Husdjur och diabetes…

IMAG1130enligt en artikel i Sundsvall Tidning så har Tove Fall, som forskar om diabetes hos katter, hundar och människor delat  med sig av sina kunskaper till veterinärer i Mellannorrland.

jag hoppas verkligen att de hörde och noterade ner dessa rader för att ordentligt komma ihåg:

”Orsaken till att katter visar en ökning kan beror på fodret. Det gäller för kattägaren att inte köpa foder som innehåller kolhydrater i form av spannmål.

– En katt är köttätare och kan inte ta till vara på den extra sockermängden som från kolhydraterna från spannmål. Däremot är hundar liksom grisar lite mer allätare som vi människor.”

Jag hoppas också att hon var extra tydlig med LITE i sista meningen…

Ursprungskost är alltid bäst hälsomässigt för oss alla och i katternas fall är det MÖSS och fåglar eller Mjau blötmat som är så nära naturlig kost (BARF) som möjligt. Orijen och Carnia Lynx är bra torrfoder.

Bloggar etiketter: , ,

Denna motivation gav vinst av boken Baka matbröd med LCHF!

Nötkusar”Jag har redan boken själv, men skulle vilja vinna den åt min mamma som har diabetes och har lagt om kosten åt GI hållet… Hon älskar verkligen att baka och skulle bli världens lyckligaste om hon kunde fortsätta att baka och äta gott bröd trots sin diabetes!”

och min motivation är:
Dessa rader berörde mig. Jag blir alltid berörd när andra människor i första hand tänker på andra och i detta fallet så kändes det som att det lika gärna kunde varit jag som skrev raderna…
Min mor har också diabetes och jag hade önskat att hon och pappa hade velat börja baka ur mina böcker.
Men vem vet det kanske händer en dag…

Varmt grattis till Christine som skrev motivationen och du har ett mail nu.

Sedan vill jag tacka alla som skrivit så fina, härliga och omtänksamma motivationer och jag hoppas av hela mitt hjärta att ni också en dag får möjligheten att få boken i er ägo och framförallt börja baka hälsosamt.
TACK ALLA!

Baka matbröd med LCHF – recensioner

Baka matbröd med LCHFNu börjar det komma ut lite recensioner av boken Baka matbröd med LCHF på olika bloggar!
Glöm inte att du också kan göra en kort recension av brödboken på BOKUS, AdLibris och Bokia och delta i en utlottning/tävling om bok. Ju fler recensioner som kommer in ju fler böcker lottas ut och dragning är 13/3.

Här nedan kan ni se vad andra tycker
!

Först ut var nog Fettdieten.se och Gustaf Segerström och väldigt kul att han noterar just ”naturliga ingredienser”. Inget bakepro alla andra svindyra, svåra att hitta och onödiga produkter i mina bröd. Fettdieten.se

Även Klara Desser har bakat ur min bok! Hon valde att baka medelhavslimpan, kul för den är också en av mina favoriter Klara Desser

Återigen har Karin Eldh sajtvärd på Diabetes-ifokus satt huvudet på spiken!
Hon gjorde det med sin mer än utmärkta och kloka recension av Baka med LCHF och nu gör hon om detta med Baka matbröd med LCHF.
Måste få dela några väldigt kloka rader:
”Det pågår så många diskussioner att man inte ska ersätta det man inte ska äta inom renlärig LCHF med något substitut. Det kan förmodligen gälla personer som har ett stört ätbeteende och inte kan sluta äta, när de väl börjat. Den här boken är inte för dem och inte heller andra olika bakböcker på marknaden. Själv tycker jag att det är lite konstigt sätt att tänka. Det är väldigt trist att människor har störda ätbeteenden, är sockerberoende eller alkoholberoende, och att sjukvården inte verkar kunna hitta hjälp och lösningar till dem och heller inte tar det på allvar, men det är en utopi att stänga alla kiosker, bagerier, systembolag för alla, för att det finns personer som inte tål det som säljs där. Konstigt nog är det aldrig någon som säger till en glutenallergiker att de ska sluta äta bröd, bara se till att de köper/bakar bröd utan gluten, varför ska det då vara så svårt att en kolhydratallergiker ska få köpa/baka bröd utan kolhydrater? Missförstå mig rätt, jag tycker att vi alla ska få äta vad vi kan och som inte gör oss illa. Man får äta frömüsli, men inte blanda i ett eller två ägg och breda ut i en långpanna……?

