En egen juicefabrik hemma!

juice_recept_ingefära_äpple_apelsin
Det är en grymt god investering, en vitamin-maskin, en helt egen juicefabrik eller kort och gott en råsaftcentrifug. Har du en står intryckt i nåt skafferi? Ta fram den! Har du ingen? Önska i julklapp eller gå genast och köp en! :-P

Jag fick min av mamma när jag fyllde år. Har längtat efter en sån länge efter att sett Helena’s alla härliga bilder på nygjord juice av mandariner, päron, melon, blodapelsin och citrus av alla de slag! Jag är en ”juice-lover”, framförallt apelsinjuice med mycket fruktkött men alla andra härliga mixer med morot, tomat, druvor och bär… Det är himmelriket att ha en egen juciemaskin.

De allra första jag provade var äpple och kiwi – guuuudagott! Och igår gjorde jag en mix med äpple, apelsin och färsk ingefära, en morot ska alltid vara med säger Helena, jag tog tre… Det ger en fin sötma. ;-)  

Nu väntar jag bara på att trälådorna med clementiner ska komma ut i butikerna så ska här göras godaste jul-juicen med lite mustiga kryddor också!

2 liter juice
Det här behöver du : 
6 apelsiner
6 äpplen
3 morötter
3 tummar färsk ingefära

GÖR SÅHÄR : 
Skala apelsinerna. Klyfta hela äpplen med skal och kärnhus. Skölj morötterna och skala den mängd ingefära du vill ha. Ner i maskinen. Juicen är klar!

BRA-ATT-VETA-TIPS : 

  • Låt juicen stå en stund i en större karaff så sjunker fruktköttet till botten och du kan hälla upp juice utan fruktkött om så önskas.
  • Skaka om juicen om du vill ha med fruktköttet när du häller upp i glas.
  • När juicen stått en stund kan du ta bort skummet på ytan.
  •  ca 2-3 dagars hållbar i kylskåp.
  • Går bra att frysa.

jucie_hemmagjord_recept_råsaftcentrifug_färskpressat
Massa saftiga apelsiner, äpplen, morot och ingefära.

juice_recept_äpple_kiwi
Här är den första juicen jag gjorde med äpple och kiwi. Maskinen jag har heter OBH Nordica prestige juice extractor.

Gianduja torte





Ingredienser
För kakan

200g + 50 g hasselnötsmjöl
200g  smör, plus extra för smörjning
200g mörk choklad , bruten i rutor
6 medelstora ägg , separerade
200g strösocker
3 msk hasselnötslikör eller amaretto likör ( eller färsk apelsinjuice )
eller essence

Ganache:
85 gr mörk choklad
0,8 dl grädde
3 msk nutella
 
Värm grädde och choklad och rör slätt, tillsätt nutella och rör ihop.
Låt stå i rumstemperatur i minst 1 timme.

 

 
Framställningsmetod

 1.Värm ugnen till 180C/

2.Smörj en 23cm springform och lägg bakplåtspapper i botten.
3.Smält smöret och chokladen i en värmetålig skål.
4.Rör ner hasselnötsmjölet och låt blandningen svalna i 5 minuter.

5.Vispa äggulor och socker tillsammans med en elektrisk hand- vispa i minst 5 minuter tills vitt och fluffigt , rör sedan i chokladen blandningen tills väl blandat . Tvätta och torka visparna väl .

6.In en ren skål , vispa äggvitorna till hårda toppar - de är redo när du kan vända skålen upp och ner utan att äggen glider ut .Övervispa inte.

7.Arbeta snabbt , rör ner hasselnötslikör , amaretto eller apelsinjuice , i chokladen blandningen för att mjukna. Lägg i ett par matskedar av de vispade äggvitorna och rör tills grundligt kombinerat , sedan försiktigt de återstående äggvitorna .

8.Häll blandningen i den förberedda formen och grädda i mitten av ugnen i 35-40 minuter eller tills kakan har stigit och är fast.

9.Ta kakan ur ugnen och låt den svalna i formen i 30 minuter . Lossa bältesklämman och vänd kakan på ett serveringsfat , dra sedan av fodret papper och låt den svalna helt .

10.När kakan är kall , bred på nutellaganachen  och strö över 50 gr hasselnötsmjöl. Spritsa evt gräddrosetter på.



Sjukt god!!!!!

Apelsin- och mandelmuffins

©2013 MariannAndersson
Apelsin- och mandelmuffins

Ingredienser

ca 8-10 st beroende på stl på formarna

4 ägg
75 gram smält osaltat smör
2 msk Bakery+ Mariannsocker
0,5 dl grädde
1,5 dl mandelmjöl
1 dl kokosnötsmjöl
1,5 msk fiberhusk
2-3 finriven bittermandel
1 apelsin, rivet skal + saft
2 tsk bakpulver

Mandelspån
Pudra med bakery+

Gör så här:
Vispa äggen fluffigt i flera minuter
Häll i smör och grädde, blanda väl.
Blanda ner det rivna skalet + saften från en apelsin.
Blanda de torra ingredienserna och blanda ner dem väl i smeten.
Skeda upp i formar och strö över mandelspån, grädda i mitten av ugnen 175 grader i 15-20 minuter.
Pudra med bakery+ innan servering.

Tips: jag bakar alltid muffins i muffinsplåt, då blir de mycket högre och snyggare.

 

 

 

Sommardrink med blå curacao och apelsinjuice

drink_olika_färger
Sommaren går verkligen mot slut slut just nu så det  gäller väl att passa på att fånga värmen när den kommer.

Morgnarna är höstlika och daggen ligger tät över gräsmattan men än skiner kvällssol och värmen gör sig påmind så sommarens sista drink, vilket ni i och för sig näst in till aldrig får tips av ifrån mig kontrar jag med nu! :-P

Bättre sent än aldrig… Jag gillar nog färgerna bättre än innehållet. En kul drink är det i alla fall! ;-)

Det här behöver du : 
4 cl vodka
apelsinjuice
2 cl bols blue curacao

GÖR SÅHÄR :
Häll upp vodka och apelsinjuice i ett high ballglas. Häll försiktigt i curacao så det skiktar/lägger sig på botten. Curacon är ju blå så med apelsinjucie som är gul blir det denna läckra gröna färg-. ;-)

ProViva50 med Stevia

timthumbProViva.se skriver:
”I dagarna lanserar vi tre nya ProViva-drycker som inte liknar någon annan ProViva du druckit förut. Vi kallar drycken ProViva50 och den finns i smakerna Apelsin Mango, Hallon Björnbär och Tropisk.

ProViva50 innehåller inget tillsatt socker. Sockret kommer istället från frukternas och bärens egna naturliga socker och sedan har vi tillsatt en gnutta steviolglykosider. Resultatet blir en en fruktdryck som innehåller 50 % mindre socker jämfört med juice och annan fruktdryck.”

Det låter ju omedelbart bra, men de skriver ju inget tillsatt socker utan att all sötma kommer från frukten OCH med tillsatt gnutta stevioglykosider.
Detta gör den då 50% mindre söt än juice och fruktdryck.

Min fråga blir är all annan ProViva med tillsatt socker?
Är all annan juice och fruktdryck alltid med socker tillsatt?

Isåfall är ju denna långt mycket bättre. :D

Jag kan ju i och för sig tycka att ingen frukt behöver väl sötning?
Den enda är väl citron och andra mycket sura frukter. Låter väl som dessa bär och frukter de använder är nog söta i sig?

Någon som smakat och vet nått om detta?

edit: ååå jösses, det är tydligen både havre och kornmalt i dessa drycker och en massa druvjuice och annat, DVS INGET FÖR EN LCHF´ARE DÅ…

 

Bloggar etiketter: , ,

Hemligheten bakom den godaste kebabsåsen!

kebab_kebabsås_vitlökssås
I fredagskväll åt vi kebab i pitabröd här hemma. Det hör inte direkt till vanligheten men när och OM så ska det vara gott och smaka som riktigt god ”kebab i pita”.

