Biscotti Croccanti Italienska nötkakor

Du behöver en mördegsbotten, jag använde mig av Leilas mördeg: http://www.recept.nu/1.153441 som du kavlar ut och lägger i botten av en liten långpanna 20x30 cm.
Baka av i 10 minuter i 190°c. Sänk ugnen till 175°c

170 gr smör som du lägger i en kastrull tillsammans med
2,5 dl socker och
90 gr honung som du kokar på medelvärme i ca 3 minuter, därefter tillsätter du
2 msk grädde eller mjölk ( det kommer börja pysa och bubbla)
Detta häller du över
ca 6 dl blandade hackade nötter och
1 pkt kanderade apelsinskal
Blanda runt ordentligt, häll sedan ner nötsmeten över mördegen, jämna till och baka i ca 25 minuter och låt svalna i formen.
Skär sedan i rutor och dekorera evt med mörk choklad som du spritsar i tunna linjer över hela kakan.
Matinspiration i Stockholm
I etapp två och därmed också den avslutande, var jag under två dagar denna veckan i Stockholm på utbildning genom jobbet.
Ica-skolans Sälj Delikatesser.

En jätterolig och lärorik kurs som hålls i Ica-skolans fräscha lokaler i Solna.
En liten åktur i abbonnerad buss ingick också. Då besökte vi bl a Ica Stopp i Täby, Sabis på Fältöversten och Östermalmshallen.

Helt gudomligt fina butiker, men så otroligt dyra ( säger en bortskämd göteborgare)









Nötkräm räddar liv


Den här bloggposten innehåller nötkräm


”Det pågår en tyst katastrof. En katastrof som varje dag dödar 21 000 barn under fem års ålder. De flesta barnen dör av näringsbrist, diarré eller andra sjukdomar. De dör av orsaker som med enkla medel skulle kunna förebyggas. Det som saknas är vaccin, medicin, rent vatten och näringsriktig mat. Saker som UNICEF kan leverera. Saker som vi tillsammans kan leverera.
Den här bloggposten är mitt sätt bidra. För i och med att jag publicerar den här bloggposten blir inte bara fler uppmärksammade på den tysta katastrofen utan dessutom innebär det att re:member skänker sex påsar av den nötkräm som UNICEF använder vid behandling av undernärda barn. Tre påsar nötkräm om dagen är allt som krävs för att ett barn som lider av undernäring ska kunna överleva.

Har du också en blogg och vill göra något viktigt i jul? Hämta bloggmaterial här! Tillsammans räddar vi barns liv.
Ps. Vill du köpa fältprodukterna som räddar barns liv, besök UNICEFs gåvoshop. Du kan välja ett snyggt gåvobevis designat av bland annat Tove Styrke eller Elsa Billgren att ge bort i julklapp.
LCHF recept för plankstek

En supergod LCHF plankstek som tar under en timme att göra!

LCHF Plankstek
Portioner: 2
Tid: 50 minuter

Ingredienser
500 g rostbiff (entrecote, oxfilé, biff eller vad man föredrar)
Salt
Peppar
1 dl bearnaisesås
8 st sparris
6 skivor bacon
2 st blomkålshuvuden
300 g philadelphiaost
3 st äggulor
1 dl riven ost
2 st tomater
3 msk persilja
3 msk parmesan
2 st vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 krm salt
1 krm peppar

Så här gör man

Blomkåls duchesse:
Koka blomkålsbuketter till dom är mjuka, häll av vattnet med hjälp av ett durkslag, skaka bort så mycket vatten som möjligt. Ha tillbaka blomkålen i kastrullen och sätt på låg värme så vattnet förångas. Mixa blomkålen till mos, ha philadelphiaost, äggulor och riven ost, mixa ihop allt till ett jämt mos. Smaka av med salt och peppar, moset kräver rätt mycket salt för att bli så där gudomligt gott.

Fyllda tomater:
Skär av toppen på tomaterna och gröp ur fruktköttet. Blanda persilja, riven parmesan, pressad vitlök, olivolja, salt och peppar i en skål. Ha i röran i de tomma tomaterna.

Planksteken:
Koka sparrisen och linda in i bacon, 4 st sparris och 3 st skivor bacon per person. Stek och salta och peppra köttet (250 g per person) som ni vill ha det, ta det lite blodigare eftersom det steks klart i ugnen. Smörj plankorna med smör. Börja med att spritsa ut moset, lägg på köttet, tomaten, sparrisbaconpaketet och bearnaisesås. Ställ in det i ugnen på 250 grader tills moset får en fin färg. Ät och njut!

Recept från Camilla på http://jimpslchf.blogspot.com/

Modelleringschoklad.


Modelleringschoklad kallas även Chocolate Clay, Chocolate Leather eller Sculptering Chocolate.
Jag har testat lite olika recept på modelleringschoklad som jag hittat på nätet med olika resultat. Ett där det bara blev en smulig massa som var omöjligt att modellera någonting överhuvudtaget, ett där den blev så mjuk att rosorna sjönk ihop som små solvärmda snögubbar.
Då plussade och drog jag ifrån lite här och där och kom fram till ett recept som passade den choklad jag använder.

De flesta recept man hittar på nätet innehåller corn syrup- vilket kan vara nog så besvärligt att få tag på. Jag använder glykos som finns i vanliga mataffärer.

Vad man skall tänka på är att olika chokladsorter och märken innehåller olika mängder fett och det påverkar mängden glykos man skall tillsätta för att få en bra modelleringschoklad att jobba med.

Om man vet med sig att man har varma händer kan en marmor eller granitskiva vara bra att jobba på då choklad blir mjukare ju längre du jobbar med det, en sådan skiva är kall och väldigt praktisk, speciellt på sommaren. Jag tyckte dock inte det var något problem och modelleringschokladen blev inte kladdig när jag jobbade med den men jag har rätt svala händer.
Om den blir för mjuk och kladdig under arbetet kan man sätta in den i kylen en stund eller bara låta den vara och återgå till den efter ett tag. Man kan också använda lite maizena eller faktiskt vatten så fastnar den inte i händerna. Eller ha en kylklamp bredvid som man kyler ner sina händer på.
Om MC blivit för smuligt kan man tillsätta lite mer glykos, svårare är det när den blivit alldeles för mjuk.
När man blandat den och den har legat ett par timmar i rumstemperatur så skall den kännas som hård marsipan, när du trycker fingret lätt mot den skall den sakta mjukna under värmen från fingret och det skall bildas ett avtryck.
Att jobba med MC är lite kladdigare än när man arbetar med sugarpaste eller modelleringspasta, det påminner mycket om marsipan. Man blir oljig om händerna och måste tvätta händerna lite oftare än med sugarpaste. Men det smakar betydligt bättre än sugarpaste:) Jag tycker det är ett suveränt matrial att arbeta med och kommer definitivt att göra det fler gånger.

Modelleringschoklad
100 gr vit, mjölk eller jordgubbschoklad
45-50 gr glykos
Till mörk choklad kan man öka mängden glykos till ca 50-60 gr då mörk choklad är hårdare än de övriga.

Smält chokladen tills den är helt slät, tillsätt glykos och rör ihop till all choklad släpper skålen kant. Lägg modelleringschokladen i en påse och låt ligga några timmar in rumstemperatur. Har du bråttom kan du lägga in den i kylen.

När du sen skall börja modellera, bryt av en liten bit som nu du knådar smidig, tar du för stor bit blir det bara svårt att knåda. Sen är det bara att sätta igång. För att fästa olika detaljer eller fästa på tårtan kan du använda smält chokad eller ätbart lim.

Vit modelleringschoklad går utmärkt att färga med choklad anpassade chokladfärger. Man kan även göra modelleringschoklad av Candy Melts men då heter det Candy Clay, själv föredrar jag choklad då Candy Melts blev för sött för min smak, men det är praktiskt då det finns färdigfärgat.

Här är några bra sidor om just Modelleringschoklad :http://www.hungryhappenings.com/p/melting-chocolate-and-modeling.html
Tillbaka på Google efter kortare uppehåll
Ja, men herregud......hur jobbigt kan det vara med Google. Mitt konto var inaktiverat för att min ålder inte uppfyllde gränsen på 13 år :?
Hjälpsupport kan man få på kinesiska och polska mm, men svenska??.....nja,det var värre....

Fast nu efter ett kortare strul......ja,nu är jag tillbaka.

Idag är det Fars Dag!! .....och det skall vi ju fira :))
Flame Boy cupcakes

Jag vann ju en Flame Boy för ett kort tag sen och då skrev jag att jag skulle testa Citroncucakes med maräng- det har jag gjort nu:)
Fast jag gjorde normalstora.
Den varväldigt lätt att använda och creme brulé skall jag också testa då jag aldrig gjort det förut.
Vill du köpa en själv finns dom här: http://www.vikingsun.se/system/search/search.asp?manuid=33
Vit Chokladmousse
Min käre bror fyllde år häromdagen och jag passade på att bjuda hit honom på middag. Lika passande var att de övrigt nära och kära kom för att fira....

Det blev en dag med både förrätt, huvudrätt och dessert. Flera timmar satt vi runt köksbordet och umgicks kring mat och fika.



Till dessert hade jag hittat ett recept på Vit Chokladmousse från arla.se.
Lagom antal ingredienser och moment....och bara sååååå underbart god :))

Till 8 port

2 dl vispgrädde
150g vit choklad
1 ägg
1 dl kesella gourmet
färska bär till dekoration (frysta fungerar utmärkt)

Vispa grädden. Smält chokladen på svag värme i vattenbad så att den precis bara smälter. Vispa upp ägget och tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Rör ner kvarg och sist grädden. Häll upp moussen i små glas. Låt glasen stå i kylen ca 1 tim. Toppa moussen med bär.

Kycklinggryta med banan och rostad kokos….
blev en given succé efter provsmak från Maxiköket härom dagen.

Tycker att det är väldigt serviceinriktat och vältajmat när även barnen i butiken blir bjudna på smakprover från ex Maxiköket.

Hon som stog och provlagade när vi besökte butiken blev väldigt glad för Livs kommentarer om att maten smakade väldigt gott.

....och nu går de här hemma och önskar sig "den rätten som vi provsmakade på Maxi"

Kycklinggryta med banan och rostad kokos


Här får ni också receptet på en väldigt god Kycklinggryta som passar varierande åldrar......

För 4 pers:

700g kycklinglår-, eller kycklingbröstfilé
ca 20 cm purjolök
1 röd paprika
2 msk olivolja
1 tsk curry
1 liten burk majskorn
2 msk kycklingfond + 4 dl vatten
3 msk maizena majsstärkelse ljus redning
4 msk lättcreme fraiche
1 banan
salt
nymalen svartpeppar
3 msk kokos till dekoration

Gott att servera till är ex bulgur eller ris

Skär kycklingen i mindre bitar. Skär purjon på längden och skölj. Skär tvärsöver i fina strimlor. Dela, kärna ur och tärna paprikan.
Bryn purjon och paprikan i lite olja med curryn i en vid panna, typ traktörpanna. Ställ åt sidan.

Bryn kycklingbitarna i resten av oljan så de får lite färg. Tillsätt 1 tsk salt och 2 krm peppar. Blanda i de frästa grönsakerna och majskornen och häll på buljongen.

Låt det koka upp och sjuda i 5 minuter.

Strö över maizenaredningen och rör om. Låt det sjuda 1 minut tills det tjocknar lite.
Rör i creme fraiche. Skär bananen i skivor och tillsätt dem. Smaka av med salt och peppar.

Rosta kokosen hastigt i en torr panna och strö över.

För mer vuxensmak:.....ställ fram en burk sambal oelek
LCHF recept för kanelbullar

LCHF recept kanelbullar

Goda LCHF kanelbullar som smakar som ”riktiga” kanelbullar! Istället för strösocker och vetemjöl används sötrix och bakerix.

LCHF kanelbullar
Portioner: 10 st
Tid: En timme

Ingredienser
Degen:
4 dl Bakerix*
4 st stora ägg
0,75 dl Sötrix strö*
1 tsk mald kardemumma
½ tsk äkta vaniljpulver

Fyllning:
Smör
Kanel
Sötrix strö*
Hackade nötter eller flagad mandel

Så här gör man
Börja med att blanda sötrix, kardemumma, vaniljpulver och bakerix i en bunke. Vispa sedan äggen så de blir riktigt pösiga, ca 3 min med elvisp. Byt sedan degkrokar på vispen och vispa i 4 dl mjöl-blandning. Se till att smeten blir lös.

Täck sedan smeten med plastfolie och låt den vila i ca 30 minuter.

Lägg sedan degen direkt på bakplåtspapper och jämna ut den med händerna. Täck sedan hela degen med plastfolie, kavla utanpå plasten tills degen täcker bakplåtspappret och dra sedan försiktigt bort plasten.

Börja sedan med att hyvla tunna smörskivor som du sedan täcker degen med. Pudra degen med kanel och sötrix och rulla försiktigt ihop till en rulle, använd bakplåtspappret som hjälp. Skär sedan ut bullar och lägg dem i formar. Pensla sedan dina bullar med uppvispat ägg och strö sedan över de hackade nötterna.

Hyvla tunna smörskivor som du täcker degen med, pudra med kanel och sötrix. Rulla försiktigt ihop degen till en rulle, tag hjälp av bakplåtspappret när du rullar. Skär ut bullar och lägg dem i bull-formar, pensla med uppvispat ägg och strö över hackade nötter.

Grädda nederst i ugnen på 175 grader i ca 17 minuter.