Årets första gräddtårtor med jordgubbar, hallon och blåbärsfyllning

jordgubbstårta_gräddtårta
Nu blir det lite tårtor och bilder från helgens födelsedagsfirande av Nicke. Precis som alltid när man fyller år här hemma så bestämmer man vilken tårta och vilken middag man vill ha, så har vi alltid gjort och även i år! :-P

Den klassiska gräddtårtan med bär. Det är så han vill ha det kära gubben! Jordgubbar o blåbär, ingen marsipan eller annat ”konstigt”. Jag håller faktisk med honom i detta, gräddtårta med bär är den godaste tårtan. Jag avundas dock alla fantastiska tårtkonstnärer som kan trolla fram de mest sagolika, vackra, höga och helt perfekta tårtor. Det är en konst jag inte besitter. Tårtorna här hemma fylls ned sylt, bär och vaniljkräm – det är den nivån jag är på! :-P Tårtbotten kan jag dock baka, å dom brukar bli höga och fina. ;-)

Tårtbotten :
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

GÖR SÅHÄR :
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form ca 25 cm diam, gärna med löstagbara kanter. Vispa ägg & socker riktigt poröst. Blanda ihop vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och vänd ner i smeten. Häll smeten i formen. Grädda ca 35-40 min.

gräddtårta_bär_jordgubbar_hallon
Tårtan som fick följa med maken till jobbet i fredags. Flyttgubbar BEHÖVER tårta då och då! :-P Detta är Jolines verk. :-P

öland_öjkroken_kryddburken_vår_tulpaner_rosa
Härliga buketter och snittblommor fick han, här syns också syrenblommor i tulpanbuketten, nu längtar man verkligen tills dom slår ut här på ön!

blommor_snittblommor_öjkroken_öland_kryddburken
Vackra…

gräddtårta_jordgubbstårta_tårta
Sen kom dagen D och ännu en tårta dukades fram. En stooor tårta med fyra lager av blåbär, vaniljkräm, jordgubbssylt varvat… Tårtfatet har Joline gjort av ljusstake som fot och fat av en pizzatallrik. Limmat ihop o lackat svart. Bilder och beskrivning finns i ett eget inlägg som du hittar du HÄR >>

tårta_nicke_öjkroken_födelsedag
Finaste maken som skär första biten. En mastig tårta de där! :-P

utebelysning
Senare på kvällen strosade vi ut i garaget och tände grillen! Här är Nickes present från mig och barnen som han nyss har monterat upp på garaget vid dörren.

burgare_garage
Självklart blev det grillade hamburgare, grillat bröd och goda tillbehör. ;-)

nicke_nilsson_öjkroken
Har man haft en hel helg med födelsedagsfirande så kan man inte avsluta en söndagskväll i Öjkroken bättre än ute i skogen vid elden! ♥ Älskade Nicke 39 år, du är underbar – jag älskar dig!

2 msk Bakery+ = 3 msk sötrix o 1/4 krm stevia

IMG_2766Det uppstår frågor omkring dosering av bakery+ i förhållande till min  sötning i boken Baka med LCHF.

I Baka med LCHF så använder jag  ca 3 msk sötrix-flor, som är erytritol och finns i märken som sukrin, sötin, sötrix och ICA-Sötströ.
Dessa 3 msk blandade ajg med 1/4- 1/2 krm stevia ca 300 gånger sötare än socker. Denna blandning är min uppfinning, denna blandning som sedan kom att spridas snabbt i lchf bak-kretsar. Vid den tiden då Baka med LCHF kom ut fanns inte några färdiga blandningar stevia-erytritol överhuvudtaget.

De blandningar som finns på marknaden har kommit till under de sista två åren. Företagen upptäckte att man kan blanda dessa två efter att jag upptäckte att bästa sötman är när man blandar dem. Då kom det ut Sukrin+ som är 2 gånger sötare än socker och sedan kom Bakery+ som är 3 gånger sötare än socker och som jag själv varit med om att ta fram och som också är det bästa sockret på marknaden just nu.

