Jordgubbstårta till många


Jag har ju alldeles glömt bort att ge er receptet på midsommartårtan ju så nu kommer det här. Inga krusiduller som vanligt, två enkla rulltårtebottnar, vaniljkräm, jordgubbar och mandariner emellan och sen bara täckt med grädde & jordgubbar. Lite kakao pudrade jag över också. Gjord i ett nafs och blev väldigt uppskattad. Visst är det smidigt med långpannetårtor när man är många? ;-)

ca 16 bitar
Det här behöver du :

2 bottnar rulltårta*
1 sats vaniljkräm*
1 liter jordgubbar
2 burkar konserverade mandariner

Garnering :
5 dl grädde
1 liter jordgubbar
Kakao
Citronmeliss

GÖR SÅHÄR : 
Bred på vaniljkrämen på ena bottnen. Skiva över jordgubbar och fördela mandariner över hela. Lägg på den andra bottnen. Täck tårtan med vispad grädde. Spritsa ev. mönster, sikta över kakao och dekorera med jordgubbar och citronmeliss.

*Ljus rulltårta grundrecept : 
3 ägg
1 ½ dl strösocker
3/4 dl potatismjöl
1/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR : 
Vispa ägg och strösocker luftigt. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i äggsmeten. Vänd runt med slickepott. Häll ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna. Grädda ca 10-15 min i 200 grader. Vänd upp på sockrat bakplåtspapper. Pensla bottenpappret med vatten och lossa försiktigt.

*Vaniljkräm till en långpannetårta  
4 dl mjölk
4 äggulor
3 msk strösocker
2½ msk maizenamjöl
2 msk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR :
Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar, det ska inte koka, vispa under tiden. Låt svalna.


Sommarblomsterna står fina ute ännu…


Fyllningen i tårtan.


Spritsa grädde och pudra kakao.


Färdigt!


Ät och njut! :-P

Jordgubbscheesecake
Jordgubbscheesecake
Källa: Bakasockerfritt
Portioner: 4

Ingredienser:
Botten
25 gram rumsvarmt smör
½ dl mandelmjöl
1½ tsk kokosmjöl
1 msk pofiber
1 ½ msk stevia strö
¼ tsk kanel

Fyllning
1 ägg
50 gram creme cheese
2½ msk stevia strö
2/3 kryddmått vaniljpulver
45 gram mixade jordgubbar (jag använde mig av frysta som jag tinat)


Sockerfrisylt att toppa med

Eventuellt jordgubbar att garnera med

Gör så här:
Botten
Blanda alla ingredienser till bottnen och fördela i bottnen på en liten springform som är 12 centimter i diameter. Låt vila i kylen medan fyllningen görs.

Fyllning
Blanda (enklast är att vispa lätt) ägg med creme cheese, sötning och vaniljpulver. Jag använde mig av frysta jordgubbar och lät dom tina i rumstemperatur i några timmar. Därefter mixade jag jordgubbarna och blandade i äggsmeten. Häll fyllningen över bottnen. Grädda i nedre delen i ugnen i en halvtimme i 175 grader. Efter halvtimmen sänk värmen till 150 grader och låt stå i ytterligare ca 15 minuter tills kakan slutat dallra och är fast. Använder man sig av färska jordgubbar blir fyllningen inte lika lös och gräddningstiden kan förkortas (känn med en sticka).

Låt cheesecaken kallna en aning och bre därpå den sockerfri sylten. Toppa gärna kakan med jordgubbar!

Tips: Fyllningen blir relativt tunn (motsats till hög), vilket passar mig utmärkt. Men för de som gillar mer fyllning går det utmärkt att göra smeten gånger 1.5! Dvs göra 50% extra fyllning. Förläng gräddningstiden en aning (känn med en sticka). Det går självklart bra att använda en större form som är exempelvis 24 cm i diameter. Fyrdubbla då bottnen och fyr- till sexdubbla fyllningen.
Nytt experiment pågår – Jordgubbslikör á la LCHF

Bloggar etiketter: ,

Jordgubbscupcake med jordgubbstopping

Härliga cupcakes med mycket smak av jordgubbar!
Passa på nu under jordgubbstiderna, dessa göres bäst med färska gubbar!

Ingredienser för ca 12 st:
5 ägg
75 gram osaltat smör
2 msk  erythritol och 1/4 krm stevia
1 dl kokosnötsmjöl
1 dl mandelmjöl
1,5 msk fiberhusk
0,5 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver
150 gram grovt hackade färska jordgubbar

Smörkräm:
150 gram mycket mjukt osaltat smör
100 gram rumstempererad cream cheese eller mascarpone
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia
150 gram grovt hackade färska jordgubbar

Gör så här:
Vispa ägg och sötning fluffigt i flera minuter.
Blanda ner smör och grädden väl.
Blanda torra ingredienser och blanda ner dem väl i smeten.
Vänd sist ner jordgubbarna. Skeda upp i muffinsformar gärna lagda i en muffinsplåt och grädda i mitten ugnen 175 grader i ca 15-20 minuter.
Topping:
Blanda det mjuka smöret med sötning och cream cheese väldigt väl.
Blanda sist ner jordgubbarna och spritsa krämen på de helt svala cupcakesen.
©MariannAndersson

 

 

 

Bloggar etiketter: ,

Jordgubbscupcake med jordgubbstopping

Härliga cupcakes med mycket smak av jordgubbar!
Passa på nu under jordgubbstiderna, dessa göres bäst med färska gubbar!

