag. Glassen i det här receptet är det enklaste som finns. En burk kondenserad mjölk, vispad grädde och sen valfri smaksättning. När vi var och handlade häromdagen köpte vi hem massor med frysta blåbär och björnbär till just dessert, smoothies, drinkar mm. Det är perfekt att ha i frysen sommartid. Jag har varvat glass med färska bär, smulade digestivekex och toppat med grädde och bär bara för ögats skull! 😉 Galet gott och fungerar både som dessert, mellanmål eller bara för att svalka sig!

Med fördel kan du använda dig av frysta bär så håller sig allt kallt längre.

 

Använd detta : 

Blåbärsglass

Digestivekex

Blåbär

Björnbär

Vispad grädde

 

GÖR SÅHÄR : 

Varva glass med smulade digestivekex, bär och toppa hela härligheten med grädde och mer bär. Servera med en låååång dessertsked. 😛

 

3 minutersglass med blåbär :

1 burk kondenserad mjölk

5 dl grädde

2 dl frysta blåbär

1 tsk vaniljsocker

 

GÖR SÅHÄR : 

Blanda burken med kondenserad mjölk med 5 dl vispad grädde och rör nervaniljsocker och blåbär. Håll i en form och frys minst 4 – 6 timmar.

 

{"focusMode":1,"deviceTilt":0.05954181030392647,"whiteBalanceProgram":0,"macroEnabled":false,"qualityMode":3}

Tina björnbär och blåbär lätt innan de ska användas. Jag brukar pudra över lite florsocker så dom inte är för sura. Men det är en smaksak. 

 

blåbärsdessert_blåbär_dessert_björnbär_glass_hemmagjord_3minutersglass_digestivekex_tips_efterrätt_snabb

Frusen cheesecake med smak av lavendel

frusen_cheesecake_lavendel_smak_frozen_dessert_

Hoppas ni haft en toppenfin helg. Igår blev jag bjuden av familjen på grillat och en såååå fin och supergod frusen cheesecake som Joline & Nicke hjältes åt att göra helt själv. 🙂

En ljuslila dröm nästan, så god med smak av lavendel och dekorerad med syrenblommor och rosor. Självklart ska ni få receptet.

 

Det här behöver du :

10 digestivekex

30 gram smält smör

smet 1 :

3 äggulor

2 dl strösocker

200 gram philadelfiaost

2 tsk vaniljsocker

smet 2 :

3 äggvitor

3 dl grädde

några droppar lila hushållsfärg

några droppar lavedelessens

 

GÖR SÅHÄR :
Krossa digestivekexen i påse eller i matberedare. Tillsätt smält smör och blanda runt. Fördela smulorna i en rund springform. Tryck ut allt slätt och fint. Rör ihop smet 1; äggulor med socker, vaniljsocker och philadelphiaosten i en skål.

Blanda sedan smet 2; äggvitor, grädde, hushållsfärg och essensen i  en annan skål och vispa till ungefär samma konsistens som när du ska spritsa grädde. Rör sedan ner smeten med äggulorna och blanda försiktigt med en slickepott. Fördela smeten i springformen. Ställ i frysen minst 4 timmar. Ta fram i god tid före servering så glassen hinner tina. Dekorera med färgglada, ätbara sommarblommor.

 

{"focusMode":1,"deviceTilt":-0.01843686501053377,"whiteBalanceProgram":0,"macroEnabled":false,"qualityMode":3}

Och som inte det vare nog med firande av Mors Dag så hade mannen och jag 10-årig bröllopsdag i fredags. ♥

Mjuk och saftig blåbärskaka

blåbärskaka_sockerkaka_blåbär_recept_saftig

Mjuka, nybakade kakor med bär och vaniljsås är en klassisk sommardessert som aldrig går ur tiden. Och lika uppskattad sommar som vinter, eller som nu när vi har riktigt höstrusk ute. Regn och blåst men då får man unna sig att baka något gott till kaffet.

 

Vaniljsåsen gör jag av en burk kondenserad mjölk, två teskedar vaniljsocker och 3 dl löst vispad grädde som jag rör ihop. Godare vaniljsås finns bara inte! 😉

 

Nu ska jag strax hasta iväg till jobbet, bara utfodra hela djurskaran här hemma först.

 

Det här behöver du :

3 dl blåbär + 1 msk potatismjöl + 1 msk strösocker

3 ägg

3 dl strösocker

150 gram smält smör el. margarin

2 tsk vaniljsocker

4 dl vetemjöl

 

GÖR SÅHÄR :

Blanda blåbären med potatismjöl och socker. Det funkar lika bra med frysta som färska blåbär. Rör ihop ägg, socker och det smälta smöret för hand. Tillsätt vaniljsockret + mjölet. (det ska inte vara något bakpulver). Smörj en rund ugnsfast form ca 25 cm i diam och häll i smeten. Slå över blåbären och grädda ca 40 min i 175 grader.

 

blåbärskaka_sockerkaka_blåbär_recept_saftig_tips_dessert_kaka_baka

Gott!! 😛

Torr sockerkaka? – Gör en trifle med vaniljgrädde och färska bär!

trifle_smulor_sockerkaka_överbliven_torr_enkel_snabb_dessert_efterrätt_bär_hallon_blåbär_grädde_kaksmulor_tips_fredag

Nybakad, varm sockerkaka är väl bland det godaste som finns till en glas iskall mjölk. Skulle det mot förmodan bli något över eller om kakan blivit misslyckad… Kanske för torr, jäst över eller för kompakt så har jag världen bästa tips att ta till för en lyxig dessert!

Bryt kakan i mindre bitar och droppa över lite limoncello eller vanlig citronsaft och vänd runt i en skål. Fördela smulorna i glas varvat med lättvispad grädde smaksatt med vaniljsocker och färska bär. Så enkelt och så galet gott! 😛 En perfekt fredagsmys-dessert!

 

trifle_smulor_sockerkaka_överbliven_torr_enkel_snabb_dessert_efterrätt_bär_hallon_blåbär_grädde_kaksmulor_tips_kaka

Den här sockerkakan blev inte misslyckad mer än att jag helt glömde bort den då jag satt och matade råttbebisarna så den blev lite väl torr bara… Men inget ont som inte har något gott med sig! 😉

 

trifle_smulor_sockerkaka_överbliven_torr_enkel_snabb_dessert_efterrätt_bär_hallon_blåbär_grädde_kaksmulor_tips_fredag_prtionsglas_glas

Dressa sockerkakan i limoncello eller vanlig citronsaft. Fyll halva glas. Toppa med jordgubbar, lättvispad vaniljgrädde och överst färska hallon och blåbär och lite extra kaksmulor.

 

trifle_smulor_sockerkaka_överbliven_torr_enkel_snabb_dessert_efterrätt_bär_hallon_blåbär_grädde_kaksmulor_tips

Världens enklaste dessert och sååå god!

 

trifle_smulor_sockerkaka_överbliven_torr_enkel_snabb_dessert_efterrätt_bär_hallon_blåbär_grädde_kaksmulor_tips_fredagsmys

Önskar er alla en toppenfin helg och en härlig fredagskväll. PUSS! ♥

 

Choklad, jordgubb och citronmousse

mousse_choklad_vit_citronmousse_chokladmousse_dessert_lemoncurd_recept_tips
Nu jäklar har vi fått snö här alltså! Stora, fina flingor singlar ner hela tiden och det är så vitt och fint ute. Nu ska man inte klaga för det är precis lagom med snö och lagom kallt och et blåser inte… Ska memorera detta tills den riktiga snöstormen kommer…. 😛

 

Idag står det därför paltkok på menyn. Det hör till när vinterlandskapet lagt sig såhär fint. Potatisen är skalad och fläsket skuret och lättstekt. Stooora paltgrytan är framme och om nån timme ska jag röra ihop smeten. Eller Nicke rättare sagt för det är så förbenat tungt och slitit för axlarna om man gör en stor smet, men han fixar det lätt! 😉

 

Nu kommer här tre galet goda desserter i miniformat som är enkla att förbereda dagen innan. Jag letade upp små snapsglas och gjorde dessa mousser till nyårsafton. Perfekt små och lagom mycket för att orka alla tre. Enda lilla kruxet är att jordgubbarna som säljs nu från Spanien, (eller var det Belgien?!) är STENHÅRDA och inte alls så goda, men snygga är dom i alla fall! 😉 I den vita chokladmoussen hade jag tänkt använda de färska jordgubbarna men bytte ut mot jordgubbspuré på barnmatsburk istället – blev kanongott!

