Vaniljmuffins med chokladgömma

IMG_0163Här ska ni få ett gott muffinsrecept som tyvärr inte fick plats i bakboken.
Håll tillgodo!

6-8 st

Ingredienser:

4 ägg
2 msk bakery+ (erytritol och stevia)
75 gram smält osaltat smör
1 dl grädde
1 dl mandelmjöl
1 dl kokosnötsmjöl
1 msk fiberhusk
0,5 tsk vaniljpulver
1,5 tsk bakpulver

Gömman:

75 gram Philadelphiaost eller cream cheese
1,5-2 msk kakao
0,5-1 msk bakery+ (erytritol och stevia)

Gör så här:
För choklad fyllningen blanda bara alla ingredienser väl med varandra.
Vispa ägg och sötning fluffigt.

Häll i smör och grädde, blanda väl.

Blanda de torra ingredienserna och blanda ner dem väl i smeten.

Skeda upp drygt halva smeten i formar och forma en liten grop med blöt tsk. Fördela chokladkrämen i groparna. Fyll upp med resterande smet, peta till smeten med blöt tsk att den kommer ut lite mot kanterna och möter smeten under.

Grädda i 175 grader i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter

I kväll kan man köpa Bakery+ för 99 kr!!

pase_ bakery+_mariann

Endast ikväll kan man köpa Bakery+ för 99 kr påsen.

Skriv jamamma i webshopen så ska du få priset 99 kr!

ojdå, glömde länken :(

STEVIA VITAL.SE

Våffeldagen!

Kokosnötsmjöl våfflorHar tidigare delat mitt våffelrecept ur boken Baka med LCHF, men här ska ni få det igen!

©2013 MariannAndersson

Våffeldagen idag den 25/3
Nu ska jag bjuda på våfflorna ur boken Baka med LCHF!!

ca 10 st

Ingredienser:

5 ägg
1,5 msk Bakery+ sötning (kan mkt väl uteslutas helt)
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
25 g smält osaltat smör
1 dl kokosnötsmjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver

Gör så här

1.Smält smöret
2. Vispa äggen och sötning fluffigt. (numera vispar jag utan sötning och tar i den med det torra)
3. Vispa ner grädde och creme fraiche.
3. Häll i smöret
4. Blanda övriga torra ingredienser och blanda ner det i smeten väl. Låt svälla minst 5 minuter.
5. Stek sedan på väl uppvärmt våffeljärn och låt dem steka lite längre än vanligt.
6. Lägg dem på galler att svalna.

Tips: Låt smeten precis få ligga någon knapp halv minut på järnet innan man drar ner locket. Då blir de något tjockare och lättare att ta loss.

ÖNSKAR ALLA EN TREVLIG VÅFFELDAG!

 

2 msk Bakery+ = 3 msk sötrix o 1/4 krm stevia

IMG_2766Det uppstår frågor omkring dosering av bakery+ i förhållande till min  sötning i boken Baka med LCHF.

I Baka med LCHF så använder jag  ca 3 msk sötrix-flor, som är erytritol och finns i märken som sukrin, sötin, sötrix och ICA-Sötströ.
Dessa 3 msk blandade ajg med 1/4- 1/2 krm stevia ca 300 gånger sötare än socker. Denna blandning är min uppfinning, denna blandning som sedan kom att spridas snabbt i lchf bak-kretsar. Vid den tiden då Baka med LCHF kom ut fanns inte några färdiga blandningar stevia-erytritol överhuvudtaget.

De blandningar som finns på marknaden har kommit till under de sista två åren. Företagen upptäckte att man kan blanda dessa två efter att jag upptäckte att bästa sötman är när man blandar dem. Då kom det ut Sukrin+ som är 2 gånger sötare än socker och sedan kom Bakery+ som är 3 gånger sötare än socker och som jag själv varit med om att ta fram och som också är det bästa sockret på marknaden just nu.

Jag nämner inte de blandningar som är 5 gånger sötare än socker för dom fungerar inte, det är för mkt steviasmak i dem och då får man ändå blanda ut dom med  ca 2 msk erytritol och då är ju tanken med ”1 påse att ta ifrån” borta ändå så…

Så jag hoppas att alla kan ha överinseende att min sötningsuppfinning i boken Baka med LCHF  är som den är, då det var det enda som fanns tillgängligt då och NU så finns Bakery+ och min nya bok Kakor och desserter med LCHF som utkommer 7 april där kommer Bakery+ stå i recepten! Den kan nu förbokas till 20 kr i rabatterat pris skriv dessert i kassan bara! Bilden visar Blåbärmoussetårtan ur boken Kakor och desserter med LCHF.

Ber så mycket om ursäkt om detta ställer till det för nya bakare.

 

 

mitt lilla inlägg om bakery+ vs andra socker gav upphov till…

DSC_0106 lite tankar hos fler av er ;) och många behövde hitta förevändningar för att ändå inte finna fördelar med Bakery+ ;) :P

Jag jämförde äpplen med päron. Som svar till det så jämför jag sötning som sötning, inte vilken sort.

Man sötar ju med många olika märken  tom strösocker men man sötar ju ex EN SOCKERKAKA, och det är där min jämförelse är. Dvs priset i förhållande till den faktiska mängden som behövs för att söta en sockerkaka ;)

Vilket socker man än drar fram så står sig Bakery+ prismässigt. men inte i tillgänglighet.
Men nu handlade ju inte jämförelsen om tillgänglighet heller, för då vet vi ju alla att då är det Canderel och Hermesetas och ICA-Sötströ som vinner. Detta beror ju givetvis på att de har så stor del av marknadsandelarna och tillhör stora och ofta multinationella koncerner.

Att många köper dessa är ju givetvis helt ok.

Jag föredrar att köpa från mindre företag när jag kan och gärna svenska, och visar det då sig också bli billigare så tyckte jag att detta behövdes påpekas ;)

Frakt var också något som påpekades. Frakten för många internetbutiker är oftast gratis vid order över 600 kr, det verkar vara en policy för många. Så att jämföra frakt eller andra kostnader man har för att ta sig till och från affär mm var ju inte heller det som jag jämförde.
Jag jämförde priset på påsen och priset för att söta en sockerkaka.

men när man ex kollar priset för frakt med posten blir 250 gram (vikt på bakery+ 240 g) 24 kr. För att då jämföra en påse med frakt så blir det 153 kr/påse.  = 0,6375 för 1 gram.  Det gör att en sockerkaka kostar 12,75.

För att då påminna om alla andra jämförda sötningar:
1 sockerkaka med erytritol kostar ca 16 kr
1 sockerkaka med ICA sötströ kostar 12.60 kr
1 sockerkaka med Sukrin+ kostar 16.02 kr
1 sockerkaka med Bakery+ kostar 10.75 kr
1 sockerkaka med Bakery+ och frakt med post/brev 12,75
1 sockerkaka med Bakery+ och gratis frakt vid köp av 12 påsar 8,60 kr
 

Så argumentet med att Bakery+ blir så dyrt med frakt visar sig heller inte hålla 100… Det skiljer alltså 15 öre mot ICA sötströ…
men visst frakten kanske är annorlunda på företagen..

Tänk vad billigt Bakery+ hade blivit för oss alla om den funnits lättillgänglig på ICA, COOP , WILLYS eller CITY GROSS mfl!!

 

Bakery+ vs ICA-Sötströ/sukrin/Sötin/Sötrix prismässigt

Sockerkaka - LCHFIdag ska vi ägna oss åt ett räkne-exempel. Många menar ju på att Sötströ osv är långt billigare att använda än ex Bakery+. Så nu ska vi se om det verkligen förhåller sig så och hur stor skillnad är det egentligen på priset per ”normal kaka” typ sockerkaka.

Erytritol som ICA sötströ, Sukrin, Sötin och sötrix där väger 1 dl ca 90 gram. Som här efter kallas med sitt rätta namn erytritol.
Bakery+ 2 msk väger 20 gram.

Erytritol köps oftast för  89 kr för 500 gram – ett gram kostar 0,178
(ICA-sötströ för ca 42 kr 300 gram =  1 gram 0.140)
Bakery+ köps för 129 kr för 240 gram –  1 gram kostar 0,5375
20 gram Bakery+ kostar alltså 10,75 kr
90 gram erytritol kostar alltså 16.02 kr (ICA -sötströ 12.60 kr)

Det gör att du får ut ca 5- 7 sockerkakor på en 500 g påse erytritol  och du får ut ca 12-14  sockerkakor på en påse 240 g Bakery+.
och ca 8-9 sockerkakor på ICA -sötströ.

Vilket socker blir då billigast i längden?

Vill du sedan göra det riktigt billigt för dig  köper du en 12 pack bakery+ då kostar påsen endast 103 kr ;) och givetvis ingen frakt

edit: Möjligens är det oklart… men om vi säger så här
1 sockerkaka med erytritol kostar ca 16 kr
1 sockerkaka med ICA sötströ kostar 12.60 kr
 1 sockerkaka med Bakery+ kostar 10.75 kr ( om du köpt 12 pack endast 8.60 kr)
1 sockerkaka med Sukrin+ kostar 16.02

Ytterligare en edit :
Sukrin+ kostar 89 kr för 250 gram det gör 0,356 kr 1 gram blir för 0,5 dl som bör väga 45 gram, det blir 16.02 kr för en dos i en sockerkaka.

