Knäckig, smulig blåbärspaj


Blåbär, blåbär, blåbär! De absolut godaste bären till alla slags dessertpajer enligt mig. Plockade mycket blåbär, lingon och hjortron med farmor och farfar i Norrland när jag var liten men väldigt sällan numera. Det är bara fööööör tråkigt och inte finns de i de såna mängder här nere på ön som i norrlandsskogarna där man fyllde en 10-liters-hink på nolltid! 😊 Här finns det mer mygg än blåbär… 

Idag köper jag frysta blåbär på ICA men i all hast till pajbaket tar jag såklart FEL paket.  

Odlade blåbär, dom stora, osmakliga som är som vindruvor inuti är helt fel… Dom är fina att dekorera med men dom smakar ingenting och i en paj ska det smaka blåbär.   Gjorde felet på jobbet sist o köpte sen nya o bakade två mindre pajer enligt samma recept. 

 

Det här behöver du :

2 pkt frysta blåbär

2 msk potatismjöl

150 gram smör

2 dl havregryn

2 dl vetemjöl

1½ dl strösocker

½ dl ljus sirap

1 msk vaniljsocker

 

GÖR SÅHÄR : 

Häll blåbären (frysta eller tinade spelar ingen roll) i en rund spring eller två mindre formar. Rör ut blåbären med potatismjöl. Blanda resten av ingredienserna och smula över. Grädda ca 30 minuter i 175 grader. 

 

 

Nu blir det bildregn!


Man kan undra vad som hände med vädret efter påskhelgen men förmodligen bara helt vanligt aprilaväder och inget annat. Lite komiskt är det när det ena minuten är strålande sol och blå himmel och nästa, grått o mulet o stora snöflingor som singlar ner. Är helt säker på att våren kommer en vacker dag i alla fall och att den stannar längre än några minuter åt gången. Alla vackra vårblommor har i alla fall tittat upp och blåsippeskogen verkligen lyser som ett lila hav. 


Har haft lite bloggtorka på sistone med allt som det inneburit och lilla bus-Bronco som nu fyllt halvåret och väger 30kg, (?!?!!) han tar också upp sin tid. ;-P 
Att ladda batteri o energi är viktigt och jag är en sån som inte kan skriva per automatik eller beställning. Jo, i vissa fall men då har jag framförhållning och ett planerat upplägg men rent spontant måste jag ha en känsla och kan varken fota, skriva eller leverera just för sakens skull. 

Har varit skönt ändå att ”bara” arbetat bakom kulisserna ett tag så jag tänkte nu summera sista tiden med allt möjligt och dessutom i en salig blandning. 

Dessa underbara tulpaner är mina favoriter, nån som vet namnet på dom? Ser nästan ut som pioner som nån skrev tidigare. 

Många tårtor har det blivit också. Här en rejäl en till Nickes chef som fyllde 60år. 

Sen var det Nickes egen tur att ta med sig tårta till jobbet då han fyllde år. 

Frukost-tårtan innan jobbet! 😊 

Och en liten stubbe med rostbiff efter jobbet! 

Ja, det blev mycket tårta där ett tag. 

Påsken, ledighet och god mat stod sen på agendan. 

Påskbuffé på själva påskafton. 

Och några små rulltårtsbakelser. 

Hittade en så fin plåthöna (eller tupp) på ÖNSKA som jag inte kunde motstå. Den fick pryda påskköket. 

Och lilla, lila ankan! …JA – jag älskar lila! 

Påskägg till mannen med lite gott o blandat.  Emaljmuggar med Pippi Långstrump är bara sååå fina så han fick en sån också att dricka morgonkaffet i. 😊 

Prämiäröppning på Pappa Blå blev det också och jag hann bara få en bild på Jolines tallrik med deras caesarsallad som fick med beröm godkänt! 

Sen har jag mitt andra ”lilla” projekt här hemma. En koloss till möbel jag köpte för ett par veckor sen som verkligen väger bly… Ett gammalt varuskåp från 1930-talet som ska bli lite tillfixad med ny belysning och självklart fyllas med nostalgi-godis innan det får flytta in i köket. 

Nu önskar jag er alla en underbar fredag och trevlig helg! ❤ 

Wienerlängd med vanilj och björnbär

Kikar in och tipsar om en supersnabbt och enkelt fikabröd som blir otroligt gott!  Wienerlängd, bakat på färdig smördeg med rårörda björnbär och vaniljkräm. 

Gott till eftermiddagsfikat och en kopp kaffe. 

 

Det här behöver du : 

1 förp färdigkavlad smördeg

100 gram frysta björnbär 

0,5 dl strösocker

2 dl vaniljkräm 

Florsocker + vatten 

 

GÖR SÅHÄR : 

Tina björnbären och rårör med sockret tills det löst sig. Vispa ihop vaniljkräm av marsanoulver och mjölk, lite tjockare i konsistens än till sås. Rulla ut den färdigkavlade smördegsbotten och gör ett tre-slag. Bred ut björnbärssylten och vaniljkrämen i mitten. Grädda i 15-20 minuter, 200 grader tills den fått fin färg. 

Låt svalna. Rör ihop florsocker och vatten och ringla över wienerlängden i mitten. Skär upp i snittar. 

  

Nyttig chokladmousse med avokado och banan

image

Hej på er! Nu har jag testat ännu ett gott recept på sötsaker. Då jag tycker om att experimentera och testa nya, nyttiga recept i köket så var detta ett måste för mig som är galen i choklad. Jag kikade runt och hittade ett recept på chokladmousse med avokado på Åse’s blogg 56kilo. Hon lägger upp goda, nyttiga LCHF-recept som är värda att prova.

Jag ökade dock mängden kakao och la till banan i receptet. Detta är något man måste testa. Jag personligen tyckte detta var godare än vanlig chokladmousse och vem kan motstå en len, nyttig och god dessert med mycket chokladsmak? /Joline

 
Det här behöver du:

2 mogna avokado

1 banan

1 – 2 dl kakao av fin kvalitè

2 msk honung

0,5 dl mjölk

 
GÖR SÅHÄR:

Kör avokado och banan i matbredare med kniv tills det blir helt slätt utan klumpar. Tillsätt sedan kakao, honung och mjölk och mixa len. Om du inte vill ha en lika stark chokladsmak så minska endast mängden kakao.

Mjuk äppelkaka i långpanna

{"torchEnabled":true,"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.0192463835093637,"customExposureMode":1,"whiteBalanceProgram":0,"extendedExposure":false,"focusMode":1}

Skördefesten har varit galet stor här på ön i år. Massor, massor med folk – det är verkligen jättekul! Självklart var vi ute ett par rundor och tittade, provsmakade och fyndade hem en massa gott. Inlägg om det kommer så snart jag orkar sätta mig vid datorn o ladda in alla bilder. Just nu befinner jag mig i sängen med panodil, varm fanta och dubbla täcken. Feber o rejäl hosta så det blir ett inlägg från mobilen idag.

 

Våra  äppelträd här hemma verkligen dignar av stora röda äpplen. Joline plockade in ett gäng häromdan (jag brukar låta dom sitta till första frostknäppen innan jag plockar in och förvarar allihop). En supergod mjuk äppelkaka från ett tidigare recept som hon har modifierat lite.

 

ca 8 – 10 port (liten långpanna ca 30*40)

Det här behöver du :

3-4 stora äpplen

3 msk strösocker

2 msk kanel

1 msk vaniljsocker

—–

150 gram smör (rumsvarmt)

2 dl strösocker

3 ägg

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

½ dl mjölk

 

GÖR SÅHÄR :

Ställ fram smöret i god tid så det blir rumsvarmt. Skala och skär äpplena i bitar. Lägg i en bunke och vänd runt med socker, kanel och vaniljsocker. Vänd runt noga och låt dom gärna få marinera en stund. Det går bra att förbereda på morgonen och sedan baka kakan på em/kvällen.

Vispa sen smöret tillsammans med strösocker så det blir vitt och luftigt. Tillsätt äggen, ett i tagen och vispa till en slät smet. Vänd ner mjölet blandat med bakpulver och sist av allt mjölken. Rör, inte vispa. Häll smeten i en långpanna ca 30*40. Vill du använda en större som ugnsplåt, dubbla receptet. Fördela äpplena ovanpå och häll även över vätskan från äpplena som blivit. Grädda i 175 grader ca 35 – 40 min.

 

På toppen :
Florsocker

 

appelkaka_joline_recept_mjuk_kaka_skordefest_applen_godaste_tips_langpanna

Kaka är färdiggräddad efter ca 35 – 40 minuter i 175 grader.

