Felix tomatketchup sötad med Stevia!

FELIX tomatketchup med stevia blir det nästa som ska hittas i affären!
KUL att det äntligen kommer bra produkter sötad med stevia.

“Ketchuptillverkarna är bekymrade över att många väljer bort ketchup på grund av den relativt höga sockerhalten. Nu har tillverkaren Procordia hittat en lösning. Deras varumärke Felix är enligt uppgift först ut med att söta ketchup med stevia, som inte har några kalorier.

– Vi ser ett stort behov av att erbjuda en ketchup som passar alla. Nya dieter och en allmän rädsla för att få i sig för mycket socker har lett oss till att utveckla en ketchup utan tillsatt socker, säger Lars-Erik Jönsson, produktchef på Procordia

– Med vår nya ketchup, som är naturligt sötad med stevia, kan föräldrar fortsätta låta sina barn äta ketchup till maten, säger Lars-Erik. Ketchupen är även ett bra alternativ för de som går på dieter eller där kolhydrat- och sockerintaget ska minskas av andra orsaker, fortsätter han.

Stevia är en stevioglykosid som utvinns ur plantan stevia rebaudiana som ursprungligen kommer från Sydamerika. Steva är cirka 2-300 gånger sötare än socker, men saknar kalorier.

Stevia har varit godkännt och använts bland annat i Japan sedan 70-talet. Den europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA har inte hittat några tecken på att stevia skulle vara en hälsorisk för människor.” Skriver foodmonitor

 

 

Bloggar etiketter: ,

“kan jag byta sukrin mot stevia?”

Åse 56 kilo har skrivit bra om just denna fråga idag!

Hon ser det precis som jag, att bäst är att blanda dessa två.

Dock har inte jag provat Ica stevia strö, men den verkar få bra kritik av de som provat den.

Jag får så många andra prover tillskickat mig att provbaka med att jag knappt hinner prova det som skickas till mig.

Det lär komma fler bra baksötningsblandningar här framöver!

 

 

/a

Lakritskladdkaka med citrongrädde

Vi fick hem lakritspulver för att testa detta i bakning.
Vi provade här en lakritskladdkaka och den blev väl helt ok.
Fast jag gillar chokladkladdis bättre….
Men för er som kanske också sitter på lakritspulver och älskar lakrits i “allt” då blir nog denna super!

ca 8 bitar

Ingredienser:
150 g smält osaltat smör
1 dl grädde
3 msk erythritol (sötrix, sukrin, sötin) och 1/4 krm stevia eller egen vald sötning
4 ägg
3/4 dl kokosnötsmjöl
3 msk lakritspulver

2 dl grädde
1 citron finrivet skal
Gör så här:

1. Värm upp grädden lätt och lägg i smöret att smälta  med. Ta från värmen.
2. Rör sedan i äggen och sötning väl.
3. Blanda torra ingredienser och blanda ner det väl i kastrullen.
4. Smöra och pofiberbröa en springform ca 21 cm i diameter.
5. Häll smeten i formen och grädda i ugnen 175 grader i ca 6-8 minuter. Passa kakan noga då den ska dallra  ca 2-3 cm från kanten och in. Ta ut och låt svalna lite. Förvara gärna i kylskåp ett par timmar innan servering eller över natt.
6. Vispa grädden ganska hårt med citronskalen.

Servera lakritskladdkakan med citrongrädden

Tips från bloggläsaren Marika att ta normalsaltat smör för salmiaksmak på kakan!

 

Bloggar etiketter: ,

Lakritskladdkaka med citrongrädde

Vi fick hem lakritspulver för att testa detta i bakning.
Vi provade här en lakritskladdkaka och den blev väl helt ok.
Fast jag gillar chokladkladdis bättre….
Men för er som kanske också sitter på lakritspulver och älskar lakrits i “allt” då blir nog denna super!

ca 8 bitar

Ingredienser:
150 g smält osaltat smör
1 dl grädde
3 msk erythritol (sötrix, sukrin, sötin) och 1/4 krm stevia
4 ägg
3/4 dl kokosnötsmjöl
3 msk lakritspulver

2 dl grädde
1 citron finrivet skal
Gör så här:

1. Värm upp grädden och lägg smöret att smälta.
2. Rör sedan i äggen och sötning väl i smeten.
3. Blanda torra ingredienser och blanda ner det väl i kastrullen.
4. Smöra och pofiberbröa en springform ca 21 cm i diameter.
5. Häll smeten i formen och grädda i ugnen 175 grader i ca 6-8 minuter. Passa kakan noga då den ska dallra  ca 2-3 cm från kanten och in. Ta ut och låt svalna lite. Förvara gärna i kylskåp ett par timmar innan servering eller över natt.
6. Vispa grädden ganska hårt med citronskalen.

Servera lakritskladdkakan med citrongrädden

 

Bloggar etiketter: ,

Gifflar
Gifflar
Källa: emilianorman
Portioner: 4

Ingredienser:
Oopsies
3 ägg
ett halvt paket philadelphiaost
lite bakpulver
lite stevia/sukrin
om man vill några spruttar naturlig hasselnötarom

Smörkräm
Kardemumma
Kanel
Stevia/sukrin
Smör
Vaniljpulver

Gör så här:
Oopsies
Fördela vitorna för sig i en skål och gulorna i en annan. Vispa upp äggvitan tills den är så hård att du kan hålla skålen uppochner utan att det rör sig en millimeter. Blandia ihop resterande ingredienser med gulan och vänd sedan försiktigt ner det i äggvitsskummet. Rör inte för mycket med det ska ändå blanda ihop sig.
Klicka sen ut det till ca 8 cirklar och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter (oftast lite mer)
Medans dem är i ugnen så ska man göra en smörkräm (här bara jag rörde ihop och smakade av efter hand, det är ju en smaksak)

När oopsiesarna är klara, ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna någon minut. Bred sedan på smörkrämen, smaka av, här pudrade jag på lite mer kanel och sukrin nämnligen. Rulla sedan försiktigt ihop dem, tryck försiktigt på den färdiga rullen för att den inte ska rulla upp sig igen. Gör klart alla rullar och skär sedan ut gifflarna.
Mazarinrutor med chokladglasyr
Mazarinrutor med chokladglasyr
Källa: Marianns LCHF mat & bak
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:
125 g smält osaltat smör
4 ägg
3 msk erythritol (sötrix, sötin o sukrin) och 1/4 krm stevia eller annan egen vald sötning
1 dl grädde
1 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosnötmjöl
0,25 dl pofiber
4-6 malda bittermandlar
2 tsk bakpulver

Chokladglasyr
50 g choklad 90% eller råchoklad
1 dl grädde
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia eller annan egen vald sötning
Gör så här:
1. Vispa ägg och sötning fluffigt och häll i grädden och smälta smöret
2. Blanda alla torra ingredienser och blanda ner det i smeten väl.
3. Grädda i liten långpanna (15×25)175 grader ca 25 min. Låt svalna
4. Chokladglasyren: smält chokladen och grädden, blanda väl. Ställ kallt och när den stelnat till lagom bredbar konsistens breder man krämen över sval kaka. Förvaras svalt.
NJUT!

©MariannAndersson
Mazarinrutor med chokladglasyr
Mazarinrutor med chokladglasyr
Källa: Marianns LCHF mat & bak
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:
125 g smält osaltat smör
4 ägg
3 msk erythritol (sötrix, sötin o sukrin) och 1/4 krm stevia eller annan egen vald sötning
1 dl grädde
1 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosnötmjöl
0,25 dl pofiber
4-6 malda bittermandlar
2 tsk bakpulver

Chokladglasyr
50 g choklad 90% eller råchoklad
1 dl grädde
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia eller annan egen vald sötning
Gör så här:
1. Vispa ägg och sötning fluffigt och häll i grädden och smälta smöret
2. Blanda alla torra ingredienser och blanda ner det i smeten väl.
3. Grädda i liten långpanna (15×25)175 grader ca 25 min. Låt svalna
4. Chokladglasyren: smält chokladen, grädden och smöret, blanda väl. Ställ kallt och när den stelnat till lagom bredbar konsistens breder man krämen över sval kaka. Förvaras svalt.
NJUT!

©MariannAndersson
Mazarinrutor med chokladglasyr

ca 8-10 bitar

Ingredienser
125 g smält osaltat smör
4 ägg
3 msk erythritol (sötrix, sötin o sukrin) och 1/4 krm stevia eller annan egen vald sötning
1 dl grädde
1 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosnötmjöl
0,25 dl pofiber
4-6  malda bittermandlar
2 tsk bakpulver

Chokladglasyr:
50 g choklad 90% eller råchoklad
1 dl grädde
2 msk erythritol  och 1/4 krm stevia eller annan egen vald sötning

Gör så här:
1. Vispa ägg och sötning fluffigt och häll i grädden och smälta smöret
2. Blanda alla torra ingredienser och blanda ner det i smeten väl.
3. Grädda i liten långpanna (15×25)175 grader ca 25 min. Låt svalna
4. Chokladglasyren: smält chokladen och ta i grädden och sötning , blanda väl. Ställ kallt och när den stelnat till lagom bredbar konsistens breder man krämen över sval kaka. Förvaras svalt.
NJUT!

©MariannAndersson

 

 

 

 

Bloggar etiketter: , , , ,

Stevia Vital säljer min bakbok till halva priset!

Om man handlar för 400 kr i deras webshop får man möjligheten att köpa Baka med LCHF till halva priset.

Lite tips om du vill handla där och baka min bakverk med deras socker, är att om du väljer
Stevia Vital Steviasocker 5x sötare, så ta 0,5 msk och fyll upp med 2 msk erytritol (sötrix, sötin eller sukrin)
Deras små burkar med ren fin stevia kan funka att bara baka med. Ta ca 1/2 krm av 500 x sötare och kasnke bortemot 1 krm av 300 x o 400 xsötare.

Vill du använda dem att blanda min blandning kan du köpa 300 x och ta 1/4 krm och 3 msk erytritol.

Prova dig fram.

Bloggar etiketter: , ,

Marsipanägg – cognac eller pistage

ca 15 st, man bestämmer ju själv storleken och mängden.

1,5 dl skållad och skalad mandel
1 bittermandel
2 msk erythritol flor (sötrix, sötin och sukrin) 1/ 4 krm stevia
1-2 msk grädde
2-3 msk cognac ( kan uteslutas för ren marsipan)

Alternativa barnvänligare marsipanägg ( även för vuxna ;)  )
1 dl malda pistagenötter och ta endast 1 dl mandel
1 msk extra grädde

Gör så här:
Mal mandeln ( och pistage) i en mandelkvarn. Lägg den malda mandeln i en matberedare och mixa in sötningen väl, låt gärna maskinen gå i flera minuter.
Häll sedan i grädde och cognac. Mixa till en fin massa.
Forma sedan fina små ägg (eller bollar om det inte är påsk, eller om du inte orkar fissla med äggformen).
Smält mörk fin kvalitetschoklad i vattenbad och doppa äggen i chokladen.
Lättast är med en gaffel och låt överflödigt rinna av,  så äggen inga “fötter” får. Lägg dem på smörgåspapper. Låt stelna i rumstemp och ta sedan in dem i kylen.

 

Bloggar etiketter: , ,