Jag ville bara påvisa att bakery+ inte är så dyrt som många tror och att jag bara valde några sötningar är bara för att ge några exempel, det handlar inte om en fullständig uträkning och jämförande, lite får ni allt göra själva. Ville ge er en tanke ;)
Inte heller att jämföra äpplen med päron… här jämförs sötning som sötning, inte vilken sorts sötning det är…

 

 

Sammetsgröt – Smörgröt – LCHF-gröt

DSC_0102Här kommer väl en äkta fet LCHF-gröt ;)

Den är så sammetslen att barn som inte gillar klumpar kommer älska denna gröt.
Här hemma hos oss går den under namnet ”mormorgröt”.
Den kommer ursprungligen från Norge och heter där fløyelsgrøt, därav namnet sammetsgröt här ;)

1 portion
Ingredienser:
100 gram smör
2 ägg
1 dl grädde
1 tsk johannesbrödkärnmjöl (eller annan redning som du tycker om)

Gör så här:
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull, häll i grädden och vispa ner äggen och tillsist johannesbrödkärnmjölet.
Låt allt koka upp till grötkonsistens.

Serveras med bär eller kanel, eller med lite bakery+.

Tips: Skär den sig ge den ett uppkok till med lite mer grädde i bara.

 

Krämbullesemlor – LCHF-Semlor med vanilj och kanel

DSC_0106Eftersom vi i gamla tider (dvs för 6 år sedan) kunde lyxa till oss med Byttorps Finbageris Krämbullar så vaknade idén igår att varför inte passa på att göra en sådan semmel-variant!
Krämbullar enligt Byttorps Finbageri är en semmelbulle som man sprutar full av härlig vaniljkräm och sedan strösslar man med kanel och strösocker. Kan säga att det är den godaste bullen jag ever smakat ;)

så här får ni nu Krämbullesemla!

4-6 st semlor
Gör enligt mitt tidigare recept på semlor. Givetvis görs inte mandelmassan.

Vaniljkrämen/glasskräm:
1 gelatinblad
2 äggulor
1 dl grädde
0,5 msk bakery+ sötning
0,5 tsk vaniljpulver eller motsvarande essence eller vaniljstång
50 gram osaltat smör

+1 dl grädde som ska vispar rätt hårt och blandas ner i kall vaniljkräm.

Gör så här:
Lägg gelatinet i kallt vatten. Lägg alla ingredienser utom smöret i en tjockbottnad kastrull, låt sakta sjuda under vispning tills den är tjock, får inte koka.
Ta från värmen och vispa ner gelatinet. Lägg i smöret i bitar och vispa ordentligt. Ställ kallt!
Vispa 1 dl grädde rätt hårt och vispa ner den kalla vaniljkrämen. Eventuellt vispa vidare med en elvisp till spritsbar konsistens.

Dela bullarna på lite mindre än hälften. Spritsa lagom mängd vaniljkräm på bullen och lägg till baka locket. Pudra över kanel och bakery+.

LCHF Havregrynsgröt – Valnötsgröt – LCHF – Paleo

DSC_0063Äntligen kan vi få en gröt som kan påminna om havregrynsgröt i smaken!

Det var när jag upptäckte hur valnötsmassa (mandelmassa på valnötter) smakade som havregröt ( i våra munnar), som jag förstod att nu har jag knäckt koden till  ”havregröt”!

Detta är nog den allra godaste lchf-gröten alla kategorier i alla fall!! Testa så får du se!
©2014 MariannAndersson

1 portion
Ingredienser:
30 gram gram smör (för mejerifri smaklöst kokosfett)
2 ägg
50 gram malda valnötter (Wikipedia om valnöter 3,5 gram per 100 gram
ca 13 gram /100 gram)
1 dl grädde (eller 0,75 dl vatten+30 gram smör/smaklöst kokosfett, eller mandelmjölk. Havregrädde ca 5-6 gram kh)

ev 1-2 msk fibrexflingor om man vill ha tugget av ”havregryn” ( gröten på bilden är utan och jag finner den godast utan)
ev lite salt efter smak

Gör så här:
Vispa upp äggen lätt med de malda valnötterna, vispa sedan kraftigt ner grädden eller vald vätska.
Smält smöret på medelvärme och (ev låt fibrexen smälta med här) häll ner ägg- och valnötsgrädden, koka sakta upp under omrörning, låt den koka till en grötkonsistens.
Servera med lätt kokta äpplebitar (om man tillåter sig det) eller gör så som jag alltid ville äta min havregröt ;) strö över bakery+!

Ursprungsgröten: LCHF-Gröt

 

Sylt och saft?

JordgubbarJag har fått en förfrågan från en kvinna som vill göra nyttig sylt och saft med Bakery+ och funderingarna går ju mot hållbarhet då socker konserverar.
Även pektinfunderingar uppstår ang vissa bär. Finns det pektin att köpa?

När jag gör sylt och saft så gör jag bara i småprotioner och oftast fryser jag in dem.

Finns det någon här som gjort sylt och saft på Bakery+ eller annan lchf-sötning och upplever att hållbarheten är ok?

Behövs det konserveringsmedel tycker ni i? Vilka konserveringsmedel är ok?

Dela gärna med er av er erfarenhet på området!