 

Mörk chokladmousse toppad med chokladgrädde
3 dl vispgrädde
100 g mörk choklad
2 äggulor

 

GÖR SÅHÄR : 
Vispa grädden fluffig. Bryt chokladen i bitar och smält över vattenbad eller i micron. Rör ner äggulorna i chokladen, den bör fått svalna något så den inte är jättevarm. Rör sen ner chokladen försiktigt i den vispade grädden. Häll upp i glas och låt stelna i kylskåpet nån timme före servering. Kan med fördel förberedas dagen innan. Garnera före servering med lättvispad grädde blandat med lite chokladsås och riven choklad.

 

Vit chokladmousse med jordgubbar
1 dl vispgrädde
100 gram smält, vit choklad
1 dl turkisk yoghurt
1 dl jordgubbspuré

 

GÖR SÅHÄR : 
Vispa grädden fluffig. Bryt chokladen i bitar och smält över vattenbad eller i micron. Rör sen ner choklad, yoghurt och purén i grädden. Häll upp i glas och låt stelna i kylskåpet nån timme före servering. Kan med fördel förberedas dagen innan. Garnera före servering med färska jordgubbar.

 

Citronmousse med lemon curd
2 äggvitor
3 dl vispgrädde
1 pressad citron + rivet skal
½ dl strösocker

 

GÖR SÅHÄR : 
Vispa äggvitorna i en skål till ett hårt skum. Vispa grädden i en annan skål och tillsätt pressad citron + ev. rivet skal av citronen samt sockret. Vänd ihop dom två smeterna försiktigt. Häll upp i glas och låt stelna i kylskåpet nån timme före servering. Kan med fördel förberedas dagen innan. Garnera före servering med lemon curd och citronmeliss.

 

 

mousse_choklad_vit_citronmousse_chokladmousse_dessert_lemoncurd_recept_tips_efterrätt

 

mousse_choklad_vit_citronmousse_chokladmousse_dessert_lemoncurd_recept_tips_nyårsdessert

 

mousse_choklad_vit_citronmousse_chokladmousse_dessert_lemoncurd_recept_tips_nyårsmat

12 förrätter, 12 varmrätter och 12 desserter till nyår!

nyår_skumpa_skåla
Nä, det är inte så att vi ska äta så mycket som tolv rätter av varje, jag tänkte bara ge mina bästa tips från arkivet så ni får lite inspiration till nyårsmaten! 😛 Vi har inte riktigt bestämt vad det blir här hemma. Det pratas om oxfilé och nån annan vill grilla och själv är jag lite inne på en smörgåstårta i vanlig ordning… 😉 Vi får se vad det blir, kanske ett hopplock av allt?! Nu ska jag jobba i tre dar i alla fall sen vid lunch på onsdag har jag nog tänkt ut något.

 

Nån här som redan bestämt sin meny?
Enkelt, avancerat?
3-rätters eller inte? 

 

Här kommer nu mina bästa tips på 12 förräter, 12 varmrätter och 12 desserter. Klicka på respektive bild för att komma till recepten.

 

FÖRRÄTTER / TILLTUGG

räkcocktail_recept  tunnbrödssnittar_rökt_kött_rådjur_pepparrot  laxröra_snapsglas_kallrökt_lax_påskmat_tilltugg
Tunnbrödskorgar med räkor.
Tunnbrödssnittar med rökt kött och färskost.
Laxröra i snapsglas.

 

laxsnittar_najadlax_laxröra_nyårsbuffé_plockmat  parmesanchips_fänkålsdipp_salamichips  svampfyllda_tarteletter
Smördegsstjärnor med laxröra.
Parmesan och salamichips med fänkålsdipp.
Svampfyllda tarteletter.

