Picklad blomkål, lättlagat tillbehör till sommarmaten

Mellan hägg och syren

Tänk att sommaren äntligen börjat visa sig, här i Stockholm är vi just nu inne i den vackraste perioden mellan hägg och syren.

Den tid som skomakaren brukade ta semester, han hade minsann inte lång tid på sig att njuta av sin ledighet.

Något som jag däremot tänkt mig att göra hela den här sommaren.

I år blir det första gången på 10 år som jag inte håller på med något nytt kokboksprojekt eller något samarbete som handlar om mat t ex frökex, bönchips, kombucha, långkokningspåsen Wonderbag och hjälp till uppstarten av flera olika restaurangverksamheter, bland andra Ecocaféet 2Inspire i Östersund.

Det ska verkligen bli skönt att bara vara, även om alla sju kokböckerna (plus några till kokbokssamarbeten) varit otroligt roliga att göra.

Kan vara en bild av Birgitta Höglund och utomhus

Här ovan ser du en bild på mig från Storhogna, där kommer det helt säkert att bli några turer i sommar med, härligt efter att ha varit storstadsbo i snart 1½ år, längtan till fjällen och skogen är stor.

Att fjällvandra var under många år en omöjlighet för mig, så du må tro att jag njuter när jag kan vara ute i fjällnaturen.

Igår tog jag min första vaccinspruta mot Covid-19, känns bra inför resan upp till Jämtland.

Det ska bli så härligt att ha balkong med blommor och fjällutsikt igen, när vi levt så länge utan.

Idag får du receptet på picklad blomkål från min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

I den boken, den första som jag fotograferade själv, berättar jag hela min hälsoresa och hur naturlig mat hjälpt mig väldigt mycket på vägen till just ett friskare liv.

Syrlig blomkål med citron och rosépeppar

1 liter små blomkålsbuketter

5 dl kokande vatten till förvällning

Ättikslag:

5 dl vatten

1 dl ättikssprit 12%

1–1½ msk salt

1 ekologisk citron

2 msk rosépeppar

Lägg blomkålen i en bunke, slå över det kokande vattnet och låt stå i en minut. Häll blomkålen i ett durkslag och spola en stund i kallt vatten.

Blanda ihop ättikslagen, tvätta och skiva citronen tunt och blanda med blomkålen. Häll upp på en ren burk, se till så att lagen täcker blomkålen.

Tips: Jag har gjort den här inläggningen mild så blomkålssmaken kommer fram mer, den passar då även barnen bättre.

Blomkålen håller sig ett par veckor i kylen. Vill du ha en mer hållbar inläggning, tillsätt då mer ättikssprit, salt och eventuellt valfri sötning.

I länkarna här nere hittar du alla mina kokböcker om du vill ha mer inspiration eller som en fin present till Studenten eller att ta med till sommarens middagar istället för en blomma.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Blåbärsrutor med godaste vaniljsåsen

Fredag och redan 1:a juni, Allan fyller 3 månader och vi väntar fikabesök om en stund, så jag rörde ihop dessa blåbärsrutor idag på morgonen. Man hinner mycket när man blir väckt tidigt!😉

Jag var iväg med Allan till veterinären igår där han fick sitt 3 månaders-vaccin. Han blev så trött efter resan och allt nytt på djurkliniken så han slocknade på köksgolvet redan vid sjutiden och sov sen till halv fem idag på morgonen. Då tassade han in i sovrummet och väckte mig med sin varma nos, så vi gick upp och började dagen tidigt.

Blåbärsrutorna är min farmor Eva-Majs recept och det är bland det godaste jag vet. Hon bakade dom ofta när jag var liten. Jättelätt att bara röra ihop i kastrull, ingen onödig disk och inget vispande.

Det här behöver du :

150 gram smör

4 dl strösocker

3 ägg

4 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

1 förp 250 gram frysta blåbär

GÖR SÅHÄR :

Smält smöret i en kastrull. Rör ner socker, ägg, vetemjöl och vaniljsocker. Häll smeten i en ugnsfast form med bakplåtspapper ca 25*40. Fördela bären ovanpå. Grädda i 45 – 50 minuter i 200 grader.

Vaniljsås :

5 dl grädde

2 tsk vaniljsocker

1 burk kondenserad mjölk

GÖR SÅHÄR :

Vispa grädden tillsammans med vaniljsocker. Rör ner en burk kondenserad mjölk.

Färdiggräddad. Skär upp i rutor, lägg i burk med tätslutande lock och förvara i kylskåp. Dom är allra godast riktigt kalla.

Vispa en 5:a grädde tillsammans med vaniljsocker. Rör ner en burk kondenserad mjölk. Klart! Och bara sååå god!

Fågelinfluensa i farten igen?

IMAG0672På nyheterna idag berättade man om en man som varit i Kina i december och inte varit i kontakt med fåglar ändå kommit hem till Kanada och nu avlidit i denna H5N1 variant.

Utan att vara varken läkare eller expert så grunnar jag över om inte återigen D vitaminet är det bästa skyddet mot all influensa?

Om man läser här på greenhealth så kan det verka så.

Vitamin D council är en sajt som alla som är lite intresserade av D vitamin och hälsa borde bokmärka och vid tillfällen studera, skriver just om Influensa generellt och D vitamin.

Så det kan finnas skäl att tro att höga nivåer av vitamin D i blodet är ett skydd mot alla sorters influensor även de här lite svårare så som svininfluensa och fågelinfluensa.

Även här kan man läsa om just detta att D vitamin är effektivare än influensavaccin.

Så är du en av alla dem som ska åka till Kina så se till att ha dina D vitamin nivåer där dom ska vara.
Jag föredrar HOLISTICS 5000IE

 

D3-vitamin effektivare än influensavaccin

 holistic d3skriver KOSTDEMOKRATI.  Alla minns väl hysterin med massvaccineringarna mot svininfluensan 2009…
Dr Jaan Suurküla startade en blogg 2009, efter att på nära håll följt den stora massvaccineringen i samband med svininfluensan. Han har själv en bakgrund som specialist i invärtesmedicin samt företagshälsovård. Ansvarade för vaccinering av utlandsresenärer vid ett svenskt storföretag och blev därigenom medveten om problemen med vacciner. Mångårigt intresse för alternativmedicin.

Klipper in viktiga delar från kostdemokrati:

Dr Suurküla har skrivit mycket om effekten av D3-vitamin i jämförelse med vaccinering. Han har gått igenom flera studier med D-vitamin och kommit fram till att intag av D-vitamin innebär ett betydligt större skydd mot virus, än vad en vaccinering gör.

Vidare, menar Jaan Suurküla att influensavaccinering bygger på en felaktig teori.

Citat från bloggen:

”Visserligen är det korrekt att injektion av avdödat eller försvagat virus stimulerar bildning av antikroppar mot viruset. Men det bildas inte rätt slags antikroppar för att effektivt motverka sjukdom.”

Eftersom influensan inträder i kroppen via slemhinnorna behöver man aktivera slemhinneantikropparna för att stoppa infektion. Injektionsvaccinering aktiverar inte dessa utan stimulerar bildning av blodantikroppar. I slemhinnorna förökar viruset sig tusentals gånger och når först sedan blodet. Då har antalet ökat till många miljoner och därvid räcker inte blodantikropparna för att stoppa dem.”

Sedan skriver team kostdemokrati en viktig kommentar som måste lyftas fram här:

”Vi kan lägga lägga till att det är också mycket billigare än vaccin och och vaccination och det är en hake. Det går ju inte att tjäna pengar på D-vitamin (går inte att ta patent på).

Den andra haken är att D-vitamin förebygger de flesta sjukdomar och det innebär en krympande marknad för vård- och läkemedelsindustrin. Således måste den av myndigheterna föreslagna doseringen reduceras till ett minimum och sedan gäller det att sätta tak på de preparat som säljs och helst varna för överdosering. Allra bäst är dock att tala tyst om alla fördelar.

Därför blir det inga kampanjer, ingen information och därför rekommenderar Livsmedelsverket en tiondel av den mängd D-vitamin som vi egentligen skulle behöva för att optimera vår hälsa. Allt enligt instruktioner från organisationer som styrs av kost- och läkemedelsindustrin, vilka försvarar sitt monopol och sina marknadsandelar.”

Så än en gång ät ditt D3- vitamin och se till att få i dig en rejäl dos året runt!
Ät minst 4000 IE7dagen gärna mer, varför inte ta en kapsel Holistics 5000IE varje dag året runt?

 

Fästingvaccinet – Ska vi vaccinera oss i alla lägen alltid?

fästingvaccin”Ska alla vaccinera sig alltid mot allting?”
Denna fråga har jag brottats med under några års tid nu… ibland tänker jag att vi människor vill ”vaccinera” oss mot allt… även mot livet…
Att leva innebär inte det alltid en risk att dö? En risk att bli sjuk? En risk att bli skadad? En risk att bli sårad? mm mm
Jag kan konstatera att leva då innebär LIVET just allt detta, det är liksom det som är Livet

Att leva livet är väl att släppa lite på att ”styra livet”, to go with the flow liksom…

Nu blev jag visst lite allmänt filosofisk…

Det jag egentligen vill komma fram till är att nu går ”reklamen” för att vi helst ska vaccinera med fästingvaccinet, dvs mot TBE .
Ibland kan det nytta att läsa på lite när propagandan går om ”folk vaccinera eder!”
En bra sida som bör bokmärkas är vaccin.me läs och sök på den alltid innan du överväger att vaccinera dig och därmed kan du göra de rätta överväganden och valen som gäller dig.
Ang. Fästingvaccinet skriver de:
”Under sommarhalvåret propageras det friskt för vaccin mot TBE, i folkmun ”fästingvaccin”. Det senaste decenniet har både fästingbussar och fästingbåtar åkt på vaccinationsturné i de värsta riskområdena – inte bara en, utan minst två gånger per säsong, för att säkerställa att alla får sina två grundvaccinationer mer eller mindre utanför husdörren.

Text: Linda Karlström / Artikeln publicerad i senaste Tf-bladet

Är detta verkligen nödvändigt? Innan vi tar oss en närmare titt på vaccinet och TBE, som står för tick-borne encephalitis (fästingburen hjärninflammation) vill jag klargöra det allra viktigaste.

Fästingvaccinet är ett vaccin som alla andra. Det består av en kemikalie- och viruscocktail som sprutas in direkt i kroppen, förbi alla naturliga skyddsbarriärer. Syftet är att provocera kroppen till att framställa antikroppar, som påstås skydda mot insjuknande i TBE.

Detta resonemang håller inte. Antikropparnas antal är inte avgörande för om vi blir sjuka eller inte. Hela vaccinationsteorin bygger på en tro som aldrig bevisats på ett vetenskapligt sätt. (1-3) Immunförsvaret är oerhört komplext och alla delar samspelar med varandra. Vill man ha en bättre kaka räcker det inte att dubblera mängden mjöl och spetsa härligheten med aluminium och formaldehyd.

Detta faktum torde räcka för att säga nej tack till vaccin, men låt oss ändå för skojs skull anta att vaccinet mot TBE är effektivt, det vill säga ger ett skydd mot fästingburen hjärninflammation. Är det då värt alla biverkningar?”
Läs mer HÄR

 

Bloggar etiketter: , ,

Utrota Polio
Mayen är en månad gammal och ligger i sin mammas famn där han får en dos poliovaccin.
Foto: © UNICEF/Brian Sokol
 
Förra året upptäcktes endast 650 fall av polio i världen. Det är inte många men bara några få fall gör att sjukdomen sprids och skördar barns liv. För att helt utrota polio krävs att man vaccinerar varenda unge i varje by. Det gör UNICEF. Genom världens största hälsokampanj ser de till att miljontals barn världen över får vaccin och skyddas mot sjukdomen. Köp vaccin och hjälp till att utrota polio!
För att barn ska få ett fullgott skydd behövs tre doser vaccin. I UNICEFs gåvoshop kostar 60 doser 72 kronor. Det räcker för alltså för att rädda livet på 20 barn.
ps. Har du också en blogg och vill göra något viktigt i jul? Hämta bloggmaterial här! Tillsammans räddar vi barns liv.
6 liv räddade och 118 barn fick narkolepsi

Så skulle man kunna summera massvaccinationen 2009.

Sverige vaccinerade 60 procent av befolkningen mot svininfluensan, Tyskland bara 8.
Trots det redovisar de båda länderna samma dödlighet.
Den kostsamma massvaccineringen av över fem miljoner svenskar beräknas enbart ha räddat sex liv, visar SvD:s granskning

Hoppas de räddade 6 liven är värda att 118 barn fick narkolepsi 

Nu förhandlar också svenska myndigheter om att köpa in 16 miljoner nya doser för massvaccinering mot svininfluensa…

 

Bloggar etiketter: ,

”Läkarna måste inse att detta är politik och affärer”- Svd om massvaccinationen 2009

 ”När svininfluensan klassades som fullskalig pandemi var Sverige låst i planen att vaccinera hela befolkningen.
Utåt var alla överens, men SvD kan avslöja att det gjordes invändningar inom myndigheterna. För över hundra barn har priset för Sveriges största vaccinationsinsats blivit högt – de kämpar med narkolepsin.”

“Mejlväxling avslöjar nya fakta om Sveriges massvaccination mot svininfluensan 2009″

Läs mer på Svd där mailväxlingen avslöjas.

Man kan ljuga för alla en viss tid, men man kan inte ljuga för alla hela tiden… eller hur nu ordspråket lyder.

Toxiska Epistlar krev om detta redan då ..

 

Bloggar etiketter: ,

Nötkräm räddar liv


Den här bloggposten innehåller nötkräm


”Det pågår en tyst katastrof. En katastrof som varje dag dödar 21 000 barn under fem års ålder. De flesta barnen dör av näringsbrist, diarré eller andra sjukdomar. De dör av orsaker som med enkla medel skulle kunna förebyggas. Det som saknas är vaccin, medicin, rent vatten och näringsriktig mat. Saker som UNICEF kan leverera. Saker som vi tillsammans kan leverera.
Den här bloggposten är mitt sätt bidra. För i och med att jag publicerar den här bloggposten blir inte bara fler uppmärksammade på den tysta katastrofen utan dessutom innebär det att re:member skänker sex påsar av den nötkräm som UNICEF använder vid behandling av undernärda barn. Tre påsar nötkräm om dagen är allt som krävs för att ett barn som lider av undernäring ska kunna överleva.

Har du också en blogg och vill göra något viktigt i jul? Hämta bloggmaterial här! Tillsammans räddar vi barns liv.
Ps. Vill du köpa fältprodukterna som räddar barns liv, besök UNICEFs gåvoshop. Du kan välja ett snyggt gåvobevis designat av bland annat Tove Styrke eller Elsa Billgren att ge bort i julklapp.