Jag nämner inte de blandningar som är 5 gånger sötare än socker för dom fungerar inte, det är för mkt steviasmak i dem och då får man ändå blanda ut dom med  ca 2 msk erytritol och då är ju tanken med ”1 påse att ta ifrån” borta ändå så…

Så jag hoppas att alla kan ha överinseende att min sötningsuppfinning i boken Baka med LCHF  är som den är, då det var det enda som fanns tillgängligt då och NU så finns Bakery+ och min nya bok Kakor och desserter med LCHF som utkommer 7 april där kommer Bakery+ stå i recepten! Den kan nu förbokas till 20 kr i rabatterat pris skriv dessert i kassan bara! Bilden visar Blåbärmoussetårtan ur boken Kakor och desserter med LCHF.

Ber så mycket om ursäkt om detta ställer till det för nya bakare.

 

 

Bara Bär från Finnerödja!

DSC_0116Fick hem tre små burkar från Finnerödja att provsmaka. Detta är deras nya produkt och den är helt osötad, inte konserveringsmedel eller något som helst annat tillsatt,
dvs Äkta Vara-märkning kunde sättas på den ;)

Den är sötad med äpplepuré och finns i smakerna Blåbär, Hallon och Havtorn/Mango.
Havtorn/Mango har ca 13 gram kolhydrater, blåbär och hallon runt 8-9 gram.

Skulle tro att man kan få ut ca 4  portioner av burken, burken innehåller 180 gram.

Äpple är ju inte direkt LCHF, men hellre äpple än socker i produkten.

DSC_0117Vi åt Havtorn/Mango i går på yoghurten och den var jättegod. Tror också att den passar fint på pannkakor, (jag har två recept på bloggen) annars står det på burken att den passar till fil, youghurt och keso.

Var i affären hittar man den, det vet inte jag ännu… man får helt enkelt leta ;)

Lycka till i letandet!

 

 

Blueberry curd
 


Hittade ett recept på Blueberry curd i en lite COOP folder.
Jag brukar göra på ett annat sätt när jag gör curd så det gjorde jag här också.
 
200 gr frysta tinade blåbär, mixade släta
3 ägg
2 dl strösocker
100 gr smör
 
Vispa smör och socker.
Tillsätt 1 ägg i taget och vispa ihop.
Tillsätt blåbärspurén och värm på spisen på medelvärme.
Rör hela tiden, det tar ca 10 minuter innan det tjocknar- får inte koka.
Häll på rena burkar och förvara i kylskåp.
 
 

Ekströms hallon- och blåbärskräm sötas rätt!

uyvyzp78o4jeo5e0clh7Äntligen (skulle jag vilja säga) så sötar man helt rätt, dvs med stevia och erytritol! :D

Jag har missat att Ekströms har kommit ut med en ny kräm som är sötad just med stevia och erytritol och det finns inget annat sötningsmedel i heller, mycket bra att man inser vad som är bäst. Den skulle finnas i affären from v 32.

Nu har jag inte smakat krämen då jag hellre gör egen kräm, men då många i dagens stressade värld ibland kanske vill gå en genväg så passar ju denna bra.
Den innehåller inte allt för mycket annat skräp heller. Men som sagt man lagar ju kräm kvickt själv ;)

 

Någon som testat den?

 

 

Malted Blueberry Waffles
 
Orginalrecept och vackrare bilder hittar ni här:
 
 
Ingredienser
 5,3 dl mjöl
2 msk socker
1/2 tsk salt
1 msk bakpulver
 0,6 dl  malted milkpowder
 1,2 dl vegetabilisk olja
 3,5 dl  mjölk
1 ägg
 2,5 dl färska eller frysta blåbär

Instruktioner
1.In en stor skål, kombinera mjöl, socker, salt, olja, mjölk, ägg, malted milkpowder, och bakpulver och blanda med en visp tills väl kombineras. Överblanda inte. Det är OK om smeten är lite knölig. Tillsätt försiktigt blåbären.
2.Värm ett våffeljärn.
3.Fördela smet i våffeljärnet och baka tills de är gyllenbruna.
4. Våfflorna är inte så söta i sig själv så det fungerar bra att servera med glass, grädde och sirap eller honung.
Blueberry croissant pudding

Receptet kommer från Kate Bracks bok The sweet Life
 
1 msk socker
4 ägg
1,8 dl mjölk
1,8 dl grädde
75 gr socker
1 tsk vaniljsocker
(orginalreceptet har skal från 1 apelsin istället)
8 st små croissanter eller 400 gr
75 gr blåbär
1 msk florsocker
vaniljsglass till servering
 
Ugn:170°c
 
Smöra en form med smör och strö 1 msk socker. Häll bort överflödigt socker. Formen skall rymma 1 liter.
 
Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, socker och vaniljsocker tills slätt.
 
Riv varje croissant i 4 delar och lägg i ett lager i formen.
 
Strö över blåbären.
 
Häll över den flytande blandningen.
 
Låt stå i ca 30 minuter så att croissanterna suger åt sig.
 
Pudra puddingen med 1 msk florsocker och baka i 45-50 minuter tills stanningen har stannat och puddingen fått en fin brun färg.
 
Servera varm med vaniljglass.
 
 

Tim Burton inspirerad tårta
 Tre döda hundar med respektive gravstenar :)



 Jack Skellington

 Sparky från Frankeweenie med alla sina sömmar
 Zero från Nightmare Before Christmas med sin lilla pumpa-nos
 Scraps från Corpse Bride (han va lite krånglig så han fick stanna i sin låda)
 Lite häftigt innehåll måste ju finnas :)
Grön sockerkaksbotten, persika/passions-mousse, blåbärsmousse, persikasylt, täckt med modelerringschoklad och alla dekorationer är också gjorda i modelleringschoklad.
 
Tårtan var högst privat och gjord till min yngsta dotters födelsedag.
LCHF bärsmoothie
LCHF bärsmoothie
Källa: Olivia Åborg (Livvie)
Portioner: 1

Ingredienser:
1dl turkisk yoghurt
1,5-2dl osötad mandelmjölk
1msk hallon
1msk blåbär
1msk protein pulver (jag använder vanilla wildberry från fitnessguru)
riven kokos
linfrön
2 isbitar
Gör så här:
Mixa allt och njut! passar perfekt som mellanmål eller lättare lunch.
Toppa med isbitar
Test av muffinsmixer



Idag bestod bakningen av mixtester.
Och resultatet blev mer än godkänt.
 
Blåbär och vaniljmuffins:
1 påse muffinsmix
http://www.strosselannat.se/ovrigt-2/funcakes-mix-for-chocolate-muffins-500g-1.html
220 ml neutral olja
200 ml vatten
Blåbär
 
Förberedelser: Värm ugnen till 180°c (varmluftsugn 160°c). För 12 muffins tillsätt 500 g av blandningen, 200 gram (220 ml) av vegetabilisk olja och 200 ml vatten i en skål och blanda på låg hastighet under 5 minuter till en jämn smet. Tillsätt blåbär. Sätt pappersmuffinsformar i en muffinsplåt och fyll på med smet till strax under kanten. Lägg en klick vaniljkräm på varje.
 Grädda muffins i ugnen i ca 25 minuter.
 
Vaniljkräm
Förberedelser: tillsätt 125 ml vatten per 50 gram av blandningen och vispa i ca 5 minuter till en slät massa. Låt krämen stelna en stund innan du använder.
 
Choklad och kaffemuffins:
1 påse muffinsmix för chokladmuffins
http://www.strosselannat.se/ovrigt-2/funcakes-mix-for-chocolate-muffins-500g.html
 
220 ml neutral olja
200 ml kallt kaffe
hackad choklad
 
Förberedelser: Värm ugnen till 180°c (varmluftsugn 160°c). För 12 muffins tillsätt 500 g av blandningen, 200 gram (220 ml) av vegetabilisk olja och 200 ml kaffe i en skål och blanda på låg hastighet under 5 minuter till en jämn smet. Tillsätt hackad choklad. Sätt pappersmuffinsformar i en muffinsplåt och fyll på med smet till strax under kanten. Grädda muffins i ugnen i ca 25 minuter.