Måndagsmat – Lättlagad gratäng med vitkål och rökt fläsk

Snabbt och enkelt

Idag får du ett av mina favoritrecept på snabbmat, vitkålsgratäng med rökt fläsk.

Den har verkligen gått hem bland mina läsare också, fått mycket positiv respons på den genom åren.

Den här rätten kan varieras väldigt mycket genom att blanda ner vad du har hemma i den billiga och nyttiga vitkålen.

Gratinerad vitkål

Gratinerad vitkål med varmrökt fläsk 2 port

4 dl strimlad vitkål

100 g varmrökt sidfläsk

1 grön paprika

25 g smör

1 dl grädde/kokosgrädde

1 tsk tomatpuré

½ tsk äppelcidervinäger

½ tsk paprikapulver

½ tsk timjan

Salt och peppar

Till gratinering

1 tomat

1 dl riven, lagrad ost

Bryn smöret och stek vitkålen mjuk, tillsammans med tärnat eller strimlat fläsk.

Tärna paprikan och blanda ner efter en stund tillsammans med tomatpurén.

Låt bryna några minuter, krydda med lite salt, peppar, paprika, timjan och vinäger.

Tillsätt grädden och låt puttra lite till. Häll över stuvningen i två ugnsfasta portionsformar.

Skär en tomat i klyftor och lägg runt om, strö riven ost över. Grädda på 200° i 10-15 minuter.

Vill du ta del av mina recept i bokform så hittar du dem i länkarna nedan.

De tre första är de enda som finns kvar av mina inbundna böcker, nedanför finns länkar till dem som fortfarande finns att ladda ned som E-bok.

På bilden nedan ser du tre olika gratänger som finns med i min åttonde och mycket populära bok ”Stora diabeteskokboken”, fotot är taget av Mikael Eriksson.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt SLUTSÅLD

Fänkålsgratäng med kokos, chèvregratinerad paprika och ädelostgratinerad brysselkål
Min populära vitkålsgratäng

Riktigt god snabbmat

Idag får du ett av mina favoritrecept på snabbmat, vitkålsgratäng med rökt fläsk.

Den har verkligen gått hem bland mina läsare också, fått mycket positiv respons på den genom åren.

Den här rätten kan varieras väldigt mycket genom att blanda ner vad du har hemma i den billiga och nyttiga vitkålen.

Fler goda och lättlagade recept delar jag nu dagligen på Facebook och Instagram, följ mig gärna där.

Gratinerad vitkål

Gratinerad vitkål med varmrökt fläsk 2 port

4 dl strimlad vitkål

100 g varmrökt sidfläsk

1 grön paprika

25 g smör

1 dl grädde/kokosgrädde

1 tsk tomatpuré

½ tsk äppelcidervinäger

½ tsk paprikapulver

½ tsk timjan

Salt och peppar

Till gratinering

1 tomat

1 dl riven, lagrad ost

Bryn smöret och stek vitkålen mjuk, tillsammans med tärnat eller strimlat fläsk.

Tärna paprikan och blanda ner efter en stund tillsammans med tomatpurén.

Låt bryna några minuter, krydda med lite salt, peppar, paprika, timjan och vinäger.

Tillsätt grädden och låt puttra lite till. Häll över stuvningen i två ugnsfasta portionsformar.

Skär en tomat i klyftor och lägg runt om, strö riven ost över. Grädda på 200° i 10-15 minuter.

Vill du ta del av mina recept i bokform så hittar du dem i länkarna nedan.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt – E-bok

Rödkålsslaw med pepparrot och lingon från Gröna, sköna tillbehör