Jag strimlar vitkål och rödlök. Jag gör en stark, tomatig sky som kebaben steks eller snarare värms i. Sen pitabröd, och sist av allt den vansinnigt goda vita såsen. Allt ska varvas i lager med kebabköttet i pitabrödet. Toppa med sås. Ät, njut…

Hemligheten bakom den absolut godaste kebabsåsen är Fanta!
Fanta på burk, vanlig, hederlig apelsinfanta. – Japp!! :-P
Jag har hört och även provat olika varianter som zingo, spad från ananasburk och apelsinjuice men inget blir så gott som med just fanta! Så e de… :-P

Låter döknasigt jag vet, men det är gott!

1 sats medium hot/vitlök kebabsås :
(räcker till minst 4 kebab + lite extra)
2 dl creme fraiche
1 dl naturell yoghurt alt. turkisk yoghurt
½ dl FANTA :-P
1 tsk tomatpuré
1 riven vitlöksklyfta
1 krm cayennepeppar
Salt & vitpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop creme fraiche och yoghurt med fanta, tomatpuré, vitlök, cayenne, salt & peppar. Låt gärna ”stå till sig” nån timme i kylskåpet. Vispa upp med gaffel så det blir mer lättflytande före servering.

kebab_remsor
Hemmagjort kebabkött? - Kolla in receptet HÄR!

Stark ”tomatsky” till kebabköttet : 
2 dl vatten
2 msk tomatpuré
2 tsk D´Elidas chilisås
1 tsk honung
Salt & nymalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Skaka ihop ingredienserna till tomatskyn i en mixerburk. Hetta upp en panna, lägg i kebabköttet och vänd runt. Slå på skyn och låt allt fräsa på ca 1 min. Det ska finnas lite sky kvar så den ska inte koka in helt. Servera.

Tillbehör : 

  • Pitabröd – se recept HÄR!
  • Strimlad vitkål
  • Strimlad rödlök
  • Tomatskivor
  • Fefferoni

 

 

Melonrulltårta




                                                 Pate decor till mönstret
 
1 Äggvita 35 gr
40 gr mjöl
30 gr socker
30 gr smör rumstempererat
Grön pasta eller gelfärg
 
Rör ihop och färga evt med valfri livsmedelsfärg, jag använde Progel som var riktigt smidiga att använda.
Sen kan du spritsa eller stencilera olika mönster på ett bakplåtspapper eller silikonmatta. Lägg i frysen i 10 minuter, detta måste göras annars riskerar du att smeta ut ditt mönster.
 
Rulltårta
4 ägg
120 gr vetemjöl
120 gr socker
lite salt
 
Ugn 170°c
Vispa ägg och socker vitt och pösigt, sikta ner mjöl och blanda ner det och lite salt i smeten. Färga med grön livsmedelfärg. Häll över mönstret som du gjort och sprid ut jämt över hela plåten. Baka i ca 10 minuter, strö lite socker på och vänd sockerkakan med hjälp av ytterligare en kall plåt. Låt kallna och dra försiktigt av pappret.
 
Melonmousse
1 dl melonsaft från en vattenmelon, kör i mixer och sila bort större bitar.
100 gr neutralt moussepulver
http://www.strosselannat.se/mousser/blodapelsin-mousse-100-gr.html
150 gr grekisk yoghurt
3,5 dl grädde
Melonessence
Röd pasta eller gelfärg
Mörka choklad chip som melonkärnor
 
Vispa grädde och yoghurt, blanda melonsaften med moussepulvret. Tillsätt essence och röd livsmedelsfärg. Vänd ner gräddyoghurten och blanda tills väl blandat.
Fyll sedan rulltårtan beroende på hur du vill att slutresultatet skall bli. Jag gjorde en vanlig och en som är utan snurr inuti. Strö på mörka choklad chip som kärnor och rulla ihop. Plasta in och låt stå helst över natten för att stelna. Skär i passande skivor,
 
Inspiration fick jag härifrån men valde att göra min egen version:
Chokladmousse
Chokladmousse
Källa: Odjuren
Portioner: 4

Ingredienser:
3 dl grädde
100 g choklad (minst 70%)
1 äggula
Smaksättning tex lite apelsinsaft eller lakritspulver
Gör så här:
Sätt ca 1 dl av grädden i ett vattenbad tillsammans med chokladen och låt chokladen smälta. Vispa resten av grädden och äggulan, ju hårdare du vispar desto hårdare blir moussen. Jag vill inte ha den för hård så vispar bara lite granna så att grädden är mitt i mellan ovispad och hårdvispad.
Blanda den smälta choklad/grädden i den vispade grädden och portionera upp i glas eller skålar och ställ i kylen ungefär en timme.
Apelsinomelett – sufflé

IMAG1291Snabbdessert eller uteslut sötningen och gör en lunch av det hela!

tillagningstid ca 10-20 min.

4-6 port

Ingredienser:

4 ägg
1 msk Bakery+ sötning (kan uteslutas)
rivet skal från 1 ekologisk apelsin och saften

50 smör till stekning (smält och blanda i äggulesmeten om du gör dem i sufflé formarna)

Gör så här:
Separera äggen. Vispa vitorna till hårt skum.
Vispa lätt upp gulorna med sötning, saft och finrivet skal.
Vänd ner äggviteskummet i äggulorna.
Stek på mellan värme och fös ihop, efterhand den stelnar lite sänk till låg temp och lägg på ett lock,
låt omeletten/sufflén sätta sig i ca 5 min. Vik över och stjälp upp den på ett serveringsfat, strö färska bär eller lätttinade frysta bär över den ljumma omeletten.  Pudra ev över lite Bakery+.
Eller som här  lägg över portionsbitar direkt på assietterna.

TIPS:
Kan också gräddas i ugnen 175 grader i ca 15 min. Fyll upp 6 st  i 1,5 dl sufflé formar, smörj formarna och ev pudra/strö dem med Bakery+.
De höjer sig som svampar, men sjunker ihop sedan. Pudra med Bakery+ och lägg en skalad skiva apelsin ovanpå.
Klicka på bilderna för större bild

IMAG1293IMAG1295

 

 

 

 

 


 

Bloggar etiketter: , ,

Apelsinomelett – sufflé

IMAG1291Snabbdessert eller uteslut sötningen och gör en lunch av det hela!

tillagningstid ca 10-20 min.

4-6 port

Ingredienser:

4 ägg
1 msk Bakery+ sötning (kan uteslutas)
rivet skal från 1 ekologisk apelsin och saften

50 smör till stekning (smält och blanda i äggulesmeten om du gör dem i sufflé formarna)

Gör så här:
Separera äggen. Vispa vitorna till hårt skum.
Vispa lätt upp gulorna med sötning, saft och finrivet skal.
Vänd ner äggviteskummet i äggulorna.
Stek på mellan värme och fös ihop, efterhand den stelnar lite sänk till låg temp och lägg på ett lock,
låt omeletten/sufflén sätta sig i ca 5 min. Vik över och stjälp upp den på ett serveringsfat, strö färska bär eller lätttinade frysta bär över den ljumma omeletten.  Pudra ev över lite Bakery+.
Eller som här  lägg över portionsbitar direkt på assietterna.

TIPS:
Kan också gräddas i ugnen 175 grader i ca 15 min. Fyll upp 6 st  i 1,5 dl sufflé formar, smörj formarna och ev pudra/strö dem med Bakery+.
De höjer sig som svampar, men sjunker ihop sedan. Pudra med Bakery+ och lägg en skalad skiva apelsin ovanpå.
Klicka på bilderna för större bild

IMAG1293IMAG1295

 

 

 

 

 


 

Bloggar etiketter: , ,