Kladdkakans dag
Förra helgen var jag bjuden på kalas hos min systerson och hans fina familj. De är mycket roade av matlagning och bakning, så det serveras alltid något riktigt läckert.
De bakar alltid något som även jag kan äta, den här gången en alldeles underbart god chokladkladdkaka.
Den gick hem även hos barnen, min systerdotterdotter på 4 år sa hänfört: Det här var den godaste tårta jag ätit…
Det är inte ofta jag delar med mig av recept som inte är mina egna. Men idag gör jag ett undantag.
Det är visst kladdkakans dag idag, så då passar det ju fint med en nyttigare variant än de flesta man hittar på nätet och i kokböcker.
På söndag är det ju dessutom Fars dag, så ett bakrecept som det här kan passa fint även då.
Receptet kommer från boken Smarta sötsaker : utan socker, gluten och mjölk av Ulrika Hoffer.
Det märks när man tittar på topplistorna över sålda böcker att det är väldigt populärt att baka utan socker och gluten idag.
Själv hade jag den stora äran att få bidra med recept som passar barn (och vuxna) till Ann Fernholms nya bok, Det sötaste vi har : om socker och växande kroppar.
Du får idag receptet precis som det är direkt ifrån boken Smarta sötsaker.
Du som äter LCHF kan förstås minska på dadlarna och använda kokosnötmjöl istället för bovetemjöl om du vill.
Ändra då mjölmängden från 2 dl bovetemjöl till 1 dl kokosnötmjöl, annars blir kakan lätt torr.
Minska även dadlarna till hälften och öka på kokosoljan till det dubbla istället, så får du till en kaka med mindre kolhydrater och mer fett.
Jag ska testa att baka den här kakan till jul med torkade aprikoser. Det tror jag kan bli riktigt gott, jag gillar dem bättre än dadlar.
Chokladmoussen till toppingen kan du söta med banan istället för honung om du vill eller ta nån annan sötning.
Chocolate Chai Mudcake 10-12 bitar
3 dl dadlar utan kärna
2 dl vatten
1½ dl mandel eller hasselnötter
1 dl kokosolja
2 tsk malen ingefära
2 tsk malen kardemumma
2 tsk malen kanel
1 msk bakpulver
2 dl bovetemjöl eller rårismjöl
3 msk kakao
2 äggulor
3 dl kokosmjölk
4 äggvitor
Sätt ugnen på 175 grader. Koka dadlar och vatten på svag värme tills det blir en grötaktig massa, i cirka en kvart.
Mixa nötterna till mjöl, i med dadlarna, kokosoljan, kryddor, bakpulver, mjöl, kakao och äggulor.
Kör på full effekt och tillsätt kokosmjölken lite i taget. Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd ner i smeten.
Fördela smeten i en springform och grädda mitt i ugnen, i ca 50 minuter.
Chokladmousse till topping
2 mogna avokador
½-1 dl kakao
2 msk honung
2 dl vatten
Valfritt: 2 dadlar utan kärna
Mixa tålmodigt, gärna med stavmixer, tills du har en fluffig och slät mousse. Späd eventuellt med lite mera vatten.