 

äggrulle  krustader_fyllningar_tips  prinskorv_inbakad_smördeg_plockmat
Äggrulle med bacon och ost.
12 olika fyllningar till krustader.
Piffad prinskorv till barnen.

 

parmarullar_parmasnittar_mozarella_tunnbrödssnittar  ost_chilisnittar  parmesan_tortellini
Parmarullar med pesto, mozzarella och soltorkade tomater.
Ost och chilisnittar med honungsdipp.
Friterade tortellini med sweet chilisås.

 

VARMRÄTTER 

file_mingon_black_and_white  plankstek_kryddburken  helstekt_fläskytterfile_rostade_rotfrukter_örtsås
Filé mignon Black n White med Jacksonpotatis.
Plankstek med kyckling.
Helstekt fläskytterfile med örtagårdssås och ugnsrostade rotfrukter.

 

entrecote_varmrätt  pulled_pork_pitabröd_per_morberg  röding
Saltbakad entrecote.
Pulled pork i pita med tillbehör.
Helstekt röding med citronsås.

 

ryggbiff_rödvinssås_recept  fläskfilé_kebab_wraps_rulle  tjälknöl_recept
Ryggbiff med rödvinssås.
Fläskfilérulle med vitlökssås.
Tjälknöl.

 

grillad_lammsadel_potatissallad_örter  baconlindad_fylld_fläskfile  fläskfile_smördegsinbakad_smördeg_ädelost
Grillad lammsadel med örtig potatissallad.
Ostfylld och baconlindad fläskfilé.
Smördegsinbakad fläskfilé.

 

DESSERTER

äppeltarte_vaniljglass  chokladsås  portionsformar_glasstårta_digestivekex_glass
Glaserade äppeltarte.
Vaniljglass med vita harens chokladsås.
Digestive-glasstårtor.

 

godaste_kladdkaka_kladdig_kaka  schweizernötstårta_recept_nötbotten_choklad  tosca_toscapäron_recept_toscasmet_dessert_päron
Kladdkaka med mandel och flingsalt.
Schweizernöttårta.
Toscapäron med vaniljglass.

 

cheesecake_recept  chokladmousse_ljus_mörk  pannacotta_lakrits_lakritspannacotta
Frusen cheesecake.
Vit och mörk chokladmousse.
Lakritspannacotta med jordgubb.

 

gino_efterrätt  pavlova_recept  zuleikatårta
Gino – frukt, gratinerad med vit choklad.
Pavlova.
Zuleikatårta.

 

 

 

12 förrätter, 12 varmrätter och 12 desserter till nyår!

nyår_skumpa_skåla
Nä, det är inte så att vi ska äta så mycket som tolv rätter av varje, jag tänkte bara ge mina bästa tips från arkivet så ni får lite inspiration till nyårsmaten! 😛 Vi har inte riktigt bestämt vad det blir här hemma. Det pratas om oxfilé och nån annan vill grilla och själv är jag lite inne på en smörgåstårta i vanlig ordning… 😉 Vi får se vad det blir, kanske ett hopplock av allt?! Nu ska jag jobba i tre dar i alla fall sen vid lunch på onsdag har jag nog tänkt ut något.

 

Nån här som redan bestämt sin meny?
Enkelt, avancerat?
3-rätters eller inte? 

 

Här kommer nu mina bästa tips på 12 förräter, 12 varmrätter och 12 desserter. Klicka på respektive bild för att komma till recepten.

 

FÖRRÄTTER / TILLTUGG

räkcocktail_recept  tunnbrödssnittar_rökt_kött_rådjur_pepparrot  laxröra_snapsglas_kallrökt_lax_påskmat_tilltugg
Tunnbrödskorgar med räkor.
Tunnbrödssnittar med rökt kött och färskost.
Laxröra i snapsglas.

 

laxsnittar_najadlax_laxröra_nyårsbuffé_plockmat  parmesanchips_fänkålsdipp_salamichips  svampfyllda_tarteletter
Smördegsstjärnor med laxröra.
Parmesan och salamichips med fänkålsdipp.
Svampfyllda tarteletter.