Nej, baka ditt bröd ur denna härliga bok med gott samvete. Och njuuut. Den här boken kommer jag att använda ofta.”
TACK ALLA för fina och kloka recensioner!

 

Bloggar etiketter: ,

Diabetessemla på nyhetsmorgon!

Diabetessemla- LCHF semla - Glutenfri semlaSom jag berättade så ringde man mig från Tv4 Nyhetsmorgon på måndag eftermiddag precis efter jag hade medverkat hos Lotta Bromé, man undrade om min semla och om den var bra för diabetiker, man ville gärna lägga ut ett recept på just en semla som diabetiker kan äta. Min semla är ju perfekt för alla diabetiker (och glutenintoleranta också).

Nu så kan man då hitta min lilla supersmarriga semla på Recept.nu under Nyhetsmorgons recept (från den 12/2-13). Där har den fått det fina namnet Diabetessemla!
Tyvärr ingen bild, men vad  gör det.

Hoppas jag kan få lov att få komma och baka i nyhetsmorgon någon gång och visa på allt gott man faktiskt kan baka, som även alla diabetiker kan äta och för den delen alla de med glutenintolernas också.
Vore kul att överraska programledarna med även för dom goda bakverk… ;)

Det vore också på tiden att det uppmärksammas att man numera faktiskt kan baka både bröd och bakverk så gott som utan kolhydrater!
Att alla dessa bröd och bakverk är hälsosamma på riktigt för alla!

 

Bloggar etiketter: , , , ,

Diabetessemla på nyhetsmorgon!

Diabetessemla- LCHF semla - Glutenfri semlaSom jag berättade så ringde man mig från Tv4 Nyhetsmorgon på måndag eftermiddag precis efter jag hade medverkat hos Lotta Bromé, man undrade om min semla och om den var bra för diabetiker, man ville gärna lägga ut ett recept på just en semla som diabetiker kan äta. Min semla är ju perfekt för alla diabetiker (och glutenintoleranta också).

Nu så kan man då hitta min lilla supersmarriga semla på Recept.nu under Nyhetsmorgons recept (från den 12/2-13). Där har den fått det fina namnet Diabetessemla!
Tyvärr ingen bild, men vad  gör det.

Hoppas jag kan få lov att få komma och baka i nyhetsmorgon någon gång och visa på allt gott man faktiskt kan baka, som även alla diabetiker kan äta och för den delen alla de med glutenintolernas också.
Vore kul att överraska programledarna med även för dom goda bakverk… ;)

Det vore också på tiden att det uppmärksammas att man numera faktiskt kan baka både bröd och bakverk så gott som utan kolhydrater!
Att alla dessa bröd och bakverk är hälsosamma på riktigt för alla!

 

Bloggar etiketter: , , , ,

Vetenskapen bakom kostråden (LCHF) del 1-2-3

Detta har sänts på TV för något år sedan, mycket bra för diabetiker att se på och givetvis alla oss andra också ;)

Bloggar etiketter: , , , ,

Kraftig ökning av diabetes hos katter

IMG_1138Agrias djurförsäkring visar i ny statisktik att andelen katter försäkrade i Agria som årligen behandlas för diabetes har mer än fördubblats under de senaste tio åren. De skriver:
”Övervikt är en stor hälsorisk även för våra husdjur och flera forskningsstudier visar att det finns en tydlig koppling mellan övervikt och diabetes. Många diabetesfall hos katt skulle därför kunna undvikas. Med samma frekvens som i Agrias statistik skulle det innebära att av Sveriges 1,3 miljoner katter behandlas årligen cirka 5 000 katter för diabetes. Till det kommer förmodligen ett stort antal odiagnosticerade katter. ”

Problemet är det stora kolhydratsinnehållet i kattfoder OCH att det innehåller spannmål precis sådant en katt (inte heller människa eller hund) ska äta. Katter är rovdjur och ska endast äta rå mat. BARF ( Biologiskt Anpassad Rå Föda) är det absolut bästa, men då många av oss inte hinner att stå och väga och räkna ut den absolut optimala förhållandena av inälvor, ben, kött osv så finns det ändå bra köpeföda att ge vår katter.

