Ostkex LCHF och Tomtekalenderns lucka 2

LCHF-brunch

Turkisk brunch

Här i Alanya är det vanligt att gå ut på café på helgerna för att äta en stor brunch.

Igår blev jag och Tomten bjudna på adventsbrunch på ett café i grannskapet av bekanta från Sverige.

Citirim är en konditorikedja, som har en mycket fräsch och god buffé med det bästa ur det turkiska frukostköket, det är många vegetariska rätter som serveras.

Ofta med milda kryddningar som lyfter fram varje enskild grönsaks egna smaker.

Ibland förstärks de med lite hetta från chiliflingor, men det starka får inte dominera som i många andra kök.

Här äts grönsaksrätterna tillsammans med många olika sorters ost, kokta och stekta ägg, äggsallader, kycklingkorvar stekta med champinjoner, lök och tomat.

Mitt favoritsmör från mejeriet Pinar finns också att förse sig med så mycket man vill.

Mina vänner hade också med sig en burk ostkex som de brukar baka efter mitt recept.

De har blivit mycket uppskattade på de bjudningar de haft under hösten.

Irina hade bakat dem i 12-dubbel sats sist, då de har en strykande åtgång.

Hon lägger till lite hackade valnötter och använder den lagrade osten Eski Kasar Peynir.

Ostkex med mandel

2 dl riven ost

1 dl flagad mandel

½ dl sesamfrön

½ dl vatten

1 tsk fiberhusk

Lite havssalt

Rör samman de torra ingredienserna. Blanda ner ost och vatten och blanda ordentligt. Låt stå och svälla i 10 minuter.

Forma till små bollar, lägg på bakplåtspapper och platta till.

Grädda i 225° i 10-12 minuter, tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.

Jag kryddar kexen med lite svartkummin, nigella sativa.

Det är en brödkrydda som används ofta som smaksättning av bröd här i Turkiet.

Lucka 2

Tomten njuter av adventsbrunch och ostkex...

Tomten njuter av adventsbrunch och ostkex…


Julkakor LCHF och Tomtens Adventskalender lucka 1

 Njutbara pepparkakor

Idag får du ett av mina populäraste kakrecept i en omarbetad upplaga med mer kryddor, lagom till det första adventsfikat.

Du kan öka på kryddorna ytterligare om du vill ha mer smak, det är så olika hur starka man vill ha sina pepparkakor.

Kryddblandningen till dagens pepparkakor har jag tagit från mammas recept som vi bakade när jag var liten.

Just att koka upp de malda kryddorna med smöret får dem att ge ifrån sig mängder med extra smaker.

LCHF för seniorer

Jag gjorde de här kakorna till kokboken LCHF för seniorer som jag skrev med Dr Annika Dahlqvist.

Boken vänder sig förstås inte bara till seniorer, den passar till alla som tycker om lättlagad, gammaldags husmanskost.

Du kan köpa den via länken för endast 102 kronor, en fin julklapp till både gammal och ung.

Low Carb High Fat Cooking for Seniors - Annika Dahlqvist Birgitta Höglund

Här finns nu den engelska utgåvan att förhandsbeställa på Amazon.com. En fin julklapp till släkten i Amerika eller något annat engelskspråkigt land.

Mina böcker kommer ut i USA till nästa sommar, men ett presentkort med bokens bild går ju fint att ge bort i julklapp redan nu.

Här kommer länkar till fler av mina kakor som passar till adventsfikat, glöggpartyt eller till juldagarnas kaffebjudningar.

Mjuk pepparkaka

Mandelmusslor

Chokladkladdkaka

Kardemummakaka

Mandelbakelse

Hjortronbakelse

Småkakor med saffran

Kryddkakor

Lussekatter

Mandelostkaka

Frökex med kardemumma

Chokladtryffel med passionsfrukt

Chokladdoppade kokoskakor

Kokoschoklad

En del tycker kanske att man inte bör äta kakor alls när man äter lågkolhydratkost.

Men jag är av den åsikten att det hör till livets goda med en kaka till kaffet då och då, särskilt när det är jul :)

Ät, njut och må gott!

Pepparkakor LCHF

Pepparkakor ur LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Pepparkakor ca 20 st

100 g smör

2 dl mandelmjöl

2 msk fiberhusk

2 msk honung eller annan sötning

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald kardemumma

1 tsk mald kanel

2 krm mald ingefära

1 ägg

Lägg smör och kryddor i en kastrull. Ge ett hastigt uppkok, rör om väl och låt sen svalna lite. Rör ner vald sötning.

Blanda mandelmjöl och fiberhusk i en bunke. Vispa ner kryddblandningen. Rör sist i ägget, blanda väl.

Ställ i kylen att svälla en halvtimme. Rulla matskedsstora bollar och platta till ordentligt.

Lägg på bakplåtspapper och gör mönster i degen med en gaffel.

Grädda på 200° i 10-12 minuter. Låt svalna på galler.

Frys in och ta fram kakorna eftersom, fräscha gärna upp dem lite i en varm ugn.

Tomtens Adventskalender lucka 1

Tomtens Adventskalender Lucka 1

Tomten har anlänt till hamnen i Alanya för 23 dagars semester…

 


God Jul önskar jag från Kryddburken!

kryddburken_god_julgott_ny_år

God Jul önskar jag er!

Hoppas ni alla får en fin julafton med nära och kära och såklart massor med god mat! 
Här hemma har jag precis dukat upp ett litet godis/glögg bord till Kalle Anka, därefter väntar vi på tomten som vi tror har vägarna förbi här. ;-)

Klockan 18 har vi bokad julbord på Guntorps herrgård. En riktigt lugn, skönt och fröjdefull jul… 

 

The post God Jul önskar jag från Kryddburken! appeared first on Kryddburken.se.