 

{"torchEnabled":true,"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.08507339557143645,"customExposureMode":1,"whiteBalanceProgram":0,"extendedExposure":false,"focusMode":1}

Pudra över florsocker och servera precis som den är. Otroligt saftig och bara sååå försvinnande god så jag hann inte mer än få ett litet hörn av en smakbit så var det slut… Haha!! 😛

Banoffeepaj med dulce de leche

joline_fodelsedag_ojkroken_oland_presenter_kryddburken_banoffeepaj_bananpaj_digestive_dulce_del_leche_karamelliserad_mjolk

Jolines val av dessert till sin födelsedag blev banoffeepaj! Galet god, och galet söt. Behövs bara en liten bit och gärna till er stark kopp kaffe. 😉

 

Det här behöver du

1 burk karamelliserad mjölk – dulche de leche

200 gram digestivekex

150 gram smör

3 skivade bananer

2 dl vispgrädde

1 dubbeldajm eller annan choklad

 

GÖR SÅHÄR :

Krossa digestivekexen i mixer eller för hand med kavel & påse. Smält smöret och blanda ihop med digestive. Tryck ut smulorna i botten på en rund form med löstagbara kanter (ca 28 cm diam). Tryck till rejält över hela så den blir riktigt kompakt så smular den inte sönder när man skär i den sen.Grädda ca 10 – 12 minuter i 175 grader. Ta ut och låt svalna.

När burken kokat i 2 timmar, spola kallt vatten i kastrullen och låt den stå så och svalna ordentligt.

Bred ut dulce de leche över bottnen. Skiva 3 bananer och fördela ovanpå. Täck med ett lager grädde. Ställ in i kylen ca en halvtimme eller mer så allt ”sätter sig”. Toppa sedan före servering med choklad, riven eller hyvlad eller små bitar. Jag ringlade även över chokladsås.

 

joline_fodelsedag_ojkroken_oland_pbanoffepaj

Äppelpaj med hallon och knäckig topping

äppelpaj_hallonpaj_hallon_äpplen_recept_tips_dessert_godaste_pajen_efterrätt_nyskördade_pajdeg_gott_topping_knäckig

Årets första äppelpaj från våra egna äpplen är här! Ett rent experiment till recept men alltid lika roligt att utmana sig själv. Det är hösten som gör debut när äppelträdens frukt blir rödare och det närmar sig skörd och framförallt skördefest! Den absolut bästa tiden på hela året här på Öland.

Den svalare vinden, stämningen med mörker, brinnande marschaller, färgsprakande pumpor som lyser upp och ön väcks åter till liv igen efter sommarens turistinvasion. En behagligare invasion enligt mig då fokus inte ligger på att maximera dygnets alla semestertimmar i ett rasande kaos mellan badstrand, husvagn, gågata, snabbköp och tändvätske-osande grillar!

Skördefest är mer livsnjutande och trots att öbefolkningen blir större än midsommarhelgen och trafiken återigen står still i ett galet myller så känns det på nåt vis mer rofyllt. Folk njuter mer av en weekend än försöker ”hinna med” med semesterns alla måste och man tar det som det kommer. Det är galet, roligt, gemytligt och tiden jag älskar bäst! Har ni aldrig varit här på Ölands skördefest så boka in helgen och kom hit, kanske ses vi! 😛

Nu kommer här mitt improviserade recept på årets första äppelpaj som jag bakat in både hallon, äppelmos och en knäckig topping i. Jag hoppas ni provar för jag garanterar er nu efter provsmakning att den blev riktigt god!

 

Det här behöver du : 

1 sats pajdeg : 

125 gram smör

3 dl vetemjöl

1 msk strösocker

2 msk kallt vatten

 

GÖR SÅHÄR : 

Mät upp smör & vetemjöl i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna. Nyp snabbt ihop degen till en boll. Låt stå kallt i kylskåpet minst en halvtimme.

 

Fyllning : 

3 äpplen

2 dl frysta hallon

2 msk potatismjöl

2 msk strösocker

1 dl äppelmos (gärna hemmagjord

 

Topping : 

3 msk rumsvarmt smör

2 dl havregryn

2 msk vetemjöl

2 msk ljus sirap

1 msk mandelspån

 

GÖR SÅHÄR : 

Förbered pajdegen och låt stå kall i kylen medans du förbereder fyllning och topping.

Skala och tärna tre äpplen, blanda med frysta hallon, potatismjöl, socker och äppelmos. Rör ihop ingredienserna till toppingen i en separat skål.

Kavla ut pajdegen och klä en rund ugnsform. Förgrädda ca 10 minuter i 175 grader. Ta ut och häll i fyllningen. Smula över toppingen, samt mandelspån. Grädda i ca 45 minuter eller till fyllningen bubblar och toppingen fått fin färg.

 

äppelpaj_hallonpaj_hallon_äpplen_recept_tips_dessert_godaste_pajen_efterrätt_nyskördade_pajdeg_gott

Fyllningen. Äppelbitar, hallon, socker, potatismjöl och äppelmos.

 

äppelpaj_hallonpaj_hallon_äpplen_recept_tips_dessert_godaste_pajen_efterrätt_nyskördade_pajdeg_gott_fyllning

Fyllningen är i. Bara smula över topping och mandelspån.

 

äppelpaj_hallonpaj_hallon_äpplen_recept_tips_dessert_godaste_pajen_efterrätt_nyskördade_pajdeg_gott_topping_crumble

Redo för gräddning.

 

äppelpaj_hallonpaj_hallon_äpplen_recept_tips_dessert_godaste_pajen_efterrätt_nyskördade_pajdeg_gott_knäckig_crumble

Färdig att avnjutas!

 

Snabba bananplättar med bara 3 ingredienser

bananplättar_enkelet_billigt_nyttigt_recept_banan

Ytterligare ett tips från Joline! – FRUKOST!

 

Blanda ihop dessa tre ingredienser och stek som  plättar. Servera med blåbär, skivad banan och lite honung. Woooilaa! 😛 Hon har gjort det igen! Supergott, enkelt och lite nyttigare än vanliga plättar.

 

Det här behöver du :

1,5 dl havregryn

1 banan

2 ägg

GÖR SÅHÄR : 

 

Blanda ingredienserna i en skål. Mixa med stavmixer. Klicka ut smeten i het stekpanna och stek på bägge sidor tills de rest sig något och fått fin färg. Servera med banan, blåbär och flytande honung.

Seg blåbärskaka som du snabbt rör ihop i en kastrull


Har ni varit och plockat några blåbär i skogen än? Jag tycker det är så in i nordens tråkigt att plocka just bär! Hela min barndom var stundtals ett evigt rännande och plockande i skogen. 10-litershinkarna trängdes proppfulla i bagageutrymmet med blåbär, lingon och hjortron och de fanns ingen hejd! 😛 Farmor o farfar var flitigast och frysen fylldes full av bär i avklippta mjölkpaket och det ena bakverket efter det andra staplades i fryslådor. 

Sååå gott det var att vara hos farmor, men inte lika kul att ranta runt i skogen o bli fullkomligt ihjälbiten av knott och mygg och de enda blåbären smakade när man skulle pilla i sig några var djungelolja man hade på fingrarna… Haha!!! 
Jag plockar mina blåbär ur frysdisken på ICA numera… 😉 

Ett mycket enkel recept av ett paket frysta blåbär är denna mjuka och sega kaka. Allt rörs ihop i en kastrull, väldigt smidigt och inget vispande. Kakan blir gudomligt god dessutom! 

 
Det här behöver du :

100 gram smör

3 ägg 

3 dl strösocker 

3 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker 

250 gram frysta blåbär 

 

GÖR SÅHÄR : 

Smält smöret i en rymlig kastrull på låg värme och låt svalna. Rör ner resten av ingredienserna utom blåbären. Smörj och bröa en rund springform och fördela smeten där i. Toppa med blåbär. Det går lika bra med frysta som med färska. Dessa var frysta, odlade blåbär som är lite större. Grädda i 30 -35 min i 175 grader tills kakan är gyllenbrun. 

Servera med vaniljsås eller en kula glass. 

Formen smorde jag och bröade med kokosflingor. 

 

Efter ca 35 min är kakan gyllene och fin.

  

Pudra över florsocker. 

 

Skär upp i bitar. 

 

Servera med vaniljsås! 

 

Somrig glass och marängtårta med jordgubbar, hallon och polkasås

Sommarens tårtor tröttnar man då aldrig på. Att sitta ute i skuggan under parasollet och njuta av en riktigt god glasstårta som denna med marängbottnar, bär och syrlig polkasås är verkligen lyx! Det blev Max födelsedagstårta då han nyss har fyllt 16år. Galet god och väldigt enkel att montera ihop. 

En förpackning marängbottnar fylld med vaniljglass, jordgubbar och hallon. Toppad med desamma samt polkasås. Ica har en som är riktigt god, prova den om ni inte gjort det tidigare. Ha en fin dag allihopa. 😛