Då jag ibland kikar in på Barf.iFokus och där har jag ofta frågat om diverse foder som är bra för katter, där får man alltid bra svar också.
Det de rekommenderar är vad gäller torrfoder är Carnia Lynx och i andra hand Orijen, det fodret innehåller lite onödigt bjäffs men är ändå hyfsat bra. Blötmat är outstandning och då endast Mjau, detta är så nära barf man kan komma utan att barfa själv.

Så ta vara på era vänner husdjuren!

 

Bloggar etiketter: ,

D vitaminbrist – Undersökning av Umeåbarn

IMAG0672D vitaminet som vi tillverkat under sommaren ( i bästa fall) räcker bara 1 månad in på hösten!
Nu undersöker man hur mycket man måste äta för att få i sig tillräckligt med D vitamin.
Lite fundersam blir jag när man säger att D vitaminbrist kan leda till diabetes och celiaki/glutenintolerans.
Jag är mer och mer övertygad om att det är i grunden en celiaki (diagnosticerad eller ej) som är grunden till diverse brister och sjukdomar.
Jag är också övertygad om att D vitamin måste vi alla ta i form av kosttillskott oavsett vi har uteslutit gluten/spannmål eller ej.
Här kan du se inslaget.

HOLISTICS D3 5000IE

 

Bloggar etiketter:

D vitaminbrist – Undersökning av Umeåbarn

IMAG0672D vitaminet som vi tillverkat under sommaren ( i bästa fall) räcker bara 1 månad in på hösten!
Nu undersöker man hur mycket man måste äta för att få i sig tillräckligt med D vitamin.
Lite fundersam blir jag när man säger att D vitaminbrist kan leda till diabetes och celiaki/glutenintolerans.
Jag är mer och mer övertygad om att det är i grunden en celiaki (diagnosticerad eller ej) som är grunden till diverse brister och sjukdomar.
Jag är också övertygad om att D vitamin måste vi alla ta i form av kosttillskott oavsett vi har uteslutit gluten/spannmål eller ej.
Här kan du se inslaget.

HOLISTICS D3 5000IE

 

Bloggar etiketter:

Ny forskning om D vitamin släpps i morgon

Det är forskarna Jonatan Salzer och Peter Sundström på Umeå Universitet som säger:
“Förutom att skydda mot ms verkar även D-vitamin skydda mot barndiabetes och tjock- och ändtarmscancer.”

SvD Opinion skriver:
“Imorgon publiceras en biobankstudie från Umeå universitet där blodprover från gravida kvinnor analyserats. I denna studie kan vi se att risken för multipel skleros (ms), en allvarlig neurologisk sjukdom, minskar markant hos de med höga nivåer av D-vitamin i blodet. Sedan tidigare finns en liknande studie från USA på män som visar på samma sak, samt ytterligare en som visar att kvinnor som tagit tillskott av D-vitamin har en minskad risk för ms. Förutom att skydda mot ms verkar även D-vitamin enligt stora och välgjorda studier skydda mot barndiabetes och tjock- och ändtarmscancer. Detta utöver den välkända kopplingen mellan D-vitamin och skelettet.”

Man fortsätter:
“Det gränsvärde i blodet som Livsmedelsverket anger må vara tillräckligt för att förhindra engelska sjukan, men räcker inte för att skydda mot de allvarliga sjukdomarna ovan.”

LÄS HELA ARTIKELN I LÄNKEN
Och notera särskilt också dessa rader (min kursivering och fetstil):
I studien om D-vitamin och ms som publiceras på tisdagen verkade det även som att nivåerna av D-vitamin sjunkit gradvis i befolkningen under de senaste decennierna. Detta sannolikt på grund av att vi spenderar allt mindre tid utomhus, samt skyddar oss mot solen.

Skydda er aldrig mot solen!

Det är på tiden att livsmedelsverket ändrar i sina rekommendation och upplyser  oss alla om vikten av tillskott!

Holistic har ett 5000 IE tillskott och då räcker 1 kapsel om dagen. Ät det också året runt, sluta inte över sommaren, då vi alla här vet vilka somrar vi har, gråa och ofta regniga, + att hinna ut just mellan 11-15 kanske inte alltid är möjligt när man jobbar….Så ät tillskott jämt!

 

 

Bloggar etiketter: