Mellan hägg och syren
Tänk att sommaren äntligen börjat visa sig, här i Stockholm är vi just nu inne i den vackraste perioden mellan hägg och syren.
Den tid som skomakaren brukade ta semester, han hade minsann inte lång tid på sig att njuta av sin ledighet.
Något som jag däremot tänkt mig att göra hela den här sommaren.
I år blir det första gången på 10 år som jag inte håller på med något nytt kokboksprojekt eller något samarbete som handlar om mat t ex frökex, bönchips, kombucha, långkokningspåsen Wonderbag och hjälp till uppstarten av flera olika restaurangverksamheter, bland andra Ecocaféet 2Inspire i Östersund.
Det ska verkligen bli skönt att bara vara, även om alla sju kokböckerna (plus några till kokbokssamarbeten) varit otroligt roliga att göra.
Här ovan ser du en bild på mig från Storhogna, där kommer det helt säkert att bli några turer i sommar med, härligt efter att ha varit storstadsbo i snart 1½ år, längtan till fjällen och skogen är stor.
Att fjällvandra var under många år en omöjlighet för mig, så du må tro att jag njuter när jag kan vara ute i fjällnaturen.
Igår tog jag min första vaccinspruta mot Covid-19, känns bra inför resan upp till Jämtland.
Det ska bli så härligt att ha balkong med blommor och fjällutsikt igen, när vi levt så länge utan.
Idag får du receptet på picklad blomkål från min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.
I den boken, den första som jag fotograferade själv, berättar jag hela min hälsoresa och hur naturlig mat hjälpt mig väldigt mycket på vägen till just ett friskare liv.
Syrlig blomkål med citron och rosépeppar
1 liter små blomkålsbuketter
5 dl kokande vatten till förvällning
Ättikslag:
5 dl vatten
1 dl ättikssprit 12%
1–1½ msk salt
1 ekologisk citron
2 msk rosépeppar
Lägg blomkålen i en bunke, slå över det kokande vattnet och låt stå i en minut. Häll blomkålen i ett durkslag och spola en stund i kallt vatten.
Blanda ihop ättikslagen, tvätta och skiva citronen tunt och blanda med blomkålen. Häll upp på en ren burk, se till så att lagen täcker blomkålen.
Tips: Jag har gjort den här inläggningen mild så blomkålssmaken kommer fram mer, den passar då även barnen bättre.
Blomkålen håller sig ett par veckor i kylen. Vill du ha en mer hållbar inläggning, tillsätt då mer ättikssprit, salt och eventuellt valfri sötning.
I länkarna här nere hittar du alla mina kokböcker om du vill ha mer inspiration eller som en fin present till Studenten eller att ta med till sommarens middagar istället för en blomma.
Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken