Våra vänner djuren och deras fel-levnadsjukdomar…

Ofta nämner man att hundar och katter ska äta BARF ( Biologiskt Anpassad Rå Föda).
Det pratas också ofta om kossornas naturliga föda i form av gräsbete, ensilage och grovfoder för deras hälsa (och också vår).
Men aldrig har jag läst om hästarnas naturliga mat!? Förrän nu!

Tanken uppstod då min dotter Elisabeth i söndags sa  – Varför i fiser hästar jämt när man är bakom dom och kratsar hovar mm?
Hon drog genast slutsatsen att inte ens hästarna får längre sin naturliga föda. De får ju kraftfoder och vad kan detta kraftfoder innehåll månntro?
Spannmål- havre, korn, vete, majs och naturligtvis soja.

Sedan när ser vi vildhästar springa ut på majs-sojafälten och knapra?
Jasså, har inte hästarna heller lyckats med att ändra sitt inre!? Så deras  mag- och tarmsystem fungerar som det alltid gjort??
Så deras inre anatomi har alltså inte ändrats och det har ju visat sig att det har varken katternas eller hundarnas heller…
Till och med vi människor har en inre anatomi som ser likadan ut sedan urminnes tider… ojdå vilken överraskning!

Tänk om vi alla kunde få äta som naturen hade tänkt vi skulle äta… Naturlig artriktig föda!

Vilka friska domesticerade djur och människor vi skulle få se!

Alla ni som har djur av olika slag, var så snälla att ta reda på vad arten äter i vilt tillstånd och ge dem sådan mat så långt det går!
Något annat är faktiskt djurplågeri…

 

 

Bloggar etiketter: ,

Boktips: Mjölkrevolutionen

Fredrik Coltings bok MjölkrevolutionenNaturens mest perfekta mat du inte får köpa (ännu) handlar om mjölk i färsk form och är en bok alla bör läsa, då förstår man att färsk mjölk också  tillhör urspungskosten. Finns lämningar som är 30.000 år gamla som man anser vara hägn för mjölkdjur. Man hittar också kärl med mjölkrester i.

Det boken främst tar upp är att det är  den processade mjölken som gör oss sjuka och istället för att bygga upp oss så som den äkta färska mjölken gör så degenererar den oss. Den är en bidragande orsak till mycket av vår ohälsa jämsides med spannmålet och det moderna vetemjölet.

Hade mjölken fått lov att vara färsk  så finns allt det goda kvar och det till och med botar sjukdomar denna äkta färska obehandlade mjölk.
Detta med vad färsk är visar Fredrik väldigt tydligt i boken. Han ifrågasätter om äpplemos och jordgubbssylt är färska äpplen och jordgubbar? Jag tror alla säger att dessa moser och sylter inte kan räknas för att vara färska. Men upphettad mjölk säger Arla och andra är färsk??

När man får läsa om  vad som händer mjölken och framförallt varför man pastöriserar all mjölk idag så blir man lika mörkrädd som när man läser om hur margarintillverkningen främjades och det mättade fettet fick stå i skamvrån. Återigen så gör man något på felaktiga grunder och man fortsätter trots att det finns mer och mer information om den äkta färska mjölkens hälsosamma egenskaper och att i processad mjölk har man tagit bort allt det.
Man menar på att detta  är bättre…
Bättre att alla blir sjuka av processad mjölk än att några få blir sjuka av äkta färsk mjölk. När man läser boken inser man också att det knappt finns någon som blivit sjuk och dött av obehandlad mjölk i vår tid… man belv sjuk förr av den för att hygienen var dålig och man tillsatta krita med mera för att man spädde ut den så fasligt. Läs boken och alla kommer förstå att “lögnfabrikerna” varit i farten (igen)!

Lite annan info som kommer fram är att katter (är laktosintoleranta) och laktosintoleranta människor kan dricka denna obehandlade mjölk helt utan problem. Då denna mjölk innehåller allt som behövs för att bryta ner den.
Glöm inte att när din mjölk är så hårt processad är så gott som alla enzymer, aminosyror (22 st), vitaminer, de goda bakterierna som stärker vårt immunförsvar och det inbyggda immunförsvaret som finns i mjölken borta.

Den mjölk som ska drickas obehandlad är mjölk från friska gräsbetande kor, inte från kor som får kraftfoder, där i finns alltför mycket skit i så som soja, han ägnar också ett stycke åt varför man ska slänga sojamjölken.
Korna ska  helt enkelt leva på gräs och örter, grovfoder och ensilage. Exakt så som de gjort sedan “tidensbegynnelse”… inte födas upp i denna manipulerande värld, som påstås värna om vår hälsa, när det i själva verket är en konserveringsprocess för att öka vinsterna i industrierna så som Arlas fickor, inte ens bönderna får ju rätt betalt!

Väljer att sluta min lilla recension med några rader som Fredrik avslutar sitt förord med:
Jag hoppas du är en aning förbannad och jag hoppas du gör något åt det.För att ta sig från korkad till upplyst är det mycket som ska göras. Du behöver kunskap, mod och en strävan att förstå. Lär dig allt du behöver och ta makten över din egen kropp, din egen hälsa. Du är en del av naturen och moder jord. Hur du än väljer att börja så kom ihåg att det viktigaste är att du gör just det. Att du börjar. 

Behöver du ytterligare fakta innan du vill köpa boken läs Margareta Lundströms recension på kostdemokrati 

KÖP BOKEN BOKUS och Adlibris

 

Bloggar etiketter: , ,

LCHF recept för Helgrillad fläskfilé

Är du en hejare på grillning så går det naturligtvist bra att laga färdig filén på grillen. Men annars är det betydligt enklare att låta ugnen sköta det sista. En termometer att sticka i den tjockaste delen i köttet är bra i vilket fall.

LCHF Helgrillad fläskfilé
Portioner: 4 st
Tid: 1,5 timme

Ingredienser
1 fläskfilé á 600 g
1/2 röd chilifrukt
1/2 dl balsamvinäger
1/2 dl olivolja
1/2 dl soja
2 vitlöksklyftor
1 kruka persilja
goda ostar
blandad valfri sallad

Gör så här
Tänd grillen eller ta fram en grillpanna och sätt ugnen på 200 grader. Putsa fläskfilén och hacka chilifrukten fint, men ta bort frön och de vita hinnorna om du inte vill ha det jättestarkt.

Lägg i den hackande chilifrukten i en skål och tillsätt balsamvinäger, olja och soja. Riv eller pressa vitlöksklyftan och blanda ner.

Lägg i köttet, rör runt och häll sedan allt i en plastpåse. Tryck ihop och sätt en klämma. Låt marinera i en timme eller gärna mer i kylen.

Grilla runtom och lägg sedan filén i folie eller stek färdig i ugn. Innertemperaturen ska ligga mellan 60-65 grader.

Skiva filén och strö över hackad persilja. Servera med sallad och goda ostar.

Våra solfattiga somrar…

Sommaren är kort, det mesta regnar bort…

Våra solfattiga somrar går mig snart på nerverna, man blir ju snart desperat efter solvärme mot naken hud…
Det var underbart att vara på Kreta och känna solens goda nyttiga strålar mot naken hud…

Jag inser mer och mer att vi bör alltid ta D-vitamin eftersom våra somrar ser ut som de gör. Vem av oss hinner ut kl 12 sommarens ALLA dagar i 20 minuter med större delen naken hud mot solen?
Hur många soldagar har vi?
Skulle mot all förmodan solen vara framme så jobbar vi och ofta inne, vi tom tränar inomhus numera…
Har vi semester känns det som det alltid regnar…

Problemet är ju ändå att vi måste ut varje dag hela sommaren i solen någon gång mellan 11-15 om det ska tillverkas någon d vitamin.
Illustrerad Vetenskap skriver i en mycket intressant artikel att 20 min varje dag  i solen för att ladda D vitamin depåerna helt.

D vitaminet är ett supervitamin och är nödvändigt för immunförsvar, celltillväxt och hormonreglering.
Vid brist på vitaminet kan inte immunförsvaret aktiveras.
Jag måste nog säga att det är där vi i familjen mest lagt märke till att våra extratillskott av D vitamin har betytt allt.
Jag kan dock märka att vi får en dipp  runt okt och är det någon gång vi får känning av förskylning så är det tiden från då och fram till jul.
Vi har i flera år nu alltid stoppat tillskottet av D vitamin under sommarmånaderna (maj-aug) men så blir det inte i år. Aldrig i livet!
I år kommer vi nämligen inte inbilla oss att vi får någon D-vitamin via solen, utan i år ska vi tugga D-isar hela sommaren. Minst 5000 IE om dagen tänker vi inta hela sommaren, basta!
I år ska depåerna vara välfyllda hela året. Spännande å se om det gör skillnad i höst.

Illustrerad Vetenskap
1. Vitamin D är nyckeln till kroppens försvar
2. Reglering av immunförsvaret
3. Reglering av celltillväxt
4. Reglering av hormoner

Vi äter gärna Holistics kapslar 3 st av 2000IE  eller så tar vi 1 st av 5000IE.
Finner inga bättre på den svenska marknaden.
Varning: finns D vitmin gjort av soja.
Vi får hoppas att det i framtiden kan komma ännu högre doser per kapsel från Holistic.

Så lägg lite pengar på ett bra D vitamintillskott och lita inte på våra svenska somrar…

Ps. 1 mikrogram D vitamin = 40 IE. Ds

 

 

Bloggar etiketter: ,

Dangers of soy – faran med soja

Detta blogginlägg är för de som kan läsa engelska eller kan använda googleöversättning.

Faran med Soja 

 

 

 

Bloggar etiketter: ,

Tasteline har LCHF-recept med margarin och soja

Det är en medlem som kallas “jagheterintefrida” som lagt ut flera recept alla innehållande margarin och soja!?

Hur i all världen kan denne lägga ut recepten under LCHF?
Är det en egen märklig variant av lchf denne skapar?

Så vi måste inte bara vara uppmärksamma på näthandelns “lurendrejerier” utan numera också receptsajter. Man måste alltid själv ta sitt eget ansvar och avgöra vad man vill äta.
Det är mest synd om de som är nya och inte vet allt omkring LCHF och vad det betyder. Margarin har väl aldrig ingått i en lchf?

Margarinet behöver väl knappt dess farlighet redovisas för?

Men sojan behöver uppmärksammas!

Annika Dahlqvist skriver om det.

Bild från House of Hedda

 

Bloggar etiketter: , , , ,

Kasslergratäng a´la Maslarsson
Kasslergratäng a´la Maslarsson
Källa: Martin Larsson
Portioner: 4

Ingredienser:
Kassler 600-700g
Creme fraiche 3dl
Riven ost 2dl
Vitlöksklyfta 1st pressad
Paprika 2st
Gul lök 1st
Champinjoner 1 burk
Zucchini 1/2
Balsamvinäger 1 msk
soja 1 msk
Salt
Peppar
Gör så här:
Tärna paprika lök och zucchini i centimeterstora bitar stek mjukt i smör, häll på balsamvinäger och soja och salta och peppra efter smak men tänk på att kasslern är salt i sig.

Skiva 1/2-cm tjocka skivor kassler och lägg i ugnsform häll sedan över grönsaks-steket. Blanda creme fraichen med den rivna osten med vitlöken och täck alltsammans med det.

Sen in i ugnen 200 grader i 15-20 minuter eller till den fått fin färg.
Lövbiff med sting!
Lövbiff med sting!
Källa: LCHFSystrar
Portioner: 4-5

Ingredienser:
ca 1 kg lövbiff
1/2 purjolök
Ca 50 g soltorkade tomater
Curry, cayennepeppar,
En skvätt soja
Paprikakrydda
1 knivsudd sambal oelek
3 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche

Gör så här:
Lövbiffen bankas - peppras, saltas och strimlas. Stek den i omgångar och lägg över i en gryta. Krydda köttet med curry, paprika och cayennepeppar.

Stek en blandning av finhackad purjolök tillsammans med soltorkade tomater i kokosfett. Lägg över i grytan med köttet och häll sedan i grädden och creme fraiche. Rör i knivsudden med sambal, eller mer om ni vill ha riktigt mkt sting!
Skvätt i en liten mängd soja, smaka av och krydda efter behag.

Servera med coleslaw och en god sallad med avocado och dylikt!
Soja, ingefära, kanel-marinerad karré
Soja, ingefära, kanel-marinerad karré
Källa: Sockerfritt
Portioner: 3-4

Ingredienser:
1 kg benfri fläskkarré

Marinering idag

1 msk olja, t.ex sesamolja, rapsolja, jordnötsolja
+
0,5 dl varmt vatten
2 cm finhackad färsk ingefära
1 cm harissa från tuben, eller 1 tsk sambal
eller annan chili
1 tsk malen paprika
1 tsk malen kanel
lite svartpeppar, malen
Gör så här:
Skiva ner ett kilo karré i såsen, låt stå i kylen en timme, stek i olja och smör, kokosfett eller ghee.. grilla.. gott kallt som varmt!

Tips; när ni stekt klart köttet, släng i lite skivad purjolök och paprika och stek i det goda kryddade stekfettet..
Lättlagade Tacofläskfile!
Lättlagade Tacofläskfile!
Källa: Marie
Portioner: 3-4

Ingredienser:
1 fläskfile
Salt, peppar, paprikakrydda, chilikrydda
Citronsaft
1 Creme bonjour
En skvätt soja
Litet mjölk

Ovanjordsgrönsaker

Gör så här:
1 putsad fläskfile skuren i ca 2 cm skivor kryddas och saltas
Stek i smör och kokosfett till att filen fått fin stekyta och nästan är färdig
Ta ur fileerna ur stekpannan och häll i mjölk så att skyn får koka upp
Häll i ca 1 dl vispgrädde
Lägg i en creme bonjour taco ost
Häll i en skvätt soja och ev. litet citron ( behövs inte men är en bra smakbärare)

Krydda med paprika krydda och ev litet chili - smaka av!

Låt alltsamman sjuda ihop och reduceras.
Servera med ovanjordgrönsaker!