Glutenfri bakelse
Den här kakan på mald mandel och sesamfrön blir mycket saftig och god, prova den gärna till fredagsmyset eller som en dessert till helgmiddagen.
Det är en av de godaste, glutenfria kakor jag hittat på härinne på bloggen sen starten 2009.
Kakan blir så pass fast att den går att dela och använda som tårtbotten, perfekt att ta till när det vankas kalas.
Det är bara att dubbla receptet så blir det en hög och fin tårtbotten som kan delas i tre bottnar.
Grädda den då i en form med löstagbar kant och lite längre så den blir fast, låt gärna kallna i kylen innan du delar den med en vass kniv.
Jag gjorde en drottningsylt på lika delar blåbär och hallon, ett mycket syrligt och fräscht tillbehör till kakan.
Ge bären ett snabbt uppkok och rör ner lite pressad citron/lime och sötning om du vill, låt kallna.
Mjuk mandelkaka
2½ dl mandelmjöl
2 dl grädde/kokosgrädde
2 ägg
2 msk valfri sötning
1 dl sesamfrön
1 tsk psyllumhusk
½ krm vaniljpulver
½ krm salt
1 msk smält smör/kokosolja till formen
Blanda mandelmjöl med sesamfrön, psylliumhusk, vaniljpulver och salt, rör ner grädden.
Vispa äggen fluffigt med vald sötning och rör ner i smeten.
Smörj en ugnsform och häll i mandelsmeten, grädda mitt i ugnen på 175° i 30 minuter.
Låt kakan svalna och servera med vispad grädde och sylt.
Tål du inte mandelmjöl så kan du byt ut det mot samma mängd pumpafrömjöl.
Fler av mina glutenfria och sockerfria bakverk hittar du i kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.