 

äggrulle  krustader_fyllningar_tips  prinskorv_inbakad_smördeg_plockmat
Äggrulle med bacon och ost.
12 olika fyllningar till krustader.
Piffad prinskorv till barnen.

 

parmarullar_parmasnittar_mozarella_tunnbrödssnittar  ost_chilisnittar  parmesan_tortellini
Parmarullar med pesto, mozzarella och soltorkade tomater.
Ost och chilisnittar med honungsdipp.
Friterade tortellini med sweet chilisås.

 

VARMRÄTTER 

file_mingon_black_and_white  plankstek_kryddburken  helstekt_fläskytterfile_rostade_rotfrukter_örtsås
Filé mignon Black n White med Jacksonpotatis.
Plankstek med kyckling.
Helstekt fläskytterfile med örtagårdssås och ugnsrostade rotfrukter.

 

entrecote_varmrätt  pulled_pork_pitabröd_per_morberg  röding
Saltbakad entrecote.
Pulled pork i pita med tillbehör.
Helstekt röding med citronsås.

 

ryggbiff_rödvinssås_recept  fläskfilé_kebab_wraps_rulle  tjälknöl_recept
Ryggbiff med rödvinssås.
Fläskfilérulle med vitlökssås.
Tjälknöl.

 

grillad_lammsadel_potatissallad_örter  baconlindad_fylld_fläskfile  fläskfile_smördegsinbakad_smördeg_ädelost
Grillad lammsadel med örtig potatissallad.
Ostfylld och baconlindad fläskfilé.
Smördegsinbakad fläskfilé.

 

DESSERTER

äppeltarte_vaniljglass  chokladsås  portionsformar_glasstårta_digestivekex_glass
Glaserade äppeltarte.
Vaniljglass med vita harens chokladsås.
Digestive-glasstårtor.

 

godaste_kladdkaka_kladdig_kaka  schweizernötstårta_recept_nötbotten_choklad  tosca_toscapäron_recept_toscasmet_dessert_päron
Kladdkaka med mandel och flingsalt.
Schweizernöttårta.
Toscapäron med vaniljglass.

 

cheesecake_recept  chokladmousse_ljus_mörk  pannacotta_lakrits_lakritspannacotta
Frusen cheesecake.
Vit och mörk chokladmousse.
Lakritspannacotta med jordgubb.

 

gino_efterrätt  pavlova_recept  zuleikatårta
Gino – frukt, gratinerad med vit choklad.
Pavlova.
Zuleikatårta.

 

 

 

Äppel-krabbelurer

äppelkrabbelurer
Hej på er! Då var vi i mitten på veckan igen och i morse fick jag en skööön sovmorgon då barnen har höstlov och jag inte börjar jobba förrän 14.00. Joline följde med Nicke tidigt då hon ska hjälpa till att vara flyttgubbe idag medan Max och jag har grejar här hemma och stekt äppel-krabbelurer till frukost. Inte fy skam. Det är så galet goda ju! 😛

 

Jag kokade äppelmos till söndagssteken i helgen och använde det i krabbelur-smeten. I vanliga fall brukar jag ha banan i men eftersom vi har så mycket äpplen så får man ta vara på dom på alla möjliga sätt nu. Nästa gång ska jag riva ner äpple i smeten men här blev det som sagt äppelmos. Prova er fram vilket ni gillar bäst. Nu ska jag fixa månadens räkning sen iväg o jobba… Och SEN – ledig till måndag eftermiddag. 😉  Ha en fin dag allihopa.

 

ca 20 st
Det här behöver du :
4 ägg
1½ dl strösocker
2,5 dl mjölk
6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
1½ dl äppelmos alt. rivet äpple

 

GÖR SÅHÄR :
Vispa ägg och socker för hand till en jämn smet. Blanda ner övriga ingredienser. Rör om tills smeten är jämn och slät. Klicka ut små plättar i stekpannan &  stek i smör  på medelvärme. Vänd i socker blandat med kanel. Servera.

 

mellanmål_krabbelurer_skrabbelucker_äppelkrabbelurer_recept

 

krabbelurer_recept_äpple_äppelmos

 

krabbelurer_äpple_skrabbelucker_plättar_mellanmål_äppelmos_recept