Populärt LCHF-bröd
Dagens recept är det absolut godaste bröd jag bakat sen jag gick över till en glutenfri lågkolhydratkost för 5½ år sen.
Det här valnötsbrödet hittade jag på till min senaste kokbok Långkok för LCHF och Paleo.
Äppelcidervinägern ger brödet en smak av surdegsbröd, det enda bröd jag saknat sen jag började äta helt glutenfritt.
Jag publicerade det här receptet i vintras inne på Kostdoktorns Forum, det har sen dess visats över 8000 gånger. Så visst finns det ett sug efter bra brödrecept utan gluten och med få kolhydrater.
Tyvärr finns ju inte så många bra glutenfria lågkolhydratbröd på marknaden idag, mycket beroende på att de är betydligt dyrare att baka än traditionella bröd gjorda på billigt mjöl.
Jag har ju sen tidigare ett samarbete med Huså Bröd som bakar Spröda frökex efter min receptidé.
Det vore roligt att få ut även det här på marknaden, så att det finns goda alternativ både på den hårda och mjuka brödsidan.
Hade ett möte med Karin Moberg, grundaren av det glutenfria bageriet Friends of Adam nu i somras.
Brödet väckte intresse, men jag har inte fått nåt besked än om de tänker ta upp det i sin produktion. Det är bara att hålla tummarna och hoppas :)
Vill du så får du gärna skriva till dem och visa att det finns ett stort intresse för ett bra LCHF-bröd, här är bageriets kontaktsida.
För tips på varma och goda drycker till brödet, titta in på min blogg på Kostrådgivarna.se idag.
Valnötsbröd
6 ägg
250 g kesella
150 g valnötter
100 g smör
2 dl mandelmjöl
2 dl pofiber
½ dl fiberhusk
½ dl linfrön
3 msk brödkryddor
2 msk äppelcidervinäger
2 tsk bakpulver
ca 1-1½ tsk salt
Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en avlång bakform på 1½ liter väl. Krossa valnötterna grovt i en mortel eller hacka dem. Smält smöret tillsammans med brödkryddorna och låt det svalna.
En del tycker att det blir för markant kryddsmak med 3 msk, så du får testa dig fram hur mycket du vill ha.
Blanda nötter och alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt. Vispa äggen tjockt och rör ner kesella, vinäger och smör.
Blanda så ner det torra med elvispen på låg effekt. Rör om väl och smaka av om du vill ha mer salt. Häll över smeten i brödformen med hjälp av en slickepott, tryck till på ytan så smeten blir jämnt fördelad.
Blöt handen i kallt vatten och jämna till ytan så den blir slät. Täck med aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter. Ta av folien och grädda 45 minuter till.
Låt svalna en stund i formen och ta sen ur brödet och låt det kallna på galler utan bakduk så behålls den knapriga ytan. Skär brödet i skivor när det kallnat helt. Lösfrys skivorna och ta fram eftersom, tina gärna i brödrost så blir det som nybakat.
Signaturen Majabella har inne på Kostdoktorns Forum varit vänlig att räkna ut kolhydrathalten i brödet för dem som är nyfikna på det. Så här skriver hon:
”Nu har jag räknat, jag använde 6 riktigt stora ägg, har vägt pofiber till 32g per dl och mandelmjöl till 50g per dl. Hela brödet vägde 1060 g efter gräddningen och det verkar gå att få ut ungefär 20-22 skivor.
Jag har summerat mängden kolhydrater till 44 g totalt, vilket betyder ca 2 g per skiva.
Dessa värden har jag utgått ifrån avseende x gram kolhydrater per 100g:”
Ägg: 0,3g
Kesella: 3g
Valnötter: 13,5g
Mandelmjöl: 5g
Pofiber: 12g
Äppelcidervinäger: 7g
Om du klickar på bilden nedan så hittar du alla mina kokböcker hos Adlibris.
I maj kommer Grillmat LCHF ut på engelska och LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo släpps i augusti.
Här en länk så du kan läsa mer om böckerna på mitt förlag i New York, Skyhorse Publishing. Här kan du bevaka dem på Amazon.com.
Grillmat och Långkok på engelska finns också för bevakning hos Adlibris, vet tyvärr inte varför de inte lagt upp LCHF för seniorer än.
Just det här receptet från Långkok har jag fått göra om till översättningen, då Pofiber bara finns i Sverige.