Våfflor i solen

våffeldagen_våfflorVarför äter vi våfflor just idag då?
25 mars är Marie bebådelsedag. Våffeldagen säger vi men från början heter det Vårfrudagen som helt enkelt bara blev en missuppfattning av ordet i folkmun och blev till våffeldagen.

Våfflan äts mitt i den 40 dagar långa fastan före påsk enligt gammal tro. Ett stort undantag men ack så gott! ;-)

Dagen kallas också för trandagen – då tranorna återvänder till södra Sverige och självklart är det våren och ljuset som lockar dom. Många familjer omkring oss firar trandagen med sina barn här nere i söder. Dom får påskägg som lämnats på natten av tranan och på morgonen när barnen vaknar hittar de spår som tranan lämnat efter sig och till slut ett påskägg.

Jag är inte uppväxt med att fira trandagen alls då jag kommer från Norrland. Påskägg får man på själva påskafton av påskharen istället! :-P När får ni påskägg hos er?? 

8-10 mättande våfflor
Det här behöver du :
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
5 dl grädde
2 ägg
150-200 gram smält smör
1 dl kallt vatten

GÖR SÅHÄR :
Använd en slev att röra ihop smeten med. Rör ut mjölet med bakpulver & salt tillsätt grädden. Knäck i äggen och häll i smöret och vattnet. Rör ihop smeten ordentligt. Grädda.

våfflor_våffelsmet
Godaste våfflorna ska gräddas i gjutjärnslagg, helst över öppen eld, och självklart avnjutas utomhus…

våffeljärn_våffellagg

våfflor_recept_våffeldagen_vårfrudagen

våffeljärn_våfflor_recept

Glad påsk!

glad_påsk_kryddburken
Dukar ni upp nån påskmat idag? Här hemma äter vi alltid påskmat just på påskafton. Vi dukar upp en senare lunch med rökt lax, potatis, romsås, janssons frestelse, ägghalvor, sill, prinskorv, köttbullar, helgskinka mm.

I skrivande stund håller jag på förbereda lite i köket. Har dukat och plockat i ordning och förberett uppläggningsfat, bestick och putsat glas. Det mesta i matväg förberedde jag igår såsom ägg och janssons som bara ska hällas i form och gräddas, skalat potatis mm. Det är pysslandet runtomkring som jag tycker är så kul, att gå och småfixa med lite här och lite där, förbereda och planera! :-P

Påsken är dessutom lite mer ”cool” än jul och allt ståhej kring den. Mer lagom och inte så hejdundrade mycket av allt. Lite plock av smått och gott helt enkelt och väldigt avslappnat! Barnen är spralliga och glada och håller på göra sig påskfina och busar runt med sina ägg och nya små leksaker som fanns däri.

Igårkväll klädde dom påskriset med fjädrar och ägg i rena rama snöstormen, (vi har påskriset står ute på verandan) men idag sken solen så jag kunde ta en bättre bild! ;-)

Jag återkommer lite senare med påskmat och fler bilder.
Tills dess önskar jag er alla en riktigt GLAD PÅSK! 

påskpyssel_joline
Herr & fru Nilsson hare! ;-)

påskris_påskfjädrar
Färgglada påskriset som barnen har fixat helt själva! :-P

Har ni kroppkakor på julbordet??

saffranskroppkakor
Tänk så mycket julborden skiljer sig åt beroende på vart i Sverige man bor.

Under min tidiga barndom när jag bodde i Boden så har jag inget minne av kroppkakor till jul. Inte heller så ofta under andra tider på året mer än om man nån gång hade fått vädligt mycket kokt potatis över då blev det vita kroppkakor som ”gammelfarmor Greta” kokade! :-P

Det var inte förrän vi flyttade hit till Öland, ca 25 år sen nu och jag skulle börja 3:e klass kom kroppkakorna in i mitt liv. Jag som var van att äta palt tyckte kroppkakorna var små?! Sega och lösa och smakade konstigt med fyllning av så fintärnat fläsk och så grovmalen kryddpeppar. Men idag älskar jag dom, ja inte mer än palt förstås men oj va kroppkakor vi äter här nere jämfört med i norrland!

Ganska snart fick jag också bli varse om att kroppkakor äter man även till jul här på självaste julbordet, fast i mindre format, kokade och nedfrysta i förväg för att sedan stekas på tillsammans med köttbullar och prinskorv, inget konstigt alls. Jag erkänner att jag gärna inte vill vara utom dom till jul nu! ;-)

Jag gör ibland min egen version av dom små kroppkakorna fast smaksätter med saffran och här kommer receptet, men först till min rubrikfråga…

- Äter ni kroppkakor på julbordet eller inte?
Något speciellt som utmärker sig på just ert julbord jämfört med andra delar av Sverige?

Små saffranskroppkakor

ca 25st
Det här behöver du :
500 gram kokt pressad potatis
3,5 dl vetemjöl
1 ägg
0,5 gram saffran
8 svartpepparkorn
5 kryddpepparkorn
1 tsk salt

Fyllning :
200 gram rimmat sidfläsk
1 liten gul lök

GÖR SÅHÄR :
Förbered fyllningen först. Skär fläsket och löken mycket fint! Fräs på allt i stekpanna. Ställ åt sidan och låt svalna. Stöt saffran och kryddorna i mortel riktigt finmalet. Blanda den pressade potatisen med ägg, saffran, kryddorna och mjöl.

Arbeta ihop till en fast deg. Rulla små bollar och gör en urgröpning till fyllningen. Bollen bör vara som en pingisboll i storleken, ca 1 rågad tesked fyllning/boll. Koka sakta/sjuda i saltat vatten ca 5-10 min. Kroppkakorna är färdiga när de flutit upp till ytan. Frys in och ta fram till julbordet. Stek på dom lätt i stekpanna före servering.

vita_kroppkakor
Vita kroppkakor >>
Görs på enbart kokt potatis + mjöl.

kroppkakor
Öländska kroppkakor >>
Görs på råriven, urkramad + kokt potatis + lite potatismjöl.

 

The post Har ni kroppkakor på julbordet?? appeared first on Kryddburken.se.