Ingredienser för ca 12 st:
5 ägg
75 gram smält osaltat smör
1 dl grädde
2 msk  erythritol och 1/4 krm stevia
1 dl kokosnötsmjöl
1 dl mandelmjöl
1,5 msk fiberhusk
0,5 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver
150 gram grovt hackade färska jordgubbar

Smörkräm:
150 gram mycket mjukt osaltat smör
100 gram rumstempererad cream cheese eller mascarpone
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia
150 gram grovt hackade färska jordgubbar

Gör så här:
Vispa ägg och sötning fluffigt i flera minuter.
Blanda ner smör och grädden väl.
Blanda torra ingredienser och blanda ner dem väl i smeten.
Vänd sist ner jordgubbarna. Skeda upp i muffinsformar gärna lagda i en muffinsplåt och grädda i mitten ugnen 175 grader i ca 15-20 minuter.
Topping:
Blanda det mjuka smöret med sötning och cream cheese väldigt väl.
Blanda sist ner jordgubbarna och spritsa krämen på de helt svala cupcakesen.
©MariannAndersson

 

 

 

br /

Bloggar etiketter: ,

Kullamust!

Måste få uppmärksamma er på denna supergoda äpplemust från KULLABYGDENS MUSTERI, helt ÄKTA VARA!
Äpplemusten endast 7,4 kolhydrater!
Man skriver så här om sin must:
Grunden är 100 % ren äppelmust från svenska äpplen som kallpressats. Några har också smaksatts med naturliga fruktjuicer, till exempel körsbär, päron och jordgubbar, och varsamt kryddats med bland annat kanel, kardemumma och ingefära och kardemumma. All must är dessutom helt alkoholfri.

Man kan gott (om man tål det) unna sig ett glas sådan lyxvara om man hittar den.
Vi hittade dessa på Coop.

Bloggar etiketter:

Jordgubbskaka
Jordgubbskaka
Källa: Marianns LCHF mat&bak
Portioner: 8-10

Ingredienser:
150 g mjukt smör
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia
2 rumsvarma ägg
1 dl kokosnötsmjöl
1 1/2 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver

Topping/fyllning
2 dl crème fraiche
3 ägg
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia
0,5 tsk vaniljpulver
200 g jordgubbar
Gör så här:
Rör smör och socker smidigt, gärna med elvisp. Tillsätt äggen ett i sänder och vispa väl.
Blanda kokosnötsmjölet med bakpulvret och vaniljen, blanda ner i smeten. Bred denna ut i botten och upp lite på kanten i en rund springform ca 22 cm.
Blanda Creme fraich, ägg, vanilj och sötning väl. Häll över i formen och lägg skivade jordgubbar ovanpå
Grädda kakan i 175 grader i ca 35 min.

Servera eventuellt med vispad grädde och några extra jordgubbar.

©MariannAndersson
Limemousse med mynta
Limemousse med mynta
Källa: I ett annat liv
Portioner: 4

Ingredienser:
2 ägg
2-3 msk sukrin
2 limefrukter
400 gr Philadelphia
1 msk hackad mynta
En nypa salt
Gör så här:
Dela äggulor och äggvitor i två olika skålar.

Vispa upp äggvitorna med en nypa salt till ett hårt skum.

Vispa ihop äggulorna med sukrinet med elvisp i någon minut.
Tillsätt sedan limejuicen och vispa lite till.
Ha sedan ned Philadelphiaosten och den hackade myntan och vispa tills smeten blivit slät.

Vänd slutligen försiktigt ned äggviteskummet med smeten med en slickepott.

Ställ in skålen i kylen och låt stå kallt i minst sex timmar innan servering.
Serveras gärna med färska jordgubbar.

Mandeltårta med limekräm- och jordgubbar

Ingredienser tårtbotten:
100 gram mandelmjöl eller mald mandel
4 äggvitor
3 msk erythritol och 1/4 krm stevia

Limesmörkrämsfyllning:
150 gram mjukt smör
4 äggulor
3 msk erythritol och 1/4 krm stevia
1 dl grädde
1 lime rivet skal o pressade saft
0,5 gelantinblad

Skivade jordgubbar och några hela
2 dl vispad grädde

Gör så här:
Gör gärna limesmörkrämen kvällen innan och lägg vitorna i en burk med tättslutande lock i kylen.
Mal mandeln i mandelkvarn eller använd mandelmjöl. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt sötning och vispa ytterligare ca 2 min. Vänd i mandelmjölet. Bred ut smeten till två rundlar, ca 22 cm i diameter, på plåt med bakplåtspapper.
Grädda bottnarna mitt i ugnen 175 grader i ca 20 min. Vänd upp bottnarna på ett galler och dra genast bort papperet. Låt kallna.
Limesmörkräm: Lägg gelantin i kallt vatten minst 5 min. Skär smöret i små bitar. Riv limen och pressa sedan ur saften. Blanda äggulor, sötning och grädde i en kastrull. Låt sjuda upp under omrörning. Sjud tills krämen tjocknar, får inte koka. Ta kastrullen åt sidan och rör ner gelantinet och limeskal och saft, vispa sedan ner smöret.
Låt krämen kallna helt, kan med fördel göras kvällen innan och stå i kylskåp och tjockna.
Bred krämen mellan bottnarna och täck sedan rikligt med skivade jordgubbar.
Bred lite slarvigt grädde ovanpå och garnera med jordgubbar.
Man kan också bara dela krämen i två och ha ett lager mellan och ett ovanpå och skivade jordgubbar tätt både mellan och över och ingen grädde.

©MariannAndersson

Härlig sommartårta!

Bloggar etiketter: , , ,

Härlig midsommarhelg önskas alla läsare!

Njut helgen och sillen och framförallt jordgubbarna.
Här kommer vi äta friskt av de båda och också av laxcheesecaken.

Jag hoppas vi alla får ett skönt midsommarväder

